fredag 23. januar 2015

Hekla myter - dikt av Eli Fossdal Vaage

Dikt er noe jeg ikke er god på, så de som dropper innom her på jakt etter en kvalifisert uttalelse, kan bare surfte videre. De diktene jeg har likt har vært URD og Manilahallen, som er dikt med tydelig begynnelse og slutt, og helt tydelig mening og budskap. Jeg har lest flere diktsamlinger denne måneden, både Skjelbred, Østreng og denne her, men jeg merker at jeg må jobbe hardt for at det skal gi meg noe.

Forlaget forteller:
På sitt unike vis skriver Eli Fossdal Vaage frem formødrenes historie og en felles kvinnelig arv. Diktene beskriver søsterskap på tvers av generasjoner, der en ung kvinne formidler både historisk kvinneliv, en eldre kvinnes stemme og sin egen tilværelse på en gård hun har overtatt, eller muligens trengt seg inn i. Hekla myter rommer like uanstrengt større og mindre refleksjoner, alt ført i et språk som både er likefrem og høystemt på samme tid.

Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2014
Sjanger: Dikt
Kilde: eBokBib

Hekla myter av Eli Fossdal Vaage er stemt frem av norske bokbloggere som en av seks bøker på langlistens "åpen klasse". Nå gjenstår det å se om den klamrer seg fast til kortlisten, og blir en av de nominerte til Bokbloggerprisen for norske bøker gitt ut i 2014. Jeg lover at om så skjer, skal jeg kjøpe boken, og lese den på nytt.  

Jeg kan ikke si annet om boken enn at jeg måtte gi tapt. Den fant ingen klangbunn i meg, og ga meg følgelig ingenting. Etter å ha satt lesingen på pause for å fordype meg i flere gode omtaler om boken, gikk det litt bedre, men fremdeles var det bare et ord her og en vending der som traff meg.
Språket er fint, nynorsken passer glimrende til denne  typen dikt men, som om dette er en kjæreste gitt på båten, kan jeg bare si, det er ikke deg det er noe i veien med, det er meg :)


Du tid, som lar alt henda 
som står fast ved ditt
ved døden 

Du tid, av menn
som forsvann til sjøs
av kvinner som gløymde seg bort
som blei liggjande brakke

Du tid, som såg unge døtrer koma
rekande frå fjerne gardar, nakne i halsen
langt på natt
Du tid, utan vit
til å gripa inn 
i menneska sine liv
lar oss gravleggja kvarandre
i mørk jord

Jeg har mye å lære om diktlesing generelt og dette diktet i særdeleshet. Titt gjerne innom andre som har skrevet om boken: Beathes bokhylle, Artemisias verden, Karin leser, Min bok og maleblogg, Groskros verden, Bentebing

10 kommentarer:

  1. Av og til må man bare gi tapt, det er en ærlig sak. Jeg skulle ønske jeg var mere interessert i dikt, men foreløpig blir det ikke prioritert hos meg. Ønsker deg en riktig god helg :)

    SvarSlett
  2. Så dumt at denne ikke falt i smak, jeg likte den veldig og stemte faktisk på denne til BBP2014, jeg har lest den to ganger nå og håper at den kommer på kortlisten slik at jeg har "unnskyldning" til å lese den enda en gang. Enig med deg ang Urd og Manilahallen, men denne kan jo på noen måter ligne litt på Urd, men av en eller annen grunn har den ikke "truffet" deg og det er en ærlig sak det.

    SvarSlett
  3. Den står langt opp på nomineringslista mi, for dette likte jeg. Holder på med en liten samling dikt av Anne Helene Guddal nå. Den er ikke så lett, men mye bra å lese der! Og mye til ettertanke.

    SvarSlett
  4. Trøst deg med det Tine, at denne ikke ble en favoritt , nominasjon verdig for meg heller.. Ok, språket var vakkert, men hele pakka traff heller ikke meg. Jeg likte Urd og Manilahallen bedre-- denne har mye til felles med Urd, men jeg likte Urd mer. Kanskje hadde jeg syntes omvendt hvis jeg hadde lest Hekla først, hva vet jeg.. Ikke at jeg synes boka var dårlig, men , men, ingen fulltreffare bara. Men jeg skal også lese denne på nytt i papir, hvis den går til shortn. Kanskje er ikke ebokbib-formatet så heldig heller, ikke akkurat lyrisk og varmt, men heller teknokaldt..?
    Jeg skal lese Mingvasevann, så får vi se om vi blir enige der? Eller om jeg heller mer mot Beathes vurdering, vi får se-- Spennende er det.:) Takk for link! Og god helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var godt å høre Anita, siden det er så mange som har likt denne så godt. Det sier litt hvis vi begge har lest på nettbrett. at dette formatet kanskje ikke er ideelt for denne typen lesning.

      Slett
    2. Jeg leste også på brett (ebokbib), bare for å slå ihjel teorien om formatet. Så langt er det bare kortkorte bøker og dikt jeg synes funker på den måten. Hører til blant de som synes dikt er vanskelig, og klamrert meg til de lengre fortellende.

      Slett
    3. Jeg også leste boken på nettbrett første gang jeg leste den, og jeg fikk ikke en annen leseopplevelse når jeg leste den på papir andre gang, annet enn at det generelt er bedre å lese på papir kontra nettbrett.

      Slett
    4. Jeg har ikke nettbrett, så jeg har lest diktsamlinger fra eBokBib på iPhone 4s. Den er liten. Det er enda mindre lyrisk enn et nettbrett, selv om den er fin.;) Men det er interressant at dere Beathe og Ingalill ikke synes det gjør noen forskjell å lese på nett og papir.. Jeg synes Yahid Hassans bok funka greit på mobilen da, det er sant, men den diktsamlinga hadde jo et helt annerledes uttrykk og tone enn Hekla..

      Slett
    5. Hvsi du synes dikt er vanskelige, Ingalill og Gra også- har dere prøvd denne? : http://artemisiasverden.blogspot.no/2014/10/heimekontor-i-gravferda-av-jon-hjrnevik.html
      Tipper Ingalill kan like denne i alle fall…;)

      Slett
  5. Jeg leste denne på ebib også, og jeg måtte lese noen avsnitt om igjen. Men jeg likte den så absolutt, selv om jeg synes det er vanskelig med dikt. Det er fint å utfordre seg selv litt, selv om ikke alle bøker faller i smak hos alle.

    Takk for link :)

    SvarSlett