torsdag 13. juli 2023

Trigger Warning - kortkrim av Grethe Nestor

Jeg har god erfaring med å lese krimnoveller, og det er nettopp det denne boken minner inneholder. Skribent og journalist Grethe Nestor debuterte som forfatter i 2001 med romanen Kryp, men noen av dere gjenkjenner gjerne navnet hennes som en av skaperne av tegneserien Zofies verden. Jeg har ikke lest noe av henne før, men disse krimnovellene likte jeg godt.

Forlaget om boka:
Møt kvinnen som hevner seg på en grusom måte ved å brått innrette seg etter det omdiskuterte hytteforbudet. Eller hun som finner en ny og original bruk av en protese for å redde seg selv fra en svært voldelig samboer. Eller privatdetektiven som blir bedt om hjelp til å vaske noe penger. Bokstavelig talt vaske. Bokstavelig talt blodpenger.

Det er bare å ønske Grethe Nestor tilbake til litteraturen. Nå i en mørk sidegren av krimmen, nemlig noveller med svart humor og ofte en veldig overraskende slutt. Ofte er temaet hevn og perspektivet hos kvinner. Trigger Warning er et friskt pust inn i norsk spenningslitteratur; det dukker opp en diffus politibetjent og en kvinnelig privatdetektiv, men ellers har samlingen lite felles med traust krim. Vel, bortsett fra vold og brå død.

Svart humor er noe jeg lett faller for, og flere av historiene i Trigger Warning er av det riktig mørke slaget.

Bokens innholdsfortegnelse er satt opp på klassisk vis med prolog, seksten navngitte noveller og en epilog. Det som skiller den fra andre slike fortegnelser er at hver post på listen har en estimert lesetid. 

Prolog: estimert lesetid 0,1 minutt:

Klart jeg vil være kjæresten din.
Jeg fortjener ikke bedre.

Den morsomme og litt urovekkende åpningen satt stemningen for resten av boken, hvor korte og litt lengre noveller holder leseren i konstant alarmberedskap.

Bloggeren @veganine appellerte til meg som er vegetarianer, her smøres det tjukt på med klisjèer om hvordan bloggere oppfører seg, men det kan ikke helt skjule intensjonene som forløser slutten.

Bruken av Talking Heads-låta i den neste novellen fikk opp pulsen hos meg:

Run run run run run run run run run run run run run awaaaay


Skal jeg plukke ut et par favoritter må det bli Rom 237, om nesten hundre år gamle Johannes som bor på aldershjem og er sterkt preget av demens. I Criminal: Norge oppfatter jeg et snev av ironi, når vi møter de to kriminalbetjentene som er hekta på krimserier. Og til slutt, Rattus Norvegicus, som er en liten godbit for oss som kjenner til seriemorderen Belle Gunnes.

En liten smakebit, novellen Dada:

- Heihei!
- Hei.
- Bare si fra hvis jeg kan hjelpe deg med noe!
- Jeg bare kikker litt. Takk.
- Åkei! men bare si fra, assa!
- Jo, forresten, har dere noen bøker om selvmord?
- Selvmord, ja, klart det! Står der borte i hylla med selvhjelpsbøker!
- Takk. 
- Bare hyggelig! Si fra hvis det er noe mer jeg kan hjelpe deg med!

Trigger Warning byr på godt oppbygde noveller, med vidd og snert. Jeg likte humoren og det mørke bakteppet, i disse historiene som har likelydende tematikk, men unngår å repeterer seg selv. 

Normalt sett ville jeg sagt at boken er perfekt for de som leser i korte økter, men novellene er ganske så vanedannende, jeg hadde i alle fall problemer med å legge den fra meg. - God lesning!


Utgitt: 2023
Sider: 125
Kilde: Leseeksemplar

2 kommentarer:

  1. Virker interessant denne. Noteres til senere en gang:) God helg Tine:=) Har Atwoods nyeste noveller i hus nå- i papir- det blir neste novellesamling:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Atwood sine er også veldig fine, så jeg vet du får deg en fin novellestund :)

      Slett