onsdag 29. februar 2012

Skuddårsdagen, i dag kan dere fri med stil jenter :)


Et skuddår er som alle vet, et år som har en dag mer enn et normalt år. Ifølge gammel tradisjon har kvinnen lov å fri til mannen den 29. februar.
Jorden bruker ca. 365,2422 dager på en runde rundt solen. For at dette skal passe inn med vår kalender, har vi satt inn skuddår. 
Et normalt år har 365 dager, med 28 dager i februar. I et skuddår har februar en ekstra dag, altså 29 dager, og samlet 366 dager for hele året. 
Dette er også kjent for de fleste, men viste du at grunnen til at den ekstra dagen ble lagt til februar, og grunnen til at februar er så mye kortere enn de andre månedene, er at i den eldre romerske kalenderen var mars den første måneden i året og februar den siste?
Det er nå det begynner å bli komplisert: Den «nye» dagen ikke ble lagt sist i måneden, men etter den 24. februar. Den 24. februar ble av romerne kalt dag 6 før Kalendaee i mars. Skuddagen var da kalt den andre dag 6 før Kalendaee i mars. Kalendaee er romernes navn på den første dagen i måneden, og de regnet seg bakover til Kalendaee, der dag 1 før Kalendaee var Kalendaee selv. Forstå det den som kan……
Mer informasjon som vi heldigvis ikke trenger å forholde oss til: Et skuddår er normalt hvert fjerde år – i alle årstall som er delelige med 4. Unntaket er hundreårene (1700, 1800, 1900 etc.) som ikke har skuddår med mindre de er delelige med 400 (1200, 1600, 2000, 2400 etc.). 
Det ble derfor skuddår i 2000, men skuddåret faller bort i 2100.Denne fordelingen av skuddår ble innført i Norge med den gregorianske kalenderen i år 1700.
Hva har du tenkt å bruke denne "bonusdagen" til? Her i Bergen plasker det ned og alle fjelltopper er pakket inn i tykk tåke. Jeg hadde valget mellom trening, se Sondre spille fotballkamp og besøke farmor, og havnet på det siste. 

2 kommentarer:

 1. Her matchet skuddårsdagen med en fridag (er hjemme m begge ungene hver onsdag). Og har ikke fridd til noen da jeg allerede er godt gift. :D Og så er det skikkelig godt og varmt her for tiden - 12-13 grader de siste dagene! VÅR! :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg slapp heldigvis den spenningen jeg også. Hva skulle jeg gjort med 12 par hansker? (Hvis han sa nei...)
   I Bergen har det drysset melis fra oven i hele dag, men det er heldigvis varmt og godt :)

   Slett