onsdag 15. mai 2013

Jussi Adler-Olsen møter fansen på Litteraturhuset i Bergen

Jussi Adler-Olsen blir intervjuet av Gunnar Staalesen på Litteraturhuset i Bergen
I kveld hadde Litteraturhuset i Bergen fin-fint besøk av selveste Jussi Adler-Olsen, og vi var en gjeng på seks glade madammer som hadde sikret oss billetter til begivenheten.
Dette var gode greier. Mitt første møte med Litteraturhuset (bortsett fra cafèen og bokhandelen) blir arkivert under "suksess". Når jeg så at det var Gunnar Staalesen som skulle intervjue ham, utbrøt jeg et lite "å ja" og forventningene steg mange hakk. Roen og kunnskapen Staalesen besitter, gjør at han alltid styrer alle sånne seanser elegant i mål.

Carl Valdemar Jussi Henry Adler-Olsen er en stor sjarmør av dimensjoner. Det var en fryd å se ham i aksjon og høre ham fortelle om seg selv og sitt forfatterskap.
Det ble mye latter i salen, når han fortalte om sitt fantastiske navn og sin barndoms bilferie i Norge.
Han var en godt voksen mann da han i 1997 debuterte som krimforfatter og serien hans om anti-helten Carl Mørck så dagens lys. Jeg mener å kjenne igjen humoren i bøkene i mannen, og det sier litt om kveldens begivenhet, for den ble mer enn lystig.

Han har blant mange andre ting jobbet som forlagsredaktør og oversetter før han satte seg fore å skrive en historie over 10 bøker.  Til nå har vi fått 5, og han jobber selvfølgelig på den neste boken i serien. Jeg har lest bøkene hans etter hvert som de kom ut, og tok en dacapo på de første i påsken.
Til jul kan vi glede oss over filmatiseringen av den første boken, se her! En som ikke gleder seg er forfatteren. Han gremmer seg over at han har sagt ja på en betingelse, og ikke satte mange flere. Nå har han meldt seg helt ut, og kommer ikke selv til å se filmen eller være med å promotere den. En serie derimot kommer det også, og den er han med på å skape etter sitt hjerte. Følg med, følg med!

Rekkefølgen på serien, om avdeling Q:
Kvinnen i buret
Fasandreperne
Flaskepost fra P.
Journal 64

Jeg synes bøkene bør leses i rekkefølge, men i følge Jussi, er ikke dette nødvendig for de første 6 bøkene. Deretter, ikke bare bør, men en lese resten i den rekkefølgen de kommer ut. Det er tydelig at han har en generalplan, og allerede nå vet hva som skjer i den siste boken. 

3 kommentarer:

  1. Takk for tips fra Jussi om at ikke rekkefølgen bør leses fra 1-5.:) Artig å treffe denne karen tenker jeg.:)

    SvarSlett
  2. Å, så artig! Så heldige de var som fekk vera til stades på dette!

    SvarSlett
  3. Skjønner at det var et fint møte. Så intervju med han i NRK's Bokprogrammet og han virket sjarmerende. Hver gang jeg tenker å kjøpe hans bøker, har de aldri den første boka. Sist var det denne uka på Norli. Så da ble det noen andre istedenfor.

    SvarSlett