tirsdag 23. april 2013

Møte med Frode Grytten og den berømte Murakamiforelesningen hans

Den norske forfatteren Frode Grytten er en stor fan av den Japanske forfatteren Haruki Murakami. Sommeren 2010 ble Murakami invitert av Litteraturhuset i Oslo til et fem ukers opphold, og i den anledning holdt Grytten sin forfatterforelesning som med tiden ble ettertraktet.
I dag, på selveste Verdens bokdag, var det det bergenske publikum sin tur å få høre denne forelesningen, da Grytten hadde funnet veien til Bergen og Bergen Offentlige Bibliotek.
I kveld satt der noen på hver eneste stol de hadde klart å oppdrive, noen sto og noen ble til og med stoppet i døren. Det er godt å se at folk har fått øynene opp for det fantastiske tilbudet vi får på biblioteket i Bergen.

Han varmet oss opp med en artig anekdote fra sin tid som journalist i BT, hvor han skulle intervjue noen Butodansere om kunsten deres. Etter en herlig parodi på de to kunstnerne, samt Lorentz Reitan, satt hele salen og humret. Han hadde allerede fått fraktet oss til Japan, medbringende den mangel på kunnskap og de fordommer hver enkelt har i sekken.
Foredraget var formet, litt som Murakami`s tekster. Her var det ingen oppramsing av tider og steder, men små fortellinger som fortalte oss hvordan denne spesielle forfatteren er. Haruki Murakami ble født i 1949 og vokste opp i Kobe. Da han var 29 år var han en vellykket forretningsmann, som blant annet drev en nattklubb. På en baseballkamp fikk han plutselig den lyse idèen at han ville skrive en bok. Denne første boken er ikke oversatt til norsk, men vi fikk i 1993 hans roman "Sauejakten" oversatt til norsk. Etter det har det blitt tilsammen 13 oversettelser.
Han lever minimalistisk, asketisk, spiser sunt, drikker lite, legger seg tidlig - for å kunne skrive. I bøkene han skriver forakter han sånne mennesker, og karakterene hans er heller vanlige folk, atypiske, sånne litt på siden mennesker, som opplever uvanlige ting.
Bøkene hans føles ofte som å kjøre inn i en drøm, han bruker uvanlige virkemidler og tekstene hans er langt fra forutsigbare.
Når Frode Grytten skulle intervjue Murakami i Oslo var han unnvikende  og blass og helt umulig å få til å svare utdypende på spørsmål. Han har en formening om at verkene hans må få stå på egne ben, uten at forfatteren skal forklare de ihjel.
Foredraget var krydret med både bilder og musikk, men teksten til Frode Grytten sto støtt på egne ben. Han er virkelig morsom denne karen, som jeg ikke har lest noe av (den nynorsken, den nynorsken....) Jeg lover, dette skal jeg få orden på. Først skal jeg lese 1Q84 om igjen, så skal jeg velge meg ut noe fra Frode Grytten. Kvelden ble for de interesserte avsluttet med visning av filmen Norwegian Wood.

Takk til forfatteren og Bergen Offentlige Bibliotek for en fantastisk kveld!

2 kommentarer:

  1. Takk for innbliket i Murakamiforedraget.:) Han er nok en spesiell person denne Murakami. Og Grytten har ikke jeg lest noe av heller..

    SvarSlett
  2. Her skulle jeg gjerne vært! Takk for at du deler:)

    SvarSlett