torsdag 20. juli 2023

Sommerutstilling på Ullinsvin i Vågåmo

En liten fugl hvisket meg i øret at Galleri Ullinsvin er et fint sted å besøke, for meg som er glad i kunst. Etter å ha besøkt Kistefoss, Astrup Fearnley Museet og Henie Onstad Kunstsenter i sommer skulle det litt til for å imponere, men Ullinsvin hadde ikke problemer med å innfri forventningene mine.

H.M. Dronning Sonja holder i sommer, sin hittil største separatutstilling her, vegg i vegg med sin kunstnerkollega Kjell Erik Killi-Olsen. Han er en av Norges mest profilerte og anerkjente samtidskunstnere, og en av få som har oppnådd stor internasjonal suksess. 

I 2017 lot jeg meg imponere av dronningens kunst, da KODE hadde en fin utstilling av hennes tresnitt. De viste også en liten film, hvor vi kunne se hvordan majesteten arbeider med kunsten sin. Det vi fikk se i sommerutstillingen på Galleri Ullinsvin var noe helt annet, nydelige grafiske verk og enorme keramikkvaser, vakkert dekorert. 


For meg var Kjell Erik Killi-Olsen et nytt bekjentskap, som jeg gjerne vil oppleve igjen. Han har en betydelig dystrere tone i verkene sine enn dronningen, men dette er faktisk mer etter min sære smak. Skulpturene hans er alle en verden for seg selv, jeg leste en dystopi i dagene før jeg besøkte utstillingen, og det er ikke tvil om at skrekken fra boken ble vekket til live da jeg studerte denne kunsten. 




Maleriene som vi fikk se i sommerutstillingen minner lite om lyse sommernetter, her er det Sodoma og Gomorra som preger lerretene, i en strek som minner om Mette Hellenes og Vanessa Baird sin. At Killi-Olsen traff meg midt i nervesenteret, det er helt sikkert, vinden og regnet ute bidro med "sound effects" da det vindskeive huset ikke greide å stå imot, men slapp luften gjennom tømmerveggene.

Vi hadde stor glede av å studere bilder og skulpturer, for så å lese tittelen på verket, og få en annen innfallsvinkel til tolkningen av det vi så.

Skal du kjøre fra sør til nord, eller nord til vest er Vågåmo et perfekt sted å stoppe for litt åndelig påfyll av kunstnerisk eller historisk art, eller bare for å strekke litt på beina. Dette er et av Gudrandsdalsmuseene sine arenaer, et sted som byr på kunst, bygdehistorie og mye natur, med Munch-vandring og utstilling av norsk kulturarv. 


4 kommentarer:

  1. Så fint at du likte utstillingen og stedet. Jeg gleder meg til å ha utstilling der neste sommer. Det blir en ganske annerledes utstilling med kunsthåndverk enn den som er der nå. Vi, ni kunsthåndverkere fra Innlandet skal først vises i Polen nå, med åpning 10. august. Det er keramikk, tekstil glass og smykker.
    Dere får stoppe på Ullinsvin og se den neste sommer. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så spennende å få være med på noe sånt, både å bli stilt ut i Ullinsvin til neste år og ikke minst å få vise seg frem i Polen.
      Tenkte på deg da jeg gikk tur med lydboken Kreativitet på øret i dag, der var det snakk om en smykkekunstner, og hvordan flere av hennes verker ble til. Kanskje du har hørt Hilde Østby sin bok?
      Om et par timer flyr vi til Dublin, vi skal videre i morgen, men får sett byen på returen. Fortsatt god sommer Ingun!

      Slett
    2. Ja, veldig morsomt å få være med på mye utstillinger. Hilde Østby har jeg aldri hørt om. God tur! :)

      Slett
    3. Måtte google Hilde Østby, den lydboka har jeg alt lastet ned og gleder med til å høre. Det blir et fint avbrekk å lytte til med pause fra"dioten" av Dostovjevski som kjeder meg, men synes jeg må se å få noen 1001 bøker på lista mi.

      Slett