lørdag 3. januar 2015

Tar pulsen på Bergens sjel: Nye fasader og gode gamle Otto

I mange år nå har den flotte Mariakirken i Bergen vært pakket inn i presenning. Først dukket det ene tårnet frem igjen, og siden det andre. Nå holder de på med utsiden av selve kirken, og jeg håper inderlig at den snart er ferdig, for dette har vært og er igjen en nydelig kirke. Tar du en titt nederst i hjørnet ser du Ottoen, på sin daglige ferd gjennom byen med sykkelen sin. Otto er født i 1927 og har vært uteligger og byoriginal i mange år. For oss bergensere er han et kjært syn.

I dag spaserte vi fra Bontelabo, gjennom festningen og forbi Mariakirken på vår vei til baksiden av bryggen. Etter å ha sett to episoder av den nye realityserien "Anno" som nå går på tv, måtte vi bare se innspillingsstedet med egne øyne. Innspillingen ble gjort i sommer da det var rekordvarme i flere uker, så kontrasten til det iskalde været i dag var stor. 

Vår forrige lille bytur med gjester fra trøndelagen gikk til Nøstet for å se på det nye bygget hvor Frode skal begynne å jobbe. Det vokser frem som en påminner om det moderne liv vi tross alt lever, midt i den eldgamle bebyggelsen nede på Nøstet. 
Jeg har fulgt med på restaureringen av Norges eldste sammenhengende trehusrekke som ligger vis a vis Sukkerhusbryggen. I oktober var husene fremdeles kledd i presenning, men til jul var de kommet nesten i mål, og de vakre bygningene fikk komme frem i dagen. Det som nå kom frem vil ta pusten fra de som studerte de falleferdige rønnene som sto der da de begynte restaureringen.

Sånn så har det sett ut her i mange år
Det er nesten ikke til å tro så fint det har blitt

Husrekken som har en datering til 1621, har adresse Nøstegaten 39-45, og ble fredet i oktober 2008. "Noen" har vært utrolig effektive, som har greid å fixe på disse husene på bare 8 år. Les gjerne hva Riksantikvaren skriver om husene.

6 kommentarer:

 1. årh! Nydelige Bergen! Heldige du som bor der! Tror jeg også må begynne med litt bilder i bloggen min igjen, slik jeg gjorde da jeg startet. Nå er det "bare" bøker, og jeg får jo nesten ikke lest noenting ...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er heldig som bor i nydelige Bergen :) Det blir mye bøker her også, selv om jeg endret tittelen så jeg kan blogge om alt det andre jeg gjør også. Siden det jeg gjør stort sett havner i kategoriene litteratur, kultur eller tur, så er jeg godt dekket til å leve livet mitt her inne :)
   Jeg synes det er forfriskende når andre bokbloggere av og til blogger om noe annet :)

   Slett
 2. Fine hus. Har aldri vært i Bergen selv om jeg er bereist i vårt vakre land, men aldri vært på den kanten av landet (har bare ikke hatt grunn til det). Men virker som om Bergen er en fin by da.

  SvarSlett
 3. Utrolig flotte bilder, og kjempegøy at dere har muligheten til å ta en titt på stedet der innspillingen foregår. Jeg har ikke fått sett noen av episodene enda, men heldigvis ligger det på nettet, så det er ikke så usannsynlig at jeg tar en titt :) Godt å høre at det er flere enn meg som har dagbokdilla, og jeg har heller ikke tatt i bruk telefonen til slikt bruk. Bøker er best ;)

  SvarSlett
 4. Jeg bodde i Bergen i fire år, og jeg tror tårnene til Mariakirken var dekket av presenning hele den tiden, men så fint det blir :) Sitter og ser på Anno akkurat nå faktisk, hehe ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har tatt lang tid. Jeg ser ikke reality, men siden vi har besøk og jeg MÅ se på tv, så var det litt artig å ha gått rundt og studert området i dag. Litt gøy med de to vossingene som holdt på etterpå da :)

   Slett