søndag 3. mai 2020

Før plogen din over de dødes knokler av Olga Tokarczuk

Polske Olga Tokarczuk er forfatter og psykolog, og en av få kvinnelige Nobelprisvinnere i litteratur. Hun ble også nominert til Man Booker International 2019 for denne romanen. Jeg stålsatte meg litt for å lese denne, for jeg hadde allerede måtte gi tapt for Løperne, som jeg begynte på, da nyheten om Nobelprisen ble sluppet i 2018. Jeg ventet lenge før romanen var tilgjengelig for meg på eBokBib, men jeg fikk låne den til slutt ☺

Forlaget om handlingen:
Vinternatten ligger tung og mørk over den polske landsbyen da hobbyastrolog og tidligere engelsklærer Janina Duszejko finner naboen død på gulvet i hans hjem. Først virker dødsfallet naturlig: kvelning forårsaket av et kjøttbein. Men Janina har sett flere dyr luske rundt i området. 

Kan de ha noe med dødsfallet å gjøre? Når flere landsbyboere blir funnet døde, alle tilknyttet det lokale jaktlaget, blander Janina seg inn i saken. Det er ikke alle like begeistret for. Er du klar for en roman hvor hovedpersonen har et eksistensielt forhold til alt levende i naturen? Forlaget kaller boken "en mørk feministisk komedie og en eksistensiell fabel", noe jeg kan si meg enig i, for det er mye humor å finne mellom linjene som skildrer denne sterke kvinnen.

Poeten William Blake har en sentral rolle i romanen, siden hovedpersonen vår er aktiv i arbeidet med å tolke og oversette ham. Syttenhundretalls poeten Blake er ikke en jeg har noe forhold til, men etter å ha lest denne romanen ble det litt googling, uten at jeg fikk videre lyst å fordype meg i ham.

Hovedpersonen vår heter Janina, men hater navnet sitt. Hun er i det hele tatt ikke glad i de klassiske døpenavnene, så hun omdøper de fleste hun møter. Derfor kalles karakterene ting som Svarte Frakk, Innvoll, Askegrå og Godt nytt. Hun er veggis som meg, og blir fysisk dårlig av å se dyr som har det dårlig. Hun lider av en sykdom som kommer og går, denne er skildret på en troverdig måte og gjør karakteren enda litt mer spesiell.

Olga Tokarczuk imponerer med sine fargerike karakterer og måten hun skildrer naturens stemninger på. Astrologi går som en rød tråd gjennom hele romanen, og sammen med mordmysteriet som utspiller seg i egnen hvor hun bor, bygges det elegant opp en roman med karakter.

Jeg klarer ikke å forestille meg det. Ble han kvalt av oldenborrer?
   Jeg lagde svart te. La henne kjenne hvordan ekte te smaker. 
   Ja, sa jeg. Han var fullstendig dekket av Insekter, de hadde krøpet inn i munnen hans, lungene, magesekken, ørene. 
Kvinnene fortalte at det var Biller som kravlet over ham. Jeg har ikke sett det, men jeg kan utmerket godt se det for meg. Cucujus haematodes overalt.
   Hun stirret inntrengende på meg. Jeg klarte ikke å lese blikket. 
   Jeg serverte kaffe. 

Virkemidlene hun bruker med store bokstaver på tilsynelatende uvilkårlige ord, var i begynnelsen litt rart, men jeg greide å overse det etter hvert. At akkurat det skal tilføre teksten noe positivt, skjønner jeg ikke. Bortsett fra det, likte jeg handlingen godt, de 289 sidene "leser seg selv", og er av en mye mer tilgjengelig støpning enn Løperne, som jeg har prøvd meg på før.

Før plogen din over de dødes knokler kom ut i 2009 men var ikke tilgjengelig i norsk oversettelse før ti år etter. Jeg likte romanen godt, så det var vel verdt å vente på.

Anbefales!!

25 kommentarer:

 1. Tack för smakbit. Håller på med en annan Tokarczuk som har en annan karaktär, och tänkte läsa För din plog... sen. Eller lyssna på inspelningen på Sveriges Radio. Ha en fin söndag!

  SvarSlett
 2. Det er en fin bok, jeg tror jeg likte den bedre enn jeg klarte å uttrykke tidligere :-) Jeg så filmen rett etter jeg leste ferdig boken (den heter Jaktsesong og kan leies på You Tube). Den var også meget bra, men det var en fordel å ha lest boken først for å forstå deler av alt som lå bak hovedpersonens handlinger.
  Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips om film, den har jeg lyst å se nå :)

   Slett
 3. Kjekt å se at du har fått lest og ikke minst likte boken, Tine. I motsetning til deg så ble jeg nysgjerrig på poeten Blake og har lest noe av ham i ettertid. De store bokstavene hun bruker i teksten er ment som en hyllest til Blake for dette brukte han mye i sine tekster. Ha en fin søndag 🙂

  SvarSlett
  Svar
  1. Aha.. der fikk jeg den på plass :) Leste du noe av Blake som gjorde nok inntrykk til at du vil anbefale det? Jeg googlet bare, men jeg festet meg ikke ved noe.
   God søndag Beathe, nå er vi ferdig med stolper på Tertnes/Åstveit, så nå gleder jeg meg til å begynne på Galgedans.

