fredag 7. juli 2023

Et besøk til Bjerkebæk - Sigrid Undsets hjem i Lillehammer


Etter vår lille kunstrunde på østlandet var det tid for å kjøre nordover. Vi stoppet i Lillehammer, for jeg har alltid hatt lyst å besøke Bjerkebæk. Veien hit var godt merket, så eiendommen var lett å finne, og sannelig var det ikke en stor fin parkeringsplass like utenfor. 

Vi ble litt overrasket over den litt strenge fasaden på inngangspartiet, men guiden som tok oss med rundt, ga en veldig fin forklaring på dette. Besøket ble en blanding av å utforske på egenhånd, og å i en liten gruppe på fem, bli vist rundt inni byggene, av en formidler som kunne sine saker.

Hagen var en blanding av beplantning og plen, bjerk og bekk, og ikke mins en stor del viltvoksende hage, som var hamnehagen på Undsets tid. 

Historien om Sigrid Undset har jeg hørt mange ganger, både gjennom podkasten om henne på Historiske kjendiser, Kristin må vekk, bok av mor og datter Hjorth, Riksteaterets forestilling Undset i 2012 og Kristin B. Johnsens bok Jeg har bodd i dette landet i tusen år.

Av Sigrid Undsets forfatterskap har jeg, som mange andre bare lest Kristin Lavrandsdatter og Jenny,  men det skal jeg gjøre noe med. 

Etter å ha sett den flott oppsatte bibliografien på museet i dag, kjøpte jeg med meg Ida Elisabeth fra 1932.

Guiden på museet fortalte om Sigrids barndom, forholdet til faren, og om hvordan de satt godt i det frem til han døde. Hun snakket om den unge kvinnens lengsler etter å være fri fra åket det var å jobbe som sekretær, noe hun gjorde i ti år. Ti år som den lille familien stadig fikk mindre å rutte med.


Vi fikk høre om da hun traff og giftet seg med mannen sin, og om de tre barna. Hun mottok Nobelprisen i Litteratur i 1928, som første fra Norge. Så kom krigen, og politisk aktiv som hun var, måtte hun flykte til Amerika. Hun mister først en sønn, og så datteren, men kjemper mot nazistene fra USA.




Bjerkebæk kjøpte hun i 1921, etter å ha leid det i to år. Når hun var i landflyktighet under krigen, okkuperte tyskerne huset, som trengte en stor oppussing da hun returnerte. 10 juni 1949 dør Sigrid Undset, og det er sønnen Hans Benedict som arver huset. Fra 1998 har Kulturdepartementet eid huset, som sammen med hagen er et fint minnesmerke over en av våre mest fremtredende forfatteres liv og levnet.

Det var veldig fint å besøke museet, jeg nøt den gode stemningen som var tydelig under hele oppholdet, og stortrivdes i Sigrids stuer. Et besøk dit må du unne deg en gang det passer ☺

11 kommentarer:

  1. Ja, der det ikke flott der:) En skikkelig koseplass.
    Både hagen , bygningene, huset inni og butikken.

    Du e veldig flink til å få lagt ut innlegg etterhvert. Jeg har enda ikke rukket mer enn ett fra Rhodos..;)

    Ønsker deg en fin dag videre:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var virkelig fint, og det ga mersmak til å besøke flere sånne steder, så jeg er glad for listen jeg fikk av deg.
      Det er rolig på Snåsa, så jeg kommer til å reise hjem om en uke, ferdig lest og blogget for en stund. Sånn blir det ikke når jeg skal til Irland, da blir det full fart fra morgen til kveld :)
      A pro pos Plattform, jeg har lest tre kapitler og er overbevist om at jeg har lest det før. Finner ikke spor av det på Bokelskere eller bloggen, så det kan være at jeg ga opp etter ca 3 kapitler, er spent på fortsettelsen.
      Og ja, coveret er nydelig :)

      Slett
    2. Så bra:)
      Er meldt bra trøndervær fra i morgen, så bra du blir enda en uke:)
      Irland blir vel mer fart ja, hvis man skal rundtomkring.

      Kan jo hende du har gjort.. fort gjort å glemme, liksom. Minner meg om at jeg har et par uleste Houllebescq -bøker liggende her.. som jeg skulle ha lest. Lar meg fort fort friste av nyheter og en del leseeksemplarer, har en stor sommerstabel av dem her.

      Slett
    3. Jeg har lest/lydboka Plattform, men det ble litt for mye sex og merkelige ting som skjedde. Jeg har likt andre bøker av han bedre enn denne.

      Slett
  2. ps- fint cover av Plattform:)

    SvarSlett
  3. Var der for noen år siden. Et nydelig sted og en fin omvisning. Har planlagt å ta en tur dit i august sammen med min skrivende datter, som alltid har likt Sigrid Undset godt. (Hun tegnet noen nydelige portretter av henne da hun var bare lita jente). Gleder meg til gjensyn med dette forfatterhjemmet.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så kjekt at du har en tur til Bjerkebæk på planen - kos deg!

      Slett
  4. Tenker på å reise dit hver sommer. Sette meg på toget til Lillehammer. Oppleve det jeg bare har lest i biografier om henne. Har akkurat startet å lese Husfrue, bok nummer to om Kristin Lavransdatter. Lever meg inn i livet til Kristin. Å se rommet der hun satt og skrev bøkene, det tror jeg kan bli fint.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har også tenkt på det lenge, men det er ikke bare bare fra Bergen. Det var veldig fint å se hvordan hun levde, og ikke minst høre omviseren fortelle detaljer fra livet hennes, selv om jeg kunne mye fra før, så gjorde hun det veldig spennende :)

      Slett
  5. Der har jeg vært mange ganger, elsker stedet. Jeg har vokst opp med en mor som elsket Sigrid Undsets bøker, så de er jeg vokst opp med også. Har lest bortimot alt hun har skrevet, men ikke alt. Boka du har kjøpt har jeg blant annet ikke lest, men tror jeg har den i mine arve-bøker.
    Forsatt god ferie, ønsker jeg deg :)
    I dag har jeg tatt meg helt fri og vært strandløve i Mjøskanten, det er ikke så ofte. 21 grader i Mjøsa er helle ikke verst.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det aner meg at du har vært mye her, ikke rart, du bor jo litt nærmere enn meg som bor i Bergen. Jeg fikk fin hjelp på museet til å velge bok, siden boken jeg hadde tenkt å kjøpe, var utsolgt.
      Å være strandløve høres forlokkende ut, og ikke en normaltilstand for deg, kjenner jeg deg rett.
      Vi har vært en tur til Mosjøen for å besøke familie, og kom "hjem" til Snåsa i regnvær :)

      Slett