søndag 4. juni 2017

Min pinselanghelg med Ti-på-topp i fokus

Siden vi var på tur til Lærdal forrige langhelg, bestemte vi oss for å holde oss hjemme denne helgen. Jeg hadde noen få håp og noen få planer for helgen, men bortsett fra det var helgen som en bunke blanke ark. Mål nummer 1 nådde jeg i alle fall:
Besøke alle 11 turmålene i Ti-på-topp Bergen!


En våt kråke på toppen av Kolbeinsvarden
Fredag etter jobb laget jeg årets første rabarbrasmuldrepai. Etter den var fortært heiv vi oss i bilen og kjørte til Askøy, for å gå opp på nabokommunens høyeste topp Kolbeinsvarden. Sist vi var her i 2008, var motivasjonen å besøke kommunetoppen, denne gangen var det Ti-på-topp som lokket oss avgårde.

5 minutter fra bilen og jeg er på toppen (????)
Tåken lå lavt fredag ettermiddag og regnet pisset ned hele tiden, men turen opp fra Steinrusten tar bare 30 minutter, så det var overkommelig. Etterpå kjørte vi til Nattlandsfjellet i samme ærend, men til tross for den lange omveien hjem, tok denne "fjell"turen bare latterlige 5 minutter, så hvorfor de har valgt å ta dette punktet med i Ti-på-topp skjønner jeg ikke. De som bor på toppen kan jo nesten sitte i stuen sin, og sjekke inn en gang i timen.

Etter en god dusj ble restene av rabarbrapaien fortært sammen med en klunk chablis, og den siste av Skamepisodene jeg ikke hadde sett.

Chablis sesong er det hele året, men sesong 4 av Skam og rabarbrasesong er mer sjeldent 
Lørdag var været betydelig tørrere enn fredagens regnvær, men stifinneren min hadde andre planer, så de tre Ti-på-topp-turmålene jeg hadde på ønskelisten for denne dagen, måtte jeg pent finne selv. 

Jeg begynte med den enkleste, Kanadaskogen rundt i Fyllingsdalen. Siden jeg har vært fotograf på Bergen Råeste, så har jeg gått på disse stiene før, men jeg ante ikke at turen fra bilen til sjekk-inn bare tok 9 minutter. 
Atter et lettjent turmål, som de som bor i nabolaget kan hanke inn mange turer på. 

I Kanadaskogen fra Spelhaugen går du fort og lett på sånne flotte veier

Etter ca. 9 minutter kommer du til dette krysset og du kan sjekke inn

Neste fjell på planen var Lyderhorn. Her er det lenge siden jeg har vært, men jeg fant veien inn til Nutec på gamle minner og magefølelse. Turen opp var kjempefin, nå hadde skyene forsvunnet og jakken kommet i sekken. Stien var tørr og fin og gå på, og her var mange mennesker til å holde meg med selskap. Ikke at jeg trengte selskap, for jeg lyttet til Haakon Strøms innlesing av A.J. Kazinskis nye bok Drømmetyderens død, og den holdt meg virkelig i ånde.

Toppen på Lyderhorn er lett å se fra byen og fra tretrappene

Utsikten her oppe fra er formidabel i alle retninger
Etterpå kjørte jeg til Sotra for å finne Pyttane. Litt mikk makk ble det å finne frem, så det endte med at jeg parkerte på parkeringsplassen ved Fjell Festning. Herfra gikk turen først innover på asfaltert vei, før stien tok bratt opp til høyre. Jeg måtte leite litt på toppen etter rett sjekk-inn punkt, siden kartet på app`en og det lokale skiltet ikke var helt enige. Turen var kjempefin å gå, med flotte klopper til å ta en over de bløteste partiene.

Inngangen til Fjell Festning - neste gang vil jeg besøke festningen også

Jeg sjekket inn i nærheten av denne varden

Stien opp var kjempefin å gå på

Jeg begynte nå å bli passe mør i lårene og det var godt å komme seg hjem til lesekroken min på terrassen, hvor Agnes Matre sin nyeste krim ventet.

Søndag ettermiddag gikk med til å avslutte denne spennende krimmen
Søndag fikk jeg med meg Frode og Sondre på tur til Osterøy. Dette er den siste av de 11 turmålene Ti-på-topp har for oss i Bergen, og jeg var glad for å ha nådd målet mitt med å besøke dem alle. Ferden gikk til Åsheim nord på øya, opp en lang bakke som endte i en parkeringsplass, hvor du blir anmodet om å vipse 20,- for fasilitetene. Det er helt greit, når en kan parkere like ved innsteget, og tross alt ikke har betalt en krone i bompengeringpenger for å komme til fjellet.

Det hadde regnet i hele natt, så stien opp fra Åsheim var sørpe blaut, men det gjorde ingenting for jeg hadde byttet ut mine glatte Salomonsko med Innov8`ene som sitter som støpt på fjell, enten det er tørt eller vått. Turen opp tok i underkant av 30 minutter, og til alt hell regnet det ikke før vi var halvveis nede igjen. Stien var tydelig, og det var lett å finne frem, så denne turen kan dere glede dere til, alle som har samme mål som meg, å besøke alle 11 toppene.

Det er god skilting og mange turmuligheter i området

Sondre og jeg ved Åsheimsvarden
Akkurat i dag feirer jeg å ha besøkt alle toppene, og at jeg ligger øverst på listen. Jeg har ikke ambisjoner om å beholde "ledelsen", siden jeg antar at en som bor på Spelhaugen eller Nattlandsfjellet kommer til å stå som "vinner". Heldigvis er vi alle vinnere, vi som kommer oss ut av lesestolen, og får slitt litt på turskoene 🙂

Yippi!!! Jeg har besøkt alle 11 turmålene i årets Ti-på-topp-Bergen utfordring 
Det er en gøy utfordring Bedriftsidretten har gitt oss med Ti-på-topp Bergen, men jeg undrer meg over hvorfor Fjell Kommune, Askøy Kommune og Osterøy Kommune skal være representert med hver sin topp. Det er tidkrevende og dyrt nok å komme seg rundt i Bergen, om en ikke skal betale bompenger og drivstoff langt ut av kommunen.
På Askøy må en betale 2 x 26,- kroner + 2 x 19,- kroner for å komme seg fra Åsane til Askøybroen. Nei, det er ikke nødvendig å gå på alle toppene, jeg skjønner det, men i mitt kronologiske hode var det viktig å ha besøkt alle.

Nå har jeg bestemt meg for å sitte å lese til jeg ser blå himmel, om det blir i dag eller ikke før i morgen det får værgudene bestemme ☺ Har du gjort noe gøy i pinseferien?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar