fredag 12. april 2013

Michael Palin sin "Helt sant!" - en virkelig bra roman om viktige spørsmål

Dette er den tredje boken jeg leser på kort tid, hvor hovedpersonen skriver. En ting er sikkert, skriveprosessen arter seg forskjellig for alle som skriver. I Val McDermid sin bok Forsvinningspunktet er hovedpersonen "skyggeforfatter". I Katherine Pancol`s siste blir Josephine mer eller mindre tvunget til å skrive en bok nummer to, for å betale regningene sine, og i Michael Palins bok, er hovedpersonen en forfatter som skriver bøker på oppdrag fra bedrifter.
Vi nordmenn kjenner nok Michael Palin som engelsk komiker og skuespiller, men han har gjort utrolig mye mer. I reisedokumentaren fra 1989 "Jorden rundt på 80 dager" fulgte han Jules Verne sin historie så godt det lot seg gjøre. Etter det har han laget mange reisedokumentarer, og den erfaringen kom nok godt med når han skulle skrive denne romanen.
For meg som har ledd meg fillete av Monty Python, og beundret Michael Palin siden, gikk jeg selvfølgelig løs på denne romanen med jubel.
Men, kan mannen skrive romaner da? Svaret er et rungende JA! Etter kun få sider pustet jeg liksom lettet ut, for jeg var litt spent på om jeg kom til å bli skuffet....
Juritsen forlag oppsumerer handlingen slik:

En gang var Keith Mabbut en uredd og gravende

journalist som satte dagsordenen. Nå er han blitt
en 56 år gammel separert bestillingsjournalist,
som mangler den store gløden.
Når han får i oppdrag å skrive biografien om den
folkesky, men innflytelsesrike idealisten og miljøaktivisten
Hamish Melville, øyner han endelig
muligheten til å skrive noe viktig og meningsfylt.
Han oppsøker Melville i India, og jo mer han
finner ut om ham, dess større blir beundringen.
Men er helten hans den han egentlig gir seg ut
for å være? Og hva slags historie er det egentlig
oppdragsgiveren ønsker at Keith skal fortelle?

Keith Mabbut er separert, men elsker sin kone. Når konen får en ny kjæreste, vil han helst ikke treffe ham, men når han gjør det, finner han ut at de to mennene har mye til felles.
Det tidligere paret har to barn sammen, en sønn som Keith føler forsvinner for ham, og en datter som bor hos ham, men kommer hjem med en ny forelskelse, en flyktning som er i England ulovlig. Gjennom disse personene, samt hans agent og oppdragsgiver gir Palin oss noen nydelige skildringer.
Når Melville så reiser til India, blir vi tatt med på en reise som kan luktes, føles, smakes og høres. Det er et imponerende stykke skrivearbeid Michael Palin serverer oss her. Selv om jeg aldri har vært i India, nikker jeg gjenkjennende og tenker, ja, akkurat sånn er det der.
Handlingen videre dreier seg om miljø ødeleggelser i India. Store raffinerier bygget med tvilsomme byggetillatelser. Mange penger havner i forskjellige lommer, og de fattiges kår blir verre og verre. Den levende legenden, vil ikke bli skrevet bok om, og han har ikke tid til å "nostalgere". Dette gjør selvfølgelig jobben Keith Mabbut har påtatt seg ekstra vanskelig.
Den egentlige handlingen dreier seg heller om hvordan et forlag kan bestille en bok, og betale forfatteren til å skrive akkurat det de vil skal stå der.

Jeg ga denne boken en 5`er og anbefaler den på det varmeste!

2 kommentarer:

  1. Jøss, denne virket da virkleig spennende..:) Michael Palin er vel også en slags reisejournalist også.. Fikk lyst å lese denne.:)

    SvarSlett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett