onsdag 8. februar 2012

Glimrende teater på Lille Scene: Blackbird

I kveld er det Reny Marie Folgerø og Bjørn Willberg Andersen som har rørt og forferdet oss på Lille Scene. Stykket varer bare i 1 time og 15 minutter, men det er mye som kan sies og mange tanker og følelser som kan settes i kok på så kort tid.
Det er Skotske David Harrower som har skrevet stykket Blackbird, som ble urfremført i Edinburg i 2005. Stykket ble en suksess og har også vært oppsatt i Londons Albery Theatre. I 2006 vant forfatteren "Laurence Olivier Award", en pris for beste nye teaterstykke. Harrower har skrevet mange problemorienterte stykker, men ikke bare.
Det var hans tekst som ble satt opp på Hotel Neptun i Bergen i fjor, med tittelen
"Flink med folk", med Wenche Kvamme og Pål Rønning i rollene.
"Blackbird" tar opp spørsmål rundt det at voksne menn har sex med mindreårige. Dette er noe vi som oftest rynker på nesen av mens vi i avsky blar videre i avisen. Handlingen er lagt 15 år etter  det ble avslørt at  den 40 år gamle Ray hadde hatt sex med Una på 12 år. Hun oppsøker ham på hans arbeidsplass for å ha en samtale, og her blir vi gjennom erindring tatt med tilbake til hendelsene.
Som publikum slipper vi ikke unna. Det er et sterkt drama, hvor vi tvinges til å tenke på problemstillingene, kanskje på en litt annen måte enn vi er vant med.
Dette er ikke en depressiv tårepresse, og skuespillerne gjør en glimrende jobb i å formidle budskapet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar