onsdag 14. juni 2017

Endelig var det min tur å lese Malerens muse av Lisa Strømme

Det siste året har jeg vært opptatt av Edvard Munch, så da jeg første gang hørte om Lisa Strømmes nye roman, noterte jeg meg tittelen. Eldorado hadde den ikke, da mamma og jeg var i Oslo i slutten av april, og da jeg bestilte på Arks Klikk&Hent, fikk jeg aldri noe melding om at den var klar til meg. De butikkene jeg var innom hadde den ikke, så gleden var stor da jeg bestilte den på biblioteket og ble nummer 1 i køen. Dessverre var dette en stillestående kø og intet skjedde. Da jeg besøkte KODE på søndag, sto der et eksemplar og blomstret i butikken deres, så endelig kunne jeg sette meg ned med Lisa Strømmes versjon av historien bak Skrik ☺

Fra bakpå boken:
Sommeren 1863. Åsgårdstrand gjør seg klar til å ta imot de velstående feriegjestene fra Kristiania. Samtidig kommer også kunstnerne for å male i det fantastiske lyset ved fjorden. Blant dem den kontroversielle Edvard Munch.

Johanne Lien får jobb som hushjelp hos den velstående familien Ihlen. Det oppstår et vennskap mellom henne og Tullik, den yngste datteren i huset. Sammen drar de ut på eventyr i skogen og på stranden - og til maleren Munchs hage. Det oppstår sterke følelser, og Johanne blir viklet inn i et nettverk av løgner.
Utgitt: april 2017
Sider: 351
Kilde: Kjøpt selv


Det er sommer, og de familiene som har mulighet til det, leier ut husene sine til feriegjester, mens de selv bor i kummerlige hytter til sommeren er over. Foreldrene til Johanne leier ut til familien Heyerdahl, og siden hennes mor vil "temme" Johanne litt, skaffer hun henne sommerjobb hos den ærverdige familien Ihlen.

Jeg ble satt til å pusse sølv, vaske gulv, tørke støv, lufte sengetøy og hjelpe til med matlagingen. Hvert eneste sekund var jeg tynget av frykt for at jeg kunne komme til å gjøre noe galt igjen. Jeg hadde allerede forulempet familien Ihlen ved å uttale navnet hans høyt, og jeg kunne ikke ta sjansen på å rote det til for meg en gang til. 

Når vi har kommet så langt, har vi allerede fått vite litt om hvilket grep rykteflommen rundt Edvard Munch har på lokalbefolkningen. De voksne er skremt og skyr hans moralske fordervethet, mens ungpikene er nysgjerrig.

Johanne blir fort kjent med Tullik, den yngste av tre Ihlen-døtre. Privilegert som Tullik er, kan hun nyte sommeren gjemt på rommet sitt for å smuglese Hans Jæger. Storesøster Milly skapte i sin ungdom furore, som også hadde med Munch å gjøre, noe som gir spenning til historien.

  "Ikke mal det du ser, Johanne", sa Munch idet han rakte meg paletten sin. 
  "Mal det du føler".

Det kommer mange kunstnere til vakre Åsgårdstrand, for å nyte godt av det spesielt vakre lyset som landskapet i denne byen skaper om sommeren. Vi befinner oss på slutten av 1800-tallet, og forskjellen på de rike feriegjestene fra Kristiania, og lokalbefolkningen som består av fiskere, hushjelper og kokkekoner er stor. Det de har til felles, er at de alle verner godt om sine egne døtres rykte.

Romanen skildrer en dobbelthet, som gjør handlingen spennende. Her finner vi mennesker med plettfri fremtoning som har et kaotisk indre, snille piker som er uskikkelige i smug, kokka som skaper vidunderlige dufter på kjøkkenet, men har eddik i blikket. Midt oppi dette finner vi også blomstrende hager, vakre bekledninger og dufter av både naturen og matlaging, som kan få sansene til å gå i spinn.

Det er en roman dette, og en ganske så søt "dameroman" er det også, men det at Lisa Strømme har bygget den rundt en historisk personlighet og også har flettet inn 19 malerier i handlingen, gjør den interessant å lese. Maleriene står listet opp bak i boken, noe jeg så etter jeg hadde lest ferdig. Derfor var det scener og skildringer av malerier underveis i lesingen, som klang underlig kjent.

I etterordet forteller forfatteren om sitt forhold til Munch og Åsgårdstrand, og at rekordsummen 120 millioner dollar, som Skrik ble solgt for i 2012, fikk henne til å ville finne ut mer, noe som resulterte i denne historien. Her er mange faktiske hendelser fra virkeligheten her, og flere historiske personligheter.

Håper boken når ut til et bredt publikum, for dette var en skjønn sommerbok, som gjerne må få være med i strandkurven i ferien ☺

Andre som har blogget om boken:
Bokelskerinnen, Bokvrimmel, Ellikken, Tone, Bokogpalett og Artemisia

7 kommentarer:

  1. Enig at det er en "søt dameroman", men den er jo mer enn det også, som du sier. Historien om Munch og Tullik og tidskoloritten er jo interessant, selv om romanen som helhet ikke ble en kjempeinnertier hos meg. Takk for link:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg ble litt overrasket over de utelukkende positive omtalene (bortsett fra din da). Vi trenger alle en roman av dette kaliberet fra tid til annen, og i den sjangeren skal det mer til for å få full score enn i krimsjangeren, hos meg i alle fall :)

      Slett
    2. Ja, for den var litt i tregeste laget for meg, tidvis kjedelig, men likevel ga den en god ettersmak, så det var greit å lese den. Men jeg synes ikke den var så god at jeg føler at jeg trengte den;)

      Slett
  2. Denne får nok jeg se å få lest også!
    Nå når jeg snart får et hav av tid..

    SvarSlett
    Svar
    1. Heldige du som er lærer :) Du har noe å glede deg til!

      Slett
  3. Ja, en herlig "dameroman" fra herlige Åsgårdstrand - og Munch som den sentrale. Det er slikt jeg liker. Trengte jeg den? Nei, men sommerromaner hører med hos meg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig med deg, sånne romaner hører med :) Riktig god helg Åslaug!

      Slett