tirsdag 16. april 2013

Møte med Merethe Lindstrøm på Bergen Offentlige Bibliotek i dag

Merethe Lindstrøm vant Kritikerprisen og Nordisk Råds Litteraturpris i 2012 for romanen "Dager i stillhetens historie". I kveld var hun gjest på hovedbiblioteket i Bergen, og jeg var ikke den eneste som tok turen innom for å høre henne fortelle. Forfatteren feirer i år 30 år som forfatter, og har 7 romaner samt noveller og en barnebok å vise til. Jeg har lest den siste romanen hennes, og ga den en glittrende 5`er. Den gjorde inntrykk, for jeg husker handlingen nå, en god stund etter jeg leste den.
Har du lest tekstene hennes, kan jeg bare si, hun snakker sånn som hun skriver. Det er forstummende vakkert å høre på, og i de 30 minuttene hun holdt på var det ingen dødpunkter. Jeg angret på at jeg ikke hadde penn og papir, for jeg skulle gjerne samlet meg noen gullkorn til å gjengi her.
Utdrag fra takketalen da hun fikk Nordisk Råds Litteraturpris:
"Jeg har i flere av mine romaner og noveller ønsket å ta litteraturen dit tausheten er. Jeg tror taushet er en samtale. Den pågår mellom oss, hele tiden. Tausheten i relasjoner  - i hverdagen som ofte speiler de store hendelsene, men ikke nødvendigvis eier de store ordene." 
Hvis du tenker, "å nei, henne ville jeg hørt på", så har du sjansen i morgen, for da skal Merethe Lindstrøm på scenen igjen. Denne gangen kan du (for kr. 90,-) høre henne prate på Litteraturhuset

6 kommentarer:

 1. Ahh...no er eg misunneleg - der skulle eg gjerne ha vore. Dager i stillhetens historie gjorde eit sterkt inntrykk. Eg kan framleis kjenne stemninga i den romanen...

  SvarSlett
 2. Noen ganger skulle man bodd i en by!
  Jeg har ikke lest noen bøker av henne men noterer meg Dager i stillhetens historie på leselisten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det gjør du rett i. Hadde det ikke vært for at jeg skal på teater i dag, skulle jeg gått å hørt henne en gang til :)

   Slett
 3. Dette skulle jeg fått med meg! Dager i stillhetens historie liker jeg godt foreløbig, og det tror jeg vil vedvare. Jeg har abonnert på bibliotekets oppdateringer og da vil jeg unngå å gå glipp av interessante begivenheter som dette.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja de har hatt mye spennende i vår, gleder meg til høsten. De går Litteraturhuset i næringen, det er helt sikkert. (Og så er det gratis...)

   Slett
  2. Har du vært på Litteraturhuset? Ikke jeg, men på bibliotekets foredrag har jeg være noen få ganger. Synes de har gode opplegg.

   Slett