onsdag 18. september 2013

Før jeg forlater deg av Alexandra Bockfeldt

Denne boken kom "uanmeldt" i postkassen min fra Juritzen forlag. Siden handlingen var delvis i London, (stort pluss i mine anglofile øyne) heiv jeg meg over den med en gang. Siden jeg hadde fri den dagen jeg hentet den på posten, la jeg den ikke fra meg før jeg hadde lest ut siste side.

Før jeg forlater deg er en "kjærlighetsthriller". Boken er veldig spennende noe som gir en fremdrift som ikke er vanlig i romaner som handler om følelser og forhold. For det er jo det boken handler om. Forholdet mellom mann og kone, forholdet mellom mor og datter og så et pikant lite forhold mellom to voksne damer. Det er vel dette siste forholdet som er sentralt i boken, og som gjør den spesiell.

Helena og Daniel er bosatt i London, og har en datter på 8 år sammen. Aurèlie og Bruno er bosatt i den Sentralafrikanske Republikk, hvor Bruno jobber som lege. Forholdene som disse to kvinnene har til sine familiemedlemmer av samme kjønn, er små bihistorier som vi følger gjennom hele romanen.
Begge damene er, det vi kaller lykkelig gift, de har flotte forhold til sine menn begge to. Det er 8 år siden Helena og Aurèlie så hverandre sist. Det er dette ukelange samværet for 8 år siden, samt omstendighetene rundt deres første møte, som er kjernen i boken. De avtalte da de skiltes at det skulle være for alltid. Begge gikk videre med sine liv, selv om deres møte hadde preget dem begge kraftig.
Når Helena får høre at Aurèlie er forsvunnet i jungelen i Afrika, følger hun instinktene sine, og flyr ned for å hjelpe til å finne henne.

Boken ble lest på en dag, så det sier seg selv at den var spennende og medrivende. Det er