tirsdag 16. april 2013

Norges beste toppturer - en spennende nyhet for alle turglade!

Denne boken har jeg tenkt på hver dag siden jeg fikk løfte om et leseeksemplar fra Gyldendal.
Siden jeg kjenner til Otto og Inger Lise fra WWV, var forventningene skrudd kraftig opp, men det ble allikevel en opptur å sitte med boken mellom hendene.
Forfatterne startet den systematiske samlingen av kommunetopper for sju år siden. I 2009 besteg de den siste av landets 428 kommunetopper. Samlemanien har bitt seg fast, og samlingen blir utvidet til 2000 meters topper og øytopper.
Paret har ikke skrevet bok før, men det har Per Roger Lauritzen, som er medforfatter på boken, og har bidratt til dette prakteksemplaret av en bok.
Dette er ikke en bok som skal ligge på utstilling, denne boken er til for å brukes. Jeg er veldig inspirert til videre toppsamling, og har allerede begynt planleggingen av neste tur.
Spennende var det for oss å se om de har valgt ut noen av de 57 kommunetoppene vi allerede har vært på, og blant de 24 kommunetoppene deres finner vi Skjækerhatten, høyeste toppen i Frode sin hjemkommune, Snåsa. De eneste toppene vi har igjen i Hordaland er de tre som ligger på Folgefonna. Disse har bydd på så pass utfordring, at de har blitt stående igjen. I denne boken får vi flotte beskrivelser av turer til to av toppene, så nå skal det bli ordning i statistikken vår.
Å sannelig, den første toppen i boken har vi vært på! Snøtinden i Eide og Gjemnes kommuner. Den andre toppen jeg fant i farten som vi også har vært på, må ha kommet med som et lite humorinnslag. Høyeste i Stavanger Kommune heter Ullandhaug, med 0 stigning og turlengde 1 minutt og 14 sekunder.

Boken er utrolig ryddig og oversiktlig lagt opp. Med fargekoder for vanskelighetsgrad og mye informasjon om turens høyde, lengde i km. og tid, hvor en skal starte og så videre. Du finner lister over samtlige kommunetopper, øytopper og 2000 meters topper, i tillegg til de som de har beskrevet. Og så er det med kart! Oh.... lykke, et detaljert planleggingskart med kommunetopper tegnet inn. Hva mer kan en fjellgeit ønske seg?

Ekstra stolte er vi av Sondre som bare var 8 og 9 år gammel da vi samlet de fleste av disse kommunetoppene, og som også har vært på 13 nasjonstopper sammen med oss :) Det er aldri for tidlig å ta barna med ut på tur, begynn når de er 2-3 år, så takler de det meste når de er 8.

Denne boken gir en ny giv for turgleden vår, og jeg kommer nok til å henvise til den, når vi går turer som står i boken. Klikk på linken da vel, og se om vi har vært på din kommunetopp?
Har du vært på din kommunetopp?
Få med deg denne fantastiske boken som kom i handelen denne uken

3 kommentarer:

 1. Spennende bok! Jeg må dessverre meddele at jeg ikke har vært på min kommune-topp:( Men har planer om å gjøre noe med det!

  SvarSlett
 2. Tusen takk for fantastisk omtale av boka vår Norges Beste Toppturer. Vi er veldig imponert av Sondre. Vi har gått over til nettstedet peakbook.org som er en flott nettside. Kjører dere forbi Oppdal må dere for all del ta kontakt med oss.
  Luftig hilsen
  Otto og Inger Lise

  SvarSlett
  Svar
  1. En sånn bok har jeg lenge ønsket at dere skulle skrive. Nå er vi igang igjen med kommunetopper, selv om det er mer styr når vi må reise så langt for å finne en ny en. Vi kjører til Snåsa i sommer, så dere skal bare se vi gir en lyd :)

   Slett