torsdag 29. juni 2017

Bukkene Bruse begynner på skolen av Bjørn F. Rørvik

Det gode gamle eventyret om Bukkene Bruse er nesten ikke til å kjenne igjen i Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund sine bøker. I barnehagen har vi lest, fortalt, dramatisert og sunget om disse tre bukkene lenge, så barna kan eventyret på fingerspissene, og det er nettopp derfor det er så gøy å lese Bjørn og Grys lekne og morsomme versjoner. 

De to andre bøkene heter Bukkene Bruse på badeland og Bukkene Bruse vender tilbake.

Tittelen sier det meste om hva denne boken handler om. Bukkene får brev fra rektor, hvor han sier at de må begynne på skolen. De skjønner ikke helt hvorfor, og i alle fall ikke hvorfor den største bukken må begynne på skolen, for han kan jo alt!

De tar skolebussen til skolen, og allerede her får de høre om snille Harianne, den strenge fru Elgaker. I skolegården blir de kjent med flere barn, og de forteller om den nye rektoren som spiser førsteklassinger.

Det er når den minste bukken må på do, og de andre to må følge, at spenningen starter. De møter Fru Elgaker i korridoren, og hun sender dem til rektor, siden de gikk ut for å tisse, og tisset på skolens blomsterbed.

- Er rektor inne? spurte fru Elgaker.
- Ja, sa kontormannen
- Men han er litt vanskelig i dag

- BRA! sa fru Elgaker.
- For her har jeg tre umuliuser. Bare bank på døra hans, dere. Og når rektor sier kom inn, så går dere RETT inn og sier hva dere har gjort.Nå går det fra litt skummelt til betryggende gjenkjennelig, når bukkene banker på rektors kontordør en etter en. Fortsettelsen er av det morsomme slaget, når trollet henger seg opp i kopimaskinen og får nesekræsj.

Det viser seg at både strenge fru Elgaker og alle de andre er livredde for den nye rektoren, så når bukkene Bruse greier å hamle opp med ham, blir de selvfølgelig dagens helter.

I denne boken får barna alt hva et lesehjerte behager. Spenning, humor og en avklarende slutt som gjør at alle kan legge seg trygt til ro og sove (hvis du leser på sengekanten). Det at voksne gjør uvoksne ting, går alltid rett hjem hos barn, og at de dummer seg ut med å sitte fast i kopimaskinen er til å le seg skakk av.

Kontormannen får inn et stikk til politikere og skoleledelser over hele landet, med sin sviende uttalelse om kvaliteten på personalet, noe som nok er en liten smakebit til de voksne, for denne går langt over hodet på de små.

Dette er en herlig bok å lese for barna. Her kan en banke i boken, brøle og kveppe dem, de fniser når du sier rompe, suppehue og nesekræsj også kan en jo bre-e-ee-eke så mye en lyster i forskjellige toneleier, dette er moro-lesning av høy kvalitet!


Noen av de barna jeg har lest for i vår har akkurat begynt å forholde seg til det å skulle tisse på do. Tenk å ikke få lov å gå på do? tenk om en tisser på feil sted? dette er store spørsmål for små mennesker, og virkelig noe de forholder seg til.

Bukke Bruse begynner på skolen er for tiden den foretrukne boken når sovebarna har sovnet og de som har sluttet med formiddagslur er klar for lesestund. Det er ikke en bok vi fosser igjennom, her stoppes det opp mange ganger underveis, for her er det mye å undre seg over og mange assosiasjoner som skal luftes.
Noe av teksten går over hodet på en del av barna ved første og kanskje andre gjennomlesning, men så er de med en etter en. Smilene sitter løsere, du ser at de forventer det som de vet skal komme, og de har tatt humoren. (og... er det helt sikkert at rektorer ikke spiser førsteklassinger?)

Denne boken anbefaler jeg på det varmeste!

Illustrasjonene i innlegget er fotografier fra boken


Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2017
Sider: 38 illustrerte
Kilde: Leseeksemplar2 kommentarer:

  1. Bjørn F Rørvik har virkelig laget mange herlige bildebøker for barn. Det som er så genialt med bøkene hans er at her er det noe både for den voksne leseren og barna som leser med. Fin omtale!

    SvarSlett
    Svar
    1. Forfatter og illustratør er et radarpar, jeg har sett glitrende øyne hver dag denne og forrige uke, når barna står og ber pent om å bli lest for - priceless :)

      Slett