søndag 29. september 2013

Ensomheten av Ketil Bjørnstad - både bok og lydbok

Har du likt det Ketil Bjørnstad har skrevet før kommer du til å elske Ensomheten! Boken er veldig fin, med flotte skildringer av tanker fra to mennesker som vet å lytte til sin egen stemme. Denne søndagen skal dere få en smakebit fra en av bøkene jeg koste meg med forrige helg.

Forlag:  Aschehoug/Lydbokforlaget
Tittel:  Ensomheten
Forfatter:  Ketil Bjørnstad
Format:  Innbundet/Lydbok
Sideantall:  284
Utgitt:  2013
Kilde:  Leseeksemplarer
Lesetid:  7 timer og 48 minutter
Innlesere:  Andrea Bræin Hovig og
Øystein Røger

Denne gangen har jeg valgt å benytte meg av både bok og lydbok. Innleserne har gjort en flott jobb med lesingen, og stemmene deres er behagelig å lytte til.

Når historien begynner kjenner ikke Susanne Hvasser og Oscar Enger hverandre særlig godt. De er litt perifere kolleger i Oslo-Filharmonien, Susanne spiller førstefiolin mens Oscar spiller ståbass. De er begge godt voksne og har levd rolige liv.
Susanne har i lengre tid hatt et forhold til en gift mann mens Oscar som er gift og har to barn har klart å holde skjult sin utstrakte utroskap.
Vi går frem og tilbake i tid og får vite hvordan forholdene oppsto. Boken er delt inn i klare fortellerstemmer, hvor stemmene til Susanne og Oscar har hvert sitt kapittel, så det er lett å følge med, både i boken og på lydboken, hvor Andrea leser Susanne sin stemme og Øystein leser Oscar sin stemme.
Jeg blir fort glad i Susanne, noe jeg føler at jeg ikke burde blitt, siden hun har et forhold til en mann som er gift og har to barn. Fysj!! 
Bjørnstad har gjort henne dyp og reflektert, og hun har samvittighetskvaler for det hun gjør. Oscar er av et helt annet kaliber, og ham skjønner jeg ikke helt. Det er som om forfatteren gjør ham overfladisk og platt, og kapitlene som beskriver Oscars utroskap ergrer meg. Hadde han vært kvinne hadde han fått stempelet uforbederlig nymfoman, men her fremstilles han bare som en brunstig mann som har en enorm apetitt på sex. Han kan ikke se på en kvinne uten å måtte ha henne, og alle blir kledd av i tankene. At han skal ha en ny dame hver måned, ser jeg på som urealistisk, men hva vet jeg om hva som er "normalt". For meg ble dette i alle fall alt for mye, og når konen hans ser ham på gaten med en dame i armen, og det er slutt, fryder jeg meg.
Susanne sin elsker blir også "fersket", så nå blir hun nødt til å ta standpunkt til noe som hun ikke trodde hun måtte tenke over.

Smakebiten denne søndagen:
Han trekker henne inntil seg, kysser henne. Det tenner henne ikke slik som før. Dette ritualet begynner de begge å bli trett av. 
Det lukter matpakke og nøkkelost av ham. Hun ser at han har en eggflekk på cordfløyelsjakken. Det skal så lite til, før en mann begynner å bli stakkarslig. 
 - Dette går ikke lenger, mumler han, mens han knepper opp blusen hennes og fører henne mot sengen. 
Hun forbereder seg på en avskjed, at det kanskje er siste gangen de skal gjøre dette sammen, blottlegge sine mest intime steder for hverandre, vise hverandre at de er marionetter i lidenskapens historie.

Denne siste boken til Ketil Bjørnstad anbefales på det varmeste. Han er en mester i å skildre følelsene rundt det å bedra og bli bedratt. Språket er utrolig rikt, jeg skjønner ikke hvordan han får det til. Les den, du vil ikke angre :)


Du trenger vel ikke flere smakebiter enn denne?
Selvfølgelig gjør du det :)
Da går du som vanlig inn på bloggen 
og boltrer deg i lesetips!

21 kommentarer:

 1. Jeg gleder meg til denne, men først skal jeg prøve å få lest "Villa Europa" og "Drift" som jeg har fått sterke anbefalinger om at jeg "bare mååå lese!" Så da gjør jeg det, før "Ensomheten" står for tur ;o)
  Lag deg en super søndag, Tine!

  SvarSlett
 2. Flott smakebit og omtale Tine. Jeg liker Ketil Bjørnstad veldig godt, har lest flere bøker av ham, men har ikke rukket de siste.. De skal jeg lese en dag.:) Fin søndag til deg.:)

  SvarSlett
 3. Har ikke lest noe av denne forfatteren enda, men denne boken skal jeg definitivt lese! :)

  SvarSlett
 4. Har ikke lest noe av Bjørnstad ennå som jeg kan huske i hvert fall, men det er tydeligvis noe jeg bør gjøre noe med. Tusen takk for fin omtale og smakebit:-) Ha en fin søndag,Tine:-)

  SvarSlett
 5. Känner inte till den författaren, men du har fått mig nyfiken. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 6. Måtte notere meg ned forfatteren siden jeg ikke kjenner til han fra tidligere. Det var fin omtale, kanskje jeg også må lese boken en dag!:) Takk for smakebiten også! Ønsker deg en fin søndag!:)

  SvarSlett
 7. Låter inte som en bok för mig, blir lite arg bara av beskrivningen :) Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 8. Jeg leste "Stormen" for mange år siden og kan huske at jeg likte språket godt. "Elven" står klar i hyllen, men det er enn oppfølger så jeg får vel starte med bok en først. Jeg noterer meg "Ensomheten" også :)

  SvarSlett
 9. Jeg har hittil aldri lest noe av Bjørnstad, kanskje jeg skulle prøve meg på denne?

  Tusen takk for smakebiten

  SvarSlett
 10. en interessant bok og flott smakbit :) denne kommer eg nok til å lese :)

  SvarSlett
 11. Flott omtale og smakebit! Jeg har ikke lest denne men ble både fristet og ikke fristet til å lese den :-) Jeg kan forstå følelsen din når Oscar blir tatt, og det er vel karakteren hans som gjør at jeg ikke er sikker på om jeg vil lese boken. Karakteren til Susanne virket hvert fall litt sympatisk :-)
  Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
 12. Vakkert, vakkert bokomslag. Fikk så lyst til å sette meg ned ved det vannet:)

  SvarSlett
 13. Oscar låter som en karaktär jag skulle reta mig på ;-) Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 14. Tack för tipset! Låter som en bok man kan ha mycket åsikter om!

  SvarSlett
 15. Dina sista rader i inlägget, de om Ketil Bjørnstad, fick mig att bli mycket nyfiken på denne författare! Hoppas han finns utgiven på svenska. Varmt tack för tipset.

  SvarSlett
 16. Ny bekantskap som jag blir lite nyfiken på. Tack för tipset och smakebiten. :)

  SvarSlett
 17. Jag får säga att jag inte tror den här boken är något för mig, jag har svårt för otrohet i böcker. Men tack för smakbiten!

  SvarSlett
 18. Spørs om jeg ikke må forsøke å få lest denne. Det eneste jeg har lest av Bjørnstad før er Villa Europa. Til tross for at jeg elsket den har jeg hverken lest mer eller kommet meg til å lese den på nytt... Men skal man ta bokbloggerprisjobben alvorlig bør man vel lese denne?

  Takk for smakebiten!

  SvarSlett
 19. Jeg liker smakebiten din! Godt skrevet om romanen også.

  SvarSlett