torsdag 8. juni 2017

Drømmetyderens død av A.J.Kazinski

Drømmetyderens død er den fjerde boken med gisselforhandler Niels Bentzon i hovedrollen. Denne serien er glimrende lesning, og velger du lydbokversjonen hvor Haakon Strøm leser, vet jeg at du har mange skremmende timer foran deg.

Forlagets presentasjon:
Psykologen og drømmetyderen Evelyn Heiberg blir funnet knivdrept i sin leilighet der hun også tok imot sine pasienter. Gisselforhandler Niels Bentzon blir satt på saken, men det kommer på et svært dårlig tidspunkt. Hans kone, Hannah Lund, har akkurat fått en kreftdiagnose og Niels befinner seg i sitt livs største krise. Likevel fortsetter han. Jobben blir hans terapi, hans eneste lys i mørket.
På drømmetyderens PC finner Niels en e-post som er sendt til det berømte Jung Institutt i Zürich.


Evelyn Heiberg har bedt om hjelp til å tyde en drøm, som en av hennes pasienter har hatt i mange år. Snart går det opp for Niels at han kun kan oppklare mordet hvis han klarer å tyde drømmen.

Lytteopplevelsen jeg hadde da jeg lyttet til denne boken var helt formidabel. Det er den korteste 14-timers boken jeg har hørt noen sinne, jeg var oppslukt og timene forsvant. Mesteparten av boken hørte jeg mens jeg var ute og gikk tur i byfjellene, og jeg tok meg i å holde begge hendene foran hjertet, å ta begge håndflatene opp til ansiktet, og til og med si høyt "ikke gjør det!". Hvis det går rykter om en tussete dame i fjellene rundt Bergen, så er det meg ☺

Normalt ville jeg ikke valgt meg en bok hvor ordet "drømmer" finnes i tittelen, men siden jeg hadde lest Kazinski før og kjenner Niels og Hannah, tok jeg sjansen. Drømmer har en rolle i handlingen, men her snakker vi drøm i èntall, og måten denne drømmen setter hjulene i sving på flere arenaer, gjør underverker for historien.

Drømmetyderens død har innledningsvis to historier, en i Sarajevo i 1984 hvor vi møter Daro som livnærer seg av å skyte folk, og nåtidshandlingen som strekker seg over kun 17 dager. Dette gjør boken intens og en bladvender uten sidestykke. I første halvdel av boken følger vi den ene tankerekken etter den andre, både hos Niels og Hannah, hvorpå disse trådene blir stødig og elegant flettet sammen til en aha-opplevelse av de store, helt mot slutten.

Hannah er syk, og måten Niels stiller opp for henne og barna er ikke alltid ok i mine øyne, men hun drives av en egen kraft som ikke inneholder verken selvmedlidenhet eller føleri, så hun er med gjennom hele boken. Niels sin måte å takle at hans elskede kone skal dø, og deres to små barn skal bli foreldreløs, er famlende og fortvilt, noe som preger hele boken med måten han assosierer seg frem til Hannah på mange måter.

Drømmetyderens død har et plott jeg umulig kunne gjengi, med få ord. Primærhandlingen er som i presentasjonen over, men her får vi så mye, mye mer. Et sidetema er hevn, mens vi er innom barnemishandling, foreldre som går over lik for at barna skal gjøre det stort innen en sport, vi hører om dødelige edderkopper, og dødelige bakterier. Jeg lærte om C.G. Jung og Freud, mens Einstein som er Hannahs favoritt, også var med.

Ikke kvie deg for å lese denne krimmen uten å ha lest de tre andre, det funker helt fint, selv om jeg vil anbefale deg begynnelsen på serien, så du ikke går glipp av mye god lesning. Haakon Strøm er en drøm å høre på, så velg gjerne lydbokversjonen!

Utgitt: 2017
Lyttetid/sider: nesten 14 timer
Kilde: Lytteeksemplar

Artemisia og Heartart har også blogget om boken!


De tre første bøkene i serien heter:
Den siste gode mann
Søvnen og døden
Den gjenfødte morderen


8 kommentarer:

 1. Ja, denne likte jeg veldig godt som du vet. Glad jeg har to Kazinskier til i hylla. Satt i meg en stund etter at jeg dro til Lillehammer og jeg synes jeg så de to Kazinskis der nede, men det var nok bare ønsketenkning.
  Godt at du også likte den så godt:)

  Takk for link!

  SvarSlett
  Svar
  1. Da har du noe å glede deg til. Spennende med Lillehammer, ikke godt å vite hvem som kan dukke opp :)

   Slett
  2. Sant det.. det var en del krimarrangement der i år faktisk. Damhaug, Theorin, Lindell, Horst, Eystein Hanssen m.fl. :)
   Men tror heller de kommer til Krimfestivalen i Oslo hvis de tenker seg hit.. Kanskje de har vært der og for alt jeg vet.

   Slett
  3. Leste en knallbra anmeldelse av boka på Aftenposten.no i dag.

   Slett
 2. Jeg elsker disse bøkene. Denne er lagt i kofferten og skal få være med til Rhodos om en måned 😊

  SvarSlett
  Svar
  1. Du kommer til å sukke henført til denne, gled deg!

   Slett
 3. Og DER rykka denne lydboka opp på prioriteringslista mi, kjenner eg. Har lytta til alle dei føregåande bøkene i serien, og likt det eg har høyrt. Sjølv om eg likar best at bøker er realistiske og har rasjonelle forklaringar, har eg god kjemi med Kazinski og Niels Bentzon.

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne er realistisk og alt får sin forklaring. De mer undersøker muligheten av om ting kan henge sammen, mer enn å la noen overbevisning styre seg. Du kommer til å elske denne om du allerede har god kjemi med Kazinskis.

   Slett