lørdag 30. april 2016

Den lille barnematbibelen av Malin og Stig Bruset

Hvis du ønsker å unngå ferdigmat til barnet ditt, må det litt kunnskap og planlegging til. Den lille barnematbibelen er skrevet av den kjente legen Stig Bruset og hans svigerdatter Malin Bruset. Jeg har stor respekt for Stig Brusets tilnærming til kropp og helse, og kan godt like måten han omfavner alternativ medisin og alternative livsstiler. Se gjerne på denne listen over noen av artiklene hans!

Malin Bruset om inspirasjonen til boken:
Boken tvang seg fram da jeg så ettåringer spise boller til lunsj.

Da jeg var gravid lette jeg etter bøker om amming, barnemat, rutiner og kjemikalier. Jeg opplevde bare delvis å få den informasjonen jeg var ute etter. Da jeg senere besøkte en åpen barnehage og så foreldre som ga sine ettårige barn boller og saft til lunsj, bestemte jeg meg for å skrive den boken jeg selv hadde ønsket meg.

Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2016
Sider: 237
Kilde: Leseeks

Forfatterne vil med denne boken inspirere nybakte mødre og fedre til å gi barna sine næringsrik mat uten tilsetningsstoffer. Naturlig helse er viktig, og i dette ligger kunnskapen om årsaken til sykdommer og plager, og hvordan et riktig kosthold kan lindre eller helbrede.

Boken er et prakteksemplar, med tykke ark, fargerike bilder og flotte fonter. Det er en fryd å lese i den, enten du er ute etter oppskrifter eller informasjon. De hundre første sidene tar for seg energiformene fett, karbohydrater og proteiner. De forteller oss om forskjellene på økologisk og ren mat i motsetning til det raffinerte, og om hvordan næringsinnholdet i maten har forandret seg gjennom årene.

Det er mye å lære i denne delen, og for dem som dette er nytt for, kan jeg love flere aha-opplevelser. Boken tar også for seg plager som forstoppelse og kolikk, og forteller litt om hvordan en skal forholde seg til dette.

Oppskriftsdelen følger utviklingen til en baby som skal begynne på spise fast føde, og begynner naturlig nok med grøt, velling, purè og moser. Når barnet kan tygge litt blir oppskriftene mer fristende også for oss store, og det er mye her jeg kunne tenke meg å lage selv.
Cottagecheesemums, havreboller eller omelettmuffins for eksempel. Hvetemel er helt utelatt i oppskriftene og forfatterne foretrekker gjennomgående fløte fremfor melk. Ellers bruker de spennende og ikke minst næringsrike matvarer som bokhvetemel, quinoa, kikerter og havremel.

Avslutningsvis får vi også forslag til handlelister tilpasset barnets alder, og helt til slutt finner vi henvisning til kilder.

Teoriene og overbevisningene til legen Stig Bruset stiller jeg meg bak, og kunnskapen hans kommer tydelig frem i denne boken. Når en i tillegg får smakfulle oppskrifter som får en til å slikke seg rundt munnen, ja da er jeg solgt. Anbefales på det varmeste!

Her er mange tips til å variere den enkleste barnematen purè
Næringsrik og god barnemat for barn i alle aldre!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar