torsdag 9. februar 2012

En munter liten opera i Grieghallen: L`Etoile

L`Etoile (for de som ikke er stiv i froskespråk, betyr det stjernen) er et samarbeid mellom Den Nye Opera og New York City Opera. Den sprudlende og frydefulle operaen er skrevet av den forholdsvis ukjente Emmanuel Chabrier, uroppført i Paris i 1877.
Hildegunn og jeg møttes tidlig og sikret oss gode plasser til foredraget som var satt opp i forkant. Det var den eminente Gunnar Danbolt som øste av sin kunnskap på en fantastisk levende måte.
Som oftest ender operaer med død og fordervelse, derfor var det kjekt å kunne være tilskuer til en opera som var gjennomgående komisk og hadde en happy ending. Handlingen er ikke lett å beskrive med noen få setninger, så det skal jeg hoppe over. Vil bare nevne at kongen i stykket er Kong Ouf (uttales uff), og ham blir vi kjent med, mens han utkledd går rundt å leiter etter en han kan henrette som underholdning for folket, på sin bursdag. Mange forviklinger og mye latter senere ender det altså godt.
Musikken (spilt av Bergen Filharmoniske Orkester) er vakker og melodiøs. Det er litt lite sang, etter min smak og litt for mye snakk. Minnet mer om en musical enn en opera... Jeg synes hun som sang Lazuli, en av hovedrollene sang veldig svakt mens motspilleren hennes prinsesse Laoula hadde en kraftig stemme. Neste gang håper jeg på mer kor med trøkk i, og mindre solostemmer som drukner i BFO`s flotte musikk.
Hva syns du? Liker du å høre/se opera?

1 kommentar:

  1. ELSKER opera! Gleder meg til de minste vokser seg større, for da skal mor dra inn i Oslo-gryta både titt og ofte for å fylle på finkultur-lagrene. De er nesten tappet ;-). Men opera på anlegget går det mye i- når mannen ikke er i hus.....

    SvarSlett