mandag 21. februar 2011

Myter om mat

Det er ikke mine tanker jeg her serverer, selv om det klinger som musikk i mine ører. Lars Grini og almenlege og ernæringsekspert
Dr. Christian Darling har en nettside som heter Lev Yngre, og blant mye annet nyttig fant jeg disse gullkornene, samlet på et brett.
Spre det glade budskap tenker no jeg!

Myte 1: "Mennesker må/bør/er avhengige av å spise kjøtt."
Kjøtt og melkeindustrien forteller oss til stadighet at uten produktene deres vil vi alle mangle tilstrekkelige proteiner, vitaminer og mineraler for å opprettholde eller oppnå optimal helse. Dette til tross for at man i mange asiatiske land, spesielt deler av kina, aldri har inntatt melk eller melkeprodukter i et tilsvarende konsum som i den vestlige verden uten at dette har medført påviselige negative helseeffekter. Faktisk viser studier, blant annet "The China Study," at en diett helt fri for kjøtt og melkeprodukter er ekstremt gunstig for god helse. I Okinawa - dietten som er av de best studerte dietter over mange år, utgjør kjøtt og melkeprodukter mindre enn 3 % av dietten og her er andelen mennesker som lever til 100 mer enn 6 ganger større enn i USA og andre vestlige land. Størsteparten av verdens befolkning lever stort sett som vegetarianere. I mange kulturer spiser man aldri eller sjelden kjøtt og det finnes intet bevis på at prehistoriske mennesker i hovedsak var kjøttetende.
Myte 2: "Mat kan lagres/oppbevares uten å kompromittere dens ernæringsmessige innhold"
I studier fra blant annet UCLA fant man at allerede 30 minutter etter høsting hadde salaten mistet opptil 50 % av næringsstoffene sine. Når fersk mat sendes kan det lett gå en uke fra høsting til varen når forbrukeren. Nettopp derfor anbefales det at man velger ferske, lokale og hvis man kan, organiske råvarer og spirer mest mulig selv. Spirer er noe av det mest næringsrike vi kan spise og det er faktisk utrolig lett alltid å ha en spirekasse på kjøkkenet full av ferske, næringsrike og smakfulle varianter.
Myte 3: " Hydrering."
De fleste populære drikkevarer som for eksempel brus, alkohol eller kaffe dehydrerer kroppen og reduserer vanninnholdet i kroppens celler. Det er kun RENT vann og ferskpresset organisk juice(helst grønn!) som virkelig bidrar til hydrering av kroppen. Flere studier viser at kanskje så mange som halvparten av oss er kronisk dehydrert med de mange konsekvenser dette medfører, inkludert nedsatt metabolisme, fordøyelse og hjernefunksjon.
Myte 4: "Det er viktig å spise en stor og skikkelig frokost."
Alt av toksiner, giftstoffer og slagg utskilles fra kroppen mens vi sover i løpet av natten, og eventuelt utover morgenen, hvis vi tilrettelegger for det. Starter man dagen med et tungt fordøyelig måltid, legger man imidlertid lokk på eliminasjonsprosessen som startet mens man sov. Starter man heller dagen med grønn juice eller alkalisk vann, vil man bistå kroppens egne renselsesmekanismer og kvitte seg med mye mer av all giftstoffene kroppen prøver å fjerne. Ta heller en tidlig lunch eller et lett mellommåltid noen timer etter du har stått opp i stedet for et stort måltid med en gang.
Myte 5: " Blodtypen din bestemmer hva man bør spise"
Det foreligger ingen vitenskapelige data som støtter denne teorien. De fleste blodtype-dietter er sunnere sammensatt enn en gjennomsnittlig diett, så mange opplever en bedring i energi og vektnedgang ved omlegging til en slik diett. Prinsippene bak en levende, organisk og plantebasert diett har vist seg å fungere utmerket gjennom årtier ved flere helseinstitutter uavhengig av blodtype.
