lørdag 25. juli 2015

Dødt løp av Kurt Aust - en thriller om Tour de France

Det er ikke til å unngå å bli påvirket av Tour de France som pågår om sommeren. Hjemme hos oss følges det med, og yngstemann spiller TDF manager på mobilen sammen med mange andre entusiaster. Jeg for min del er ikke veldig interessert, men har fått en helt ny forståelse av dette sirkuset etter å ha lyttet til romanen Dødt løp.

Forlaget om boken:
Erik Norse er bare 23 år og deltar i verdens største ritt for første gang. Han sykler på laget Team Bank White. Han sykler ikke for å vinne, han er hjelperytter, og hans mål er bare å fullføre. 3 ukers blodtåke der alle vokter på alle. 3 uker i en verden av puls, fart, kropp, pedaler, hjerterytme, sittestilling, kjefting, kontroll - eller mangel på kontroll.

Men Erik har også en annen agenda enn å hjelpe kapteinen på laget frem til den gule trøya. 


For blant de 200 deltakerne i rittet finnes den eller de som tok livet av sykkelmekanikeren Louis Bardoux. Han ble funnet drept for noen måneder siden. Satt død i bilen sin med hendene teipet fast til rattet og med en kanyle i hovedpulsåren. Politiet har mer eller mindre tvunget Erik til å hjelpe dem med etterforskningen. For de har noe på ham, og nå er han kommandert til å lytte, følge med, holde øynene åpne. Lettere sagt enn gjort i et hav av ryttere som snakker alle språk.

Etter å ha observert Sondre på 13 lytte til boken på vei ned til Tyrkia, gledet jeg meg til det var min tur. Kommentarer fra ham var nesten unødvendig, for han lyttet nesten uten pauser og jeg så at han frydet seg hele tiden. Jeg var litt skeptisk til å la ham lytte først siden dette er en thriller for voksne, men han kunne bekrefte at dette var en av de mest spennende bøkene han hadde hørt. Etter selv å ha hørt den, kan jeg bekrefte at den passer fint for barn, som er interessert i TDF.

For min del ble lydboken startet da vi reiste hjem fra Tyrkia, og jeg lyttet mer eller mindre i ett strekk, og hadde bare slutten igjen til en gåtur dagen etter. De kaller det en "Tour de France-thriller" og en mer velskrevet og innsiktsfull spenningsroman skal en lete lenge etter. Det hoppes litt i tid frem til hendelsene da hovedpersonen Erik Norse dummet seg ut og kom i fengsel. Bortsett fra helt innledningsvis, så er det etappene i løpet som deler boken inn i kapitler. Rytmen dette gir gjør boken lett og oversiktlig å lytte til.

Romanen gir oss en skildring av en sport, en historie om en ensom gutt med en stor sorg, og ikke minst en mordetterforskning. Oppbyggingen med like store deler av de tre temaene fungerer veldig bra, og gjør at selv jeg som ikke er interessert i sykkelsporten syntes dette var både spennende og interessant.

Det var gøy å lytte til boken på samme tid som TDF pågår i virkeligheten, og jeg lærte utrolig mye om posisjonering, taktikk, lagånd, og hvordan det er å være rytter både før, under og etter løpet. En hører mye om fixing av plasseringer, om doping og annet innen denne sporten, så i mine øyne er det som skjer her skildret på en realistisk måte.

Har du lyst å lese en bok med høyt temperament og spenning fra første til siste side, så anbefaler jeg det å ta en nærmere titt på denne!

I morgen er det tid for sjarmøretappen inn til Paris, og jeg vil gratulere britiske Chris Froome med seieren, som i god TDF stil er avgjort før siste etappe.

Utgitt: 2015
Lyttetid: 12 t. og 3 min.
Kilde: Lytteeksemplar

4 kommentarer:

 1. Jeg har ikke lest noe av Kurt Aust, men har kjøpt mange av hans bøker og gitt bort til min far i gave. Han har likt bøkene veldig godt. Så de står i hans bokhylle vis jeg skulle bli fristet :)

  SvarSlett
 2. Så flott at dere var flere som fikk glede av lydboken. Vi har den som leseeksemplar på jobb,så det er slett ikke usannsynlig at jeg tar den med hjem en dag :)

  SvarSlett
 3. Her går det i sykkelløp på tv, tror jeg klarer meg med det. jeg leste Gråt, baby som de foreslo, den var kjempefin, takk. Ha en fortsatt fin tid i Tyrkia, her pisser det ned og er 12 grader, hmmmmm

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt at du likte Gråt, baby. Har kommet hjem nå, våknet opp til 8 grader den første morgenen, ikke noe bra, vil ha mer sol denne sommeren :) Jeg er heller ikke noe fan av sykkelsporten, men boken var allikevel veldig bra!

   Slett