torsdag 16. februar 2012

Maten vår raserer regnskogen

"Folkevett" er medlemsbladet som med jevne mellomrom detter ned i postkassene til oss som er medlem i "Fremtiden i våre hender". Jeg meldte meg inn for 8-9 år siden. Da utsatte jeg sinnet mitt for store mengder yoga og meditasjon, og utviklet en en global samvittighet jeg ikke hadde kjent til før. Vi sluttet å spise kjøtt, da det føltes helt feil hvis vi ville bidra til rettferdig fordeling av godene på kloden vår. Den voldsomme bevisstheten  rundt disse spørsmålene har nok dempet seg litt, men spredd seg som et teppe over det meste jeg foretar meg.
Du styrer lett unna palmeolje ved å bake selv
Vi vet jo alle at palmeolje er veldig usunt for kroppene våre. I dette nummeret av "Folkevett" lærer vi hvilke sår den beryktede palmeoljen gir kloden vår.
I vakre Indonesia og Malaysia lever millioner av mennesker av regnskogen som nå blir hogget ned og brent for å gjøre plass til palmeoljeplantasjene. Dette fører til økte klimagassutslipp og ruinering av det viktige biomangfoldet. Dette er ikke et problem bare for området, men det angår hele kloden. Mellom 10 og 15 % av alle kjente arter av planter, pattedyr og fugler på jorda lever i regnskogen i Indonesia.
Drenering av enorme torvmyrer som holder på 35 000 000 tonn karbon i tillegg til metan gjør Indonesia til verdens tredje største utslipper av klimagasser, bare slått av USA og Kina.
Det siste tiåret er forbruket av verdens billigste vegetabilske olje mer enn fordoblet.
Klarer vi å tenke på dette når vi går i butikken og handler? Vi vil gjerne kreve av produsentene at de ikke bruker palmeolje, men er vi villige til å la vær å handle fra produsentene som er verstingene? Det er først da, vi merker på kroppen at vi har tatt et viktig standpunkt. Penger er det eneste språket produsentene forstår. Tjener de ikke penger lenger, må de gjøre noe med produksjonen sin. I Norge er Mills den største importøren av palmeolje som bruker hele 7000 tonn palmeolje i året. Mills nekter å oppgi hvor de får palmeoljen sin fra. Nestlè nekter å oppgi hvor mye palmeolje det er i sin barnegrøt og sjokolade.
Denne maten ødelegger regnskogen:
  • Coop Delikatessemargarin
  • First Price Margarin
  • Rema 1000 Sjokoduo Air 
  • Melange fra Mills
  • Soft Flora Steke og Bake fra Mills
  • ICA Frityrolje
  • Coop Micro popcorn 
  • KiMs Mikropopkorn
  • Maarud Tortillas
  • Nugatti Air, Max, Krønsjy og Crisp fra Stabburet
  • Santa Maria Tacoskjell
  • Freia Cookies
  • Mr. Lee nudler fra Rieber & Søn

2 kommentarer:

  1. Så kjøper man kortreiste grønnsaker, og lager mat fra bunnen av - og spiser lavkarbo burde man ligge godt ann. :) Da unngår man palmeolje, og annen mat fra regnskogområder (eksotisk frukt blir det jo feks lite av).

    Fikk du med deg disse programmene?
    http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/827008/

    Makrell, sild og sardiner er bærekrafig fisk, og ikke minst veldig sunne! :) (Ble dog litt mer skeptisk til oppdrettslaks etter å ha sett serien..).

    SvarSlett
  2. Ja, det er ikke så vanskelig som det kan høres ut å styre unna palmeolje og spise rettferdig mat.
    Skal ta en titt på linken, nå er det lydbok som surrer...

    SvarSlett