Myte 6: " Mat må kokes, stekes eller bakes for å kunne fordøyes"
De som har en frisk mage og tarmkanal vil ikke merke fordøyelsesprosessen når de spiser levende mat. De som imidlertid har et dårlig tarmmiljø fra før, (de fleste med en vestlig diett!) vil merke fordøyelsen sin ved overgang til en levende diett. Dette er imidlertid et godt tegn! I løpet av kort tid vil miljøet ha bedret seg og symptomene forsvinner.
Det viktigste for et godt næringsopptak er tilstedeværelsen av enzymer og oksygen. Begge disse elementene ødelegges når mat kokes ved mer enn 47,7 grader og mange forsvinner allerede ved 40-41 grader.
Myte 7: "Nøkkelen til god helse ligger i å spise et stort utvalg av varierte matvarer" De som spiser minimalt med mat, men sørger for at denne maten er av høyeste kvalitet, har minst sykdom og lever lengst! Det er kvaliteten på maten og ikke kvantiteten som er det avgjørende i forhold til god helse. Fersk, rå, levende og organisk mat gir kroppen alle næringsstoffer den trenger!
Myte 8: "Frukt er helsefremmende."
Dessverre er det to hovedgrunner for at frukt ikke er spesielt helsefremmende for majoriteten av befolkningen.
Det ene er det faktum at de fleste frukter som er kommersielt tilgjengelig i butikken er hybridisert frukt og har vært det i mer enn tusen år. Denne hybridiseringen var delvis ment for å gjøre sukkerinnholdet i frukt høyere, noe som gav en søtere smak og større velbehag for konsumenter. I dag er det gjennomsnittlig mer enn 30 ganger så mye fruktose i vanlig frukt som i de "opprinnelige" variantene som fortsatt vokser vilt. Dette kan føre til en belastning på kroppen ved for høyt inntak over lang tid.
Det andre, som er like viktig, er at all kommersiell frukt plukkes mens de er umodne. Dette gjøres for at de skal ha en forlenget levetid til transport og lagring i butikk. For enkelte frukt-typer kan dette føre til at de stjeler mineraler fra kroppen under fordøyelsen i stedet for å tilføre det vi trenger.
Myte 9: "Har du et bra og variert kosthold, trenger du ikke kosttilskudd."
Mange ernæringsinstitutter har gjennom årtier med behandling og erfaring, sett at de aller fleste mennesker kan nyttiggjøre seg de riktige kosttilskuddene, men enda mer virkningsfullt er det i kombinasjon med diett. Til grunn for dette foreligger i de fleste tilfeller en mangel på viktige mineraler, vitaminer eller enzymer, noe som ofte skyldes stress og miljøets påvirkning (inkludert luft, vann og mat.) På grunn av dette trenger vi kanskje mer enn noen gang tilskudd av forskjellig art. Vi burde alle fra tid til annen sjekke våre eventuelle mangler, slik at vi kan korrigere dette ved å søke kunnskap og gjøre andre valg ved vårt kosthold og diett i tillegg til eventuelle tilskudd som er tilpasset vår situasjon.
Dessverre er svært mange av de kosttilskuddene som er tilgjengelig (kanskje 90%) nærmest verdiløse så det er viktig å finne frem til de riktige.
Myte 10: " Middelhavsdietten er den beste dietten!"
Ved første øyekast ser ikke Middelhavsdietten ille ut siden den promoterer et økt inntak av planteføde. Pasta kan være et bedre valg enn dyreprodukter hvis man skal vurdere ut i fra et helseperspektiv. Men pasta og mye annen prosessert mat som hører med til dietten, brytes ned til sukker og vil forstyrre blodsukkerbalansen og energinivå. Sukker i en hver form kan føre til at vi får lyst på stadig mer sukker på grunn av denne effekten.

