mandag 27. juli 2015

Knuste hjerter og halve sannheter av Geir Sætre

Knuste hjerter og halve sannheter ble til etter noen flåsete kommentarer om sex-scenene i Fifty shades of Grey. Forfatteren påsto at han kunne gjøre det bedre, og uten at jeg har lest førstnevnte storselger, vil jeg påstå at dette absolutt er saftig nok.

Forlaget presenterer boken sånn:
Navn: Edgar Paasche
Kallenavn: Eddie
Alder: 26
Sivil status: Ungkar
Familie: Mor og far
Jobb: Lagerarbeider/truckfører
Dametekke: Begrenset
Kvinnesyn: Komplisert
Selvinnsikt: Dårlig
Sosiale antenner: Utfordrende
Selvbilde: Dårlig
Forbedringspotensiale: Stort
Endringsevne: LitenRomanen er dampende het, med et røft språk og en god del humor. Jeg er egentlig ikke så glad i "humorsjangeren" men denne holder seg godt innenfor det jeg kan like. Den har også en uventet alvorlig side, som var en fin motvekt til alt fjaset disse guttene holder på med.

Eddie, som hovedpersonen kalles er en skikkelig drittsekk, han drikker for mye, alt for mye og tenker med det som er nede i buksene. Han og hans tre kamerater holder det gående, med festing og utagerende jentesjekking. Eddie er får ikke så ofte napp, men etter at supersjarmøren Tom lærer ham noen triks, går det bedre. Det går faktisk så bra at når han endelig er på vei inn i et fast forhold, har han to faste elskerinner.

Mesteparten av fritiden til vennegjengen går med på å feste, men når de er på fest snakker ikke guttene mye sammen. De jakter, og før Eddie skjønner at han ikke skal være dønn ærlig hele tiden, havner han i diskusjoner med jentene, stort sett diskusjoner som omhandler feminisme, offerroller, sex eller litteratur - gjerne alt på en gang.
I disse diskusjonene viser Eddie at han ikke er en sløv latsabb av en lagerarbeider, men temmelig oppegående når det gjelder både litteratur og den retorikk som skal til for å belyse paradoksene innen feminismen. Har du fundert over forskjellen på å være sexy og sensuell? Eller hva som skiller porno fra erotisk litteratur? Disse spørsmålene blir belyst på en munter og treffsikker måte.

Det alvorlige temaet dukker opp når Eddie blir kjent med den gamle damen Bertha. Hun hjelper ham å finne frem til det lille barnet inne i seg selv, og viser ham hvorfor han oppfører seg som en drittsekk. Det er ikke den alvorlige undertonen som preger boken, men den gir historien en balanse som gjør at jeg greier å fordøye alt sex-snakket.

Jeg likte boken godt. Måten den er bygget opp på, vinklingen og karakterene, selv om jeg håper og tror at det er få av typen Eddie der ute. For meg ble all drikkingen, festingen og sexen lite troverdig, men det at det var smurt litt tykt på, økte bare underholdningsverdien.

Forfatteren selv sier at denne romanen er skrevet for menn som ikke leser bøker, men jeg vil påstå at kvinner også vil ha glede av den, så jeg anbefaler den gjerne videre! Dette er første bok i en serie de kaller Force Manjeure. Forfatteren er godt i gang med bok nummer to, som kommer ut til neste sommer.

Forlag: Comino
Utgitt: 2015
Sider: 340
Kilde: Leseeks


Forfatteren Geir Sætre har erfaring fra Forsvaret og arbeid offshore, og har også jobbet i Mellom-Amerika. Han er opptatt av sosialt arbeid og jobber som frivillig for Kirkens Bymisjon, samt har oppdrag relatert til lesing og skriving i fengselet. 
Han er også involvert i bibliotekenes prosjekt for å trekke flere menn til biblioteket. Geir Sætre har gitt ut en bok tidligere, "Ta en spansk en", en mat og reiseguide til Spania.

10 kommentarer:

 1. Så spennende, jeg har også fått mail fra han, men ikke fått boka enda. Ser at jeg har noe å se frem til, selv om jeg bare skummet din omtale for ikke å ha dine meninger i hodet når jeg mottar boka.
  Ha en fortsatt fin ferie!

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har noe å glede deg til. Ser frem til å lese synspunktene dine :)

   Slett
 2. Flott omtale, denne boken kunne jeg godt tenke meg å lese! Har faktisk lest en del forskjellige bøker i denne sjangeren, og det er ikke alt som er like bra. Fifty shades er av de svakeste etter min mening. Men dette høres absolutt ut som en bok for meg ;) Takk for tipset :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er vanskelig å gi høyt score på terningen til sånne bøker for det er liksom ikke høyverdig litteratur. Denne var en av de bedre bøkene jeg har lest hvor sjargongen er røff og morsom på en maskulin måte. Det er er erotisk rød tråd gjennom hele boken, men det ble ikke klisjèaktig og teit. Jeg gleder meg til å se hva han får til i fortsettelsen :)

   Slett
 3. Fikk den i forrige uke, men får ikke tid til å lese den før august. Noen dager før hver ny måned setter jeg opp en liste over bøker jeg skal lese i kommende måned. Det er den eneste strukturen jeg har for tiden, og morgenkaffen, selvfølgelig:) Fin omtale og det virker som du koste deg med boka:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du er flink å holde deg til planen. Jeg setter opp de kommende bøkene i boklisten min, men må til stadighet lage åpninger fordi en bok sniker seg foran. Bøker med humor og/eller sex styrer jeg som oftest unna fordi de ofte blir platt og tåpelig. Denne her holdt seg helt innenfor det som er ok, uten å bli kjedelig. Gled deg!

   Slett
 4. Fikk mail med spørsmål om denne boken i går men jeg tror jeg takker nei. Veldig usikker på om dette er en bok for meg og så har jeg nettopp lest en bok hvor det var utrolig mye sexprat så jeg tror det holder for en stund ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tenker det holder med små doser. Jeg har lest et par bøker med sex-tema før og syntes de bare var ekkel, sånn var det ikke med denne :)

   Slett
  2. Jeg har et par jeg også, ikke Fifty shades men jeg begynte på Crossfire-bøkene men har ikke fått med meg de siste bøkene noe som forsåvidt er helt greit. Den serien var ikke ekkel syntes jeg men det kommer til et punkt så få man bare nok.

   Slett
 5. Denne virker litt artig, så jeg sa ja til den jeg også, forleden… Men ba om å få den etter ferien/reisene.:)

  SvarSlett