lørdag 17. juni 2017

De som faller - en spenningsroman av Noah Hawley

De som faller er en intens spenningsroman av den prisbelønte forfatteren Noah Hawley, som også er skaperen av tv-serien «Fargo». Intensitet er noe forfatteren er god på, han holdt i alle fall meg i en skrustikke to the bitter end.

Forlagets presentasjon:
En tåkete sensommerkveld drar to mektige familier med privatfly fra Martha's Vineyard på vei til New York. I siste øyeblikk får den lokale kunstneren Scott Burroughs sitte på med dem i flyet. Seksten minutter senere skjer det katastrofale; flyet styrter i havet.

De to eneste overlevende er kunstneren Scott og en fire år gammel gutt, som nå er eneste arving til en enorm formue og et stort mediekonsern. Var flystyrten et uhell eller var det sabotasje?


I jakten på sannheten blir vi kjent med alle som var på flyet. Midt opp i det hele utvikler kunstneren og den unge gutten en fin og vár relasjon. Vi treffer på spørsmål om mot og menneskets natur og de usynlige båndene som kan knytte oss mennesker nærme hverandre. Samtidig spinner historien ut av kontroll i mediene, fylt av spekulasjoner.

Jeg vil begynne mine tanker om boken med å berømme Espen Klouman Høiner sin innlesing, en mer behagelig stemme skal du lese lenge etter. Han takler de amerikanske ordene som vanskelig lar seg fornorske på en glimrende måte, og ikke en eneste gang reagerte jeg på noe. Boken har blitt lyttet til på turer i fjellheimen rundt Bergen, og avsluttet under innflygingen til Kirkenes, noe som nok har brent den inn i hukommelsen min for alltid.

Spenningen ligger hovedsaklig i spørsmålet, hva skjedde? og hvordan kunne det skje? og selvfølgelig det evigvarende spørsmålet hvem gjorde det? Mens vi blir kjent med alle karakterene, får vi også vite hva hver enkelt opplevde i dagene før styrten, og i noen tilfeller blir vi bedre kjent med menneskene bak den profesjonelle fasaden.

Jeg ble fascinert av å høre om supersvømmeren på 60-tallet som motiverte hovedpersonen Scott Burroughs til å lære seg å svømme da han var barn. Det hørtes nesten ut som Jane Fondas farsott med trim og kosthold, som jeg husker fra barndommen. Vi blir kjent med de to familiene som omkom i styrten, samt besetningen og den israelske livvakten til familien Bateman.

Det blir mange historier, men lytter en nøye, eller leser konsentrert vil du holde greie på handlingen uten problemer. Det er litt hopping frem og tilbake, og noen hendelser ses på med forskjellige karakterers øyne, slik at leseren får repetert det. Egentlig er jeg ikke glad i dette når jeg leser krim, men her fungerer det.

Media- og finansverdenen får så hatten passer i denne boken, men etterhvert blir tematikken vridd mot mer medmenneskelige aspekter, som sjalusi og spørsmålet hva er livet? blir stilt.

Hawley er en dreven forfatter og han kan action. Han bygger troverdige karakterer, som snille tante Ellinor og Dough, som jeg ikke kunne fordra. Scott er en hjerteknuser mens TV-hottshotten Bill Cunningham er en karakter uten sidestykke. Jeg er sikker på at journalister av denne typen finnes, så oppførselen hans føles troverdig, til tross for at jeg flere ganger ristet på hodet av det han får seg til å gjøre.

Vel, vel... er du på jakt etter en spennende kvalitetskrim til sommerferien, og du liker at handlingen er satt i Amerikas jetsetliv, med alt det det fører med seg, så er dette absolutt en bok å vurdere!

Forlag: Lydbokforlaget (Gyldendal)
Utgitt: 2017
Lyttetid: 13,5 time
Kilde: Lytteeksemplar

Flere omtaler av boken: BokelskerinnenBjørnebok, Heartart og Minbokogmaleblogg

6 kommentarer:

 1. Takk for anbefaling. Nå jeg begynne å lese Malerens musen :-)))
  Så fint... god helg deg og mange vakre lesetid.
  Hilsen fra Viola

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt å høre at du finner omtalene interessante, du kommer til å få en fin opplevelse med Malerens muse :)

   Slett
 2. Heisan. Var spent på hva du mente om denne. Jeg likte den kjempegodt. Aldri lest om denne forfatteren før, men fikk veldig skryt av Tom Egeland denne boka. Litt typisk hva jeg liker denne thrilleren.

  SvarSlett
 3. Flott omtale av flott bok! Takk for link :-)

  SvarSlett
 4. Jeg leste den i mars på engelsk, men har ikke skrevet om den ennå, men likte den kjempegodt.

  SvarSlett
 5. Denne har jeg her så det var godt å lese litt om hva du synes om den. Jeg hadde egentlig avskrevet den litt som en bok jeg trodde var uinteressant. Men det er den helt klart ikke :-) Ha en fin kveld!

  SvarSlett