mandag 11. april 2016

Matilda av Roald Dahl - drømmelesning for en barnekjær bokorm!

Roald Dahl ville fylt 100 år i september i år, og derfor blir han feiret på mange forskjellige måter. Jeg markerer jubilanten på bloggen med å lese og gjenlese ham etter beste evne. Noe har jeg lest selv som barn, og i kjelleren fant jeg tre bøker som de eldste barna mine har lest. To av bøkene har jeg valgt å høre på lydbok, nyinnspilte lydbøker som anbefales.

Forlagets presentasjon:
Matilda er en helt spesiell jente med usedvanlige evner. Hun lærer å lese i en alder av 3 år, og bøker blir hennes store glede og lidenskap. I tillegg har hun overnaturlige evner. Ved hjelp av konsentrasjon klarer hun å flytte på gjenstander. Men Matilda vokser opp i en familie som bare er opptatt av penger og TV. De legger ikke merke til Matildas spesielle evner. Når Matilda begynner på skolen, gleder hun seg og tror at nå skal hun endelig få lære mange nye ting. Men hun ligger langt foran de andre elevene, og dessuten blir møte med den slemme og grufulle overlæreren frøken Pitbull. 

Eneste forholdet jeg har hatt til Matilda er at jeg har sett at det går som musical i London, og det har det gjort i årevis. Boken er jo nydelig, hvorfor har jeg ikke lest denne for barna mine? Vel, vel... det er aldri for sent å lese den for seg selv i alle fall.

Dette er en historie om et kunnskapstørst barn som ikke får det hun trenger og fortjener av foreldrene sine. Når hun begynner på skolen opplever hun stor urettferdighet i forhold til hvordan den strenge rektoren behandler barna, og greier med sin klokskap og sine evner å ta hevn på rektoren.
Heldigvis møter hun Ann Honney, klasseforstanderen sin, som ser Matilda for den hun er, og tar seg av henne.

Inger Lindheim Gundersen leser fortreffelig, selv om jeg måtte skru ned lyden når rektoren var på besøk i klasserommet og skrek så voldsomt og så lenge til barna. 

Matilda er en sterk og selvstendig jente akkurat som Pippi, en jente som ikke lar seg pille på nesen og som vet hva hun vil. Roald Dahl får frem et tidsriktig bilde av hvordan menneskene levde på den engelske landsbygda i 1988, og jeg priser meg lykkelig for at respekten for barn har bedret seg siden den gang. Perfekt lesing for jenter (og gutter) i barneskolealder, men også en nydelig roman for oss voksne.

Neste gang jeg er i London må jeg gå å se denne musicalen!

Utgitt: 2016
Lyttetid: 4 timer og 14 min.
Kilde: Lytteeksemplar

8 kommentarer:

 1. Så kjekt at du les/høyrer fleire Roald Dahø-bøker. "Matilda" er min favoritt, og det var interessant å høyre boka. I forhold til filmen med Danny deVito vart boka meir realistisk enn filmen, og det liker eg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var kjempegøy å høre Matilda, til tross for all skrikingen til rektoren, men etter å ha lest Danny og den store fasanjakten på originalspråket, tror jeg at jeg må gjøre det flere ganger. Lytter nå til SVK, det er merkelig hvordan jeg kan glemme at dette er bøker beregnet på barn, og ha så stort utbytte av dem :)

   Slett
  2. Det er kjempegøy at han var ein så god forfatter at det blir ikkje kjedeleg å høyre bøkene han som vaksne :-)

   Slett
 2. Denne kjenner jeg faktisk ikke, men ungene mine elsket Roald Dahl sine filmer og bøker når de var små. Men, det begynner å bli lenge siden, kanskje jeg skulle lytte til noen...

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg fikk meg også en aha-opplevelse da jeg lyttet til denne. Trodde jeg kjente historien men den gang ei. Lydboken anbefales!

   Slett
 3. Leste den i barndommen, men ble ikke like forelsket i den eller filmen som mange andre. Større fan av Heksene:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Fant Heksene i kjelleren, så da skal jeg i alle fall lese den før jeg gir meg :)

   Slett
 4. Roald Dahls bøker er helt fantastiske, og jeg husker at vi leste mange av dem på skolen da jeg var liten. Jeg satt med store øyne og hørte på da frøken leste mens vi hadde matpause. Her i huset er Matilda den store favoritten, og filmversjonen er nesten sett i fillebiter :) Ha en super dag :)

  SvarSlett