søndag 10. januar 2016

Gralen av Sissel Lange-Nielsen andre bok i trilogien

I julen leste jeg om prinsesse Kristina av Tunsberg som på 1200-tallet ble giftet bort til en konge i Spania. Dette inspirerte til å lese mer fra middelalderen og om katarene, som var en gruppe kristne som fascinerer meg. Første bok i trilogien heter Korstog.

I den første boken er vi på begynnelsen av 1100-tallet. Da var Cecilia og Hugo unge, og romanen sluttet med at de forsvant ut av livene til hverandre. I Gralen er Hugo blitt 35 år og driver et hesteoppdrett i Carcassonne sammen med Cecilias far Raimond Trencavel. Cecilia ble giftet bort til borggreven i Foix og har ikke vært sett siden.
Det har vært en tid med stridigheter men ikke krig. Munken Henri som lærte unge Hugo om katarene ligger for døden på morens gård. Hugo har selv blitt katarprest, en rolle som de fremdeles er tvunget til å holde hemmelig.

En dag blir Raimond Trencavel brutalt slaktet ned i en kirke på hjemstedet. Hugo rir til greven av Foix for å få støtte, og for å fortelle Cecilia hva som har skjedd med hennes far. De treffes for første gang på mange, mange år, og finner raskt tilbake til det de en gang hadde mellom seg som unge.

Drapet på grev Trencavel var bare starten på urolighetene som fulgte og Hugo og Cecilia blir delaktige i arbeidet som blir lagt ned i å forsøke å sikre fred i området.
Det er mye posisjonering og skaping av allianser på denne tiden, og de stakkars unge får gjennomgå ved at de tvangsgiftes.

Det som fengsler meg når jeg leser om Cecilia og Hugos skjebner er beskrivelsen av katar-troen. Smått om senn blir flere og flere overbevist om at denne måten å tjene og ære Gud på, er den eneste rette, og til og med Cecilia vakler mot slutten.

Denne romanen slutter på begynnelsen av 1200-tallet, etter at Cecilia og Hugo har kommet til sjels år og alder, og gått bort.

Også i denne romanen avslutter forfatteren med et etterord som er vel verdt å få med seg. Til sist kommer litteraturlisten som delvis dokumenterer at de store historiske trekkene i denne romanen er bygget på faktiske hendelser, steder og mennesker.

Nå gleder jeg meg til å lese Bålet, tredje og siste bok i trilogien, hvor vi starter i 1208. Vil jeg få treffe prinsesse Kristina av Tunsberg igjen?

Forlag: Aschehoug
Utgitt: 1980
Sider: 215
Kilde: Biblioteket

Katarene:
Tror ikke på treenigheten men kun den gode Gud
Tror også på den onde Satan og Lucifer som lokker menneskene
De fornekter paven, avviser sakramentet og går aldri i kirken
Tror på karma og gjenfødelse
Nekter å drepe og spiser ikke kjøtt

2 kommentarer:

  1. Jeg blir litt fascinert av disse bøkene, så nå må jeg vurdere de kommende bøkene på nyåret og prioritere! Er ikke det en herlig følelse da? Bare velge og vrake!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er en fryd å kunne velge blant gammelt og nytt :)

      Slett