   Slett
 4. Den här boken vill jag läsa. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 5. Jeg leste den for en stund siden og likte den, for den var så spesiell!

  SvarSlett
  Svar
  1. Spesiell, men den hang godt sammen, tror jeg må prøve meg på Løperne igjen, har du lest den?

   Slett
 6. Tack för smakbiten! Känner förstås till titeln men inte läst något av författaren. Ditt omdöme inspirerade mig nu att läsa boken. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Les i vei, de 15 nobelprisvinnerkvinnene må vi jo lese :)

   Slett
 7. Jag tyckte om berättelsen, lite fabel-lik och lättbegripligare än många andra Nobelförfattare. Tack för smakbit, trevlig söndag

  SvarSlett
 8. den här boken gillade jag verkligen. kul med William Blake - översättningen. läste nyligen Oskuld och erfarenhet och där var William Blake i hög grad närvarande. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 9. Den boken har jag stående i min bokhylla. Den skall läsas framöver. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 10. Jeg likte denne boka veldig godt. Har blogget om den tidligere. Løperne kjøpte jeg også ifb Nobelprisen til henne, men den har enda bitt stående i hylla. (too many books etc) I mai skal jeg ha prioritert fokus på ansvaret jeg har for samlesing av Mimir Kristjanssons bok ting relatert til tema og forfatterskap, diktsirkelen, samt prøve å delta i 1001-sirkel (Goethe) og Heddas hyllesirkel (russisk forfatter) . Ellers blir det lystlesing. Ser du leser Galgedans, det er godt mulig jeg leser den også. Ønsker den en fin søndag Tine:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt med litt forskjellig fokus i disse dager. Jeg må skaffe 1001-boken, men diktet har jeg klart. Mimir har jeg lest, håper mange flere leser den. Har sittet med Galgedans i flere timer nå, måtte løsrive meg. Frykter den er litt for ekkel for deg :)

   Slett
  2. Jeg frykter også at Galgedans er for ekkel, men jeg føler meg forpliktet til å lese siden Jenny Ness også er navnet til min avdøde farmor.. og hun har/hadde en sønn som heter Tor (min onkel). Og hun var fra Kvæfjord (min far også før de flyttet sørover), ikke langt fra der forfatteren er fra...
   Så du skjønner.. må jo lese da? Får bare holde igjen øynene..
   Bra du har funnet dikt, det sa du vel tidligere her også ja.:)

   Slett
  3. Å nei, hvis du var glad i din farmor må du IKKE lese denne boken :)

   Slett
  4. Uff da... visst var jeg glad i henne.:)
   Redaktøren ble litt satt ut da jeg skrev det til henne i forbindelse med spørsmål om leseeks.. Jeg fikk ingen advarsel. o;

   Slett
  5. Det kan jeg tenke meg :)

   Slett
 11. Vurderte å begynne på Flights (Løperne) igår, men valgte Offill isteden. Fordi det så/hørtes ut som noveller, er det? Anita? Jeg likte også Knoklene godt. Akkurat passe gal hovedperson, måtte vi alle blir slik, med tiden (noen vil kanskje hevde at det allerede har skjedd..). Trist med de hundene, rettferdigjør absolutt ALT.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror jeg må lese Knoklene også, er det en gal hovedperson må du lese Galgedans :)

   Slett
  2. Ehm, skjønner jeg må øve på presisjon, eller ihvertfall overvinne latskapen nok til å skrive ut hele titler. Mente Knokkelboka til Olga, altså Plogen over knokler. Notere meg Galgedans...

   Slett
  3. Inga: Må jeg sjekke? Løper til hylla..roman ja, er det formen du sikter til med alle de kapitteloverskriftene og det er Løperne du snakker om?
   Offil leste jeg en bok av en gang, husker ikke at jeg ble så veldig begeistret..
   Kanskje vi skal lese Løperne i mai?

   Slett
  4. Sorry Ingalill, der var jeg treg i oppfattelsen :) Og ja Anita, jeg er villig til å gjøre et forsøk til på Løperne :)

   Slett
 12. Tack för smakbiten! Har inte läst något av författaren än.

  SvarSlett