mandag 7. februar 2011

Jeg har laget mandelmelk

Ingenting innen matlaging må stå uprøvd, så i dag måtte jeg bare prøve å lage min egen mandelmelk. Jeg har lenge ment at melk er for kalver, og at vi mennesker skal holde oss langt unna å die en annen art. For de som er hjernevasket til å tro at vi må drikke melk for å få i oss kalsium, de må tro omigjen. Det hjelper ikke å "pimpe" kalsium, uten å samtidig få i seg andre viktige mineraler som virker sammen med kalsiummen. Det ideelle kalsium - magnesium forholdet for vår kropp er 2:1. I melk fra kuen er forholdet 10:1, mens i ost er forholdet 28:1. I matvarer som frø, nøtter, blomkål, spinat, brokoli og sardiner er forholdet kalsium - magnesium sånn som vår kropp har behov for, og kroppen kan gjøre seg nytte av alle næringsstoffene. Andre hjelpere er vitamin D, og fysisk aktivitet. Det som robber oss for kalsium er, alkohol, kaffein, for lite trim og for mye protein i kosten. Kjøtt er veldig syredannende, så i prosessen med å få kroppen mer basisk, går det med mye kalsium.
I vår husholdning er vi nedi 1 liter melk for uken til matlaging, og mesteparten går faktisk i vasken. Mandler er full av kalsium og litt flytende er jeg avhengig av for å få i meg frøblandingen min til frokost. Til nå har Tyrkisk yoghurt gjort susen, men funker det med mandelmelk, så er jo det et mye bedre alternativ. Sjekk ut fremgangsmåten hos Mjuuugly! I den store matvaretabellen kan du sjekke ut energi innholdet i forskjellige matvarer. Husk å glem kalorier, det er karbohydrater du ikke vil ha, fett er din venn som stabiliserer blodsukkeret ditt og gjør deg mett lenge. I morgen skal jeg bruke restene etter mandelmelken til å sjekke ut Superlivsstil sin oppskrift på mandelbrød.

1 kommentar:

  1. Mandelmelk er supergodt- spesielt når en kan tilsette et hav av sunne og smaksrike ingredienser :) Super/ rawfood er genialt.
    Ja som du sier er kalsium forholdet ille med kumelka. Visste ikke at det var så ille! Takk for tipset og infoen :) Jeg har sluttet og kuttet alt av animalsek produkter, untatt litt fisk og egg (få ganger). Men at det sies at vi må drikke kalsium for å unngå og bli beinskjør er jo bare tøv. Se på jordas største landdyr- elefanten. Er kun vegetar spiser, og jeg har tilgode å se en beinskjør elefant!

    SvarSlett