2 kommentarer:

  1. Haha, vel..
    Vet ikke helt hva jeg skal si.. Det kan nok ligge noe i enkelte av punktene, men generelt vil jeg si meg ganske skeptisk til den listen der. Det er selvfølgelig bra at noen er skeptiske til de paradigmene som herjer i (det vestlige) kostholdet, men å trekke inn et par undersøkelser/studier de tilfeldigvis har funnet overbeviser ikke meg - Det skal nok ikke være så alt for vanskelig å finne undersøkelser som sier det stikk motsatte.

    Det er så mange dietter ute i verden, at jeg selv velger det jeg liker, rett og slett. Riktignok prøver jeg som regel å velge noe som for tiden sies å skal være sunt - for eksempel fullkornsprodukter. En brødskive og en kopp te er gull for meg på morgenen - jeg kunne aldri kuttet ut brødmat. Eller kjøtt. Ikke at jeg nødvendigvis spiser kjøtt hver eneste dag, men jeg kunne ikke kuttet det helt ut. Frokost klarer jeg meg heller ikke uten, i alle fall ikke om jeg skal utføre noe fysisk arbeid. Altså, jeg kan godt utføre fysisk arbeid før jeg har fått i meg frokosten hvis jeg ikke var sulten da jeg stod opp, men jeg holder ikke lenge uten litt energi i kroppen.

    Jeg har ennå tilgode å oppdage en "superkur" som ser så fristende ut at jeg er villig til å kutte ut brød, kjøtt, frukt!, grønnsaker, melkeprodukter og frokost (hva i alle dager er det igjen da?). Mye kan nok være spennende å smake - f.eks hadde det vært spennende å ta et besøk på en slik en rawfood-restauran, men å legge om hele kostholdet til fordel for hva en eller annen lege påstår å mene er best - aldri. Det er for mange delte meninger til det, så jeg kjenner heller på min egen kropp hva jeg trives best med. Jeg vet for eksempel at for mye melkeprodukter i løpet av en dag får magen i ulage. Jeg vet hvordan jeg reagerer jeg får for mye sukker.

    Heldigvis er vi forskjellige.

    Jeg mener ikke at den listen der nødvendigvis er helt på jordet - det var mange tankevekkere der, men at enkelte punkter og påstander er overdrevne, og uten tilstrekkelig vitenskapelig belegg.

    Jeg foretrekker et kosthold hvor jeg kan kose meg med maten og samtidig føle meg vel. Som jeg har råd, tid og plass til. For all del, om dette består av en lavkarbodiett (hvilket jeg er særdeles skeptisk til), blodtypediett(skeptisk), vegetarmat eller hva det måtte være, så får det være opp til hver enkelt.

    Som sagt er det ekstremt mange meninger om hva som er sunt, og hva majoriteten i samfunnet mener varierer opp gjennom tiden - kanskje vil et kosthold det er mulig å skvise ut av de ti punktene over her en dag være normalen, hvem vet.

    Når det er sagt, så er det mye i et typisk vestlig kosthold det går an å sette fingeren på - selv helsemyndighetene gjør det. Det er mye vi propper i oss som ikke nødvendigvis er bra for oss, og det er mange griske hender som for alt i verden ikke vil at vi skal slutte med det. Det er ikke for ingenting at fedme blir sett på som et like stort problem som underærnæring! Den dagen hver eneste ernæringsfysiolog, lege, vitenskapsmann og hva det måtte være har kommet til enighet om "det perfekte kosthold" så skal jeg med glede teste ut om dette er noe jeg har lyst å leve etter (but then again, om alle er enige om noe er det desto større grunn til å være skeptisk).

    Vennlig hilsen en liten frøken som i mangel på lyst til å gjøre det hun egentlig skulle MÅTTE dele sine betraktninger med deg. Denne lille frøkna mener på ingen måte hun har kunnskapen til å kunne si noe om hva som er "rett" eller "galt", men følte rett og slett bare for å pøse ut med sine egne meninger ut fra hva hun synes og tror akkurat i dag.

    Ha en fin dag! :)

    SvarSlett
  2. Har blitt fått høre om mange av disse mytene siden jeg var liten pjokk. Mye sant i det du sier her. Min konklusjon er at det er det du spiser og drikker som avgjør helsetilstanden i det lange løp.

    Grønn mat er løsningen så vidt jeg kan se.

    Men det viktigste tror jeg dog er vannkvaliteten.

    Har prøvd alkalisk vann, men tror hemmeligheten ligger et par hakk videre forbi dette.

    Noen som har prøvd dette? -> http://www.hydrogenvann.no

    Ser veldig overbevisende ut mht. forskning etc.

    Geir

    SvarSlett