mandag 10. februar 2020

Mitt liv med Napoleon av Kirsten Engelstad

Denne romanen kom ut i 2019, og for meg som liker fortellinger som belyser detaljer fra historien, var denne midt i blinken. Heldigvis sto eBokBib meg bi, så veien var ikke så lang fra tanke til gjerning. Jeg angrer ikke på at jeg tilbrakte en søndag sammen med Marie (og Napoleon)

Forlaget om boken:
Romanen handler om livet til franske Marie fra 1810 til 1813 - først som ung jente, så som nygift, og til slutt som deltaker i Napoleons store hær i Tyskland.
På den tiden raste Napoleonskrigene i Europa, og i Frankrike styrte Napoleon med hard hånd. Romanen er skrevet som en dagbok. Som 17-åring skrev Marie:

Jeg er redd Napoleon allerede har ødelagt livet mitt for alltid. Skal jeg også måtte leve resten av livet mitt med ham og hans kriger?


Seks måneder før hun fyller atten, får Marie en ny dagbok. Hun har brukt sparepengene sine på en spåkone, og sitter og undrer seg over det hun fortalte om Maries fremtid.

Hun har ikke vært forelsket før, men drømmer om mann og barn, en drøm hun føler som uoppnåelig siden alle de unge mennene blir tvangsutskrevet til hæren for å møte sin sikre død.

Vi får høre omstendighetene rundt Napoleons skilsmisse fra Keiserinne Josephine, og giftermålet hans med den 18 år gamle Marie-Louise, som fant sted bare to uker før "skrivende stund". I Maries syn er han en gammel mann, og hun har ikke sympati for hva han gjør med landet.

Historien er preget av hverdagsliv, vi hører om en drept baker, om samtaler foreldrene har med "sin" lokale prest, om lemlestede veteraner, og om privatlæreren som de hun og de to søstrene hennes får. Hverdagen deres preges også av undertrykking fra Napoleons agenter, pressesensur som skjerpes uke for uke og ny lovgivning som tilgodeser menn, på bekostning av kvinnene. Det er skremmende å lese om hvordan Frankrike, de elleve årene fra landet ble republikk i 1792, i gjentatte bolker strammet inn på kvinners rettigheter, til kvinner i realiteten ikke hadde noen borgerrettigheter.

En av de store slagene Napoleon er stolt over er slaget ved Austerlitz, et slag som er nevnt i to andre bøker jeg har lest i år (jeg digger sånne tilfeldigheter) Vi hører om slaget i 1805, om søylen Napoleon fikk reist til minne om sitt taktiske mesterverk.

Med kun 156 sider går lesingen raskt. Teksten fremstår som Maries dagboknotater, men jeg fikk ikke følelsen av at handlingen er oppstykket, eller mangler sammenheng, noe jeg har syntes om brevromaner tidligere.

Etterhvert reiser Marie med sin mann i krigen, og igjen blir jeg overveldet av skildringene, både av krigens redsler men også av hva som ble forventet av kvinnene på denne tiden. Jeg likte Kirsten Engelstads roman veldig godt, og anbefaler den gjerne videre.


8 kommentarer:

 1. Takk for flott tips, denne er notert for jeg liker slike bøker.
  Ha en fin ny uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Fikk tips av en blogger, og jeg trodde det var deg, men det var det altså ikke. Fant ikke igjen den omtalen :) Gled deg, tenker dette er helt i din smak.

   Slett
 2. Den hørtes faktisk interessant ut, selv om det ikke er min favorittsjanger. Jeg er ikke så veldig interessert i livet til Napoleon, men livet til Marie-Louise kunne jeg tenkt meg å lese om :-) Takk for tips.

  (Er det ikke fantastisk vi har eBokBib? :-) Selv om den nå skal legges ned 1.april. Jeg tror mitt bibliotek skal over til BookBites fordi et bibliotek de har samarbeid med allerede er der. Men jeg skal spørre dem neste gang jeg er der. Jeg har lånt bøker fra Deichman lenge på den appen og synes den er god og har flere funksjoner enn eBokBib)

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne boken handler bare om hvordan Napoleons herjinger påvirker livet til Marie, det er ikke en krigs bok, og Napoleon inngir ikke til noe beundring.
   Håper de eBokBib nyhetene ikke gjelder Bergen Offentlige Bibliotek. Jeg har nettopp kjøpt meg iPad bare fordi jeg ville låne bøker. Skal hente bøker i morgen, må spørre dem :(

   Slett
  2. Jeg tror appen skal legges ned for alle. Men de skal helt sikkert over på en ny app. Hvis de skal bruke BookBites kan du se frem til det for den er veldig fin :-)

   Slett
 3. Interessant å lære om konene til de kjente mennene fra historien. De måtte jo også kjempe.
  Bra fristende omtale, Tine

  SvarSlett
  Svar
  1. Hun var ikke konen hans, det er en annen Marie, som fikk livet sitt snudd opp ned på grunn av alt han fant på med befolkningen og med krigene sine.

   Slett
  2. Aha! Jeg lest litt for fort ... men fortsatt interrssant bok :)

   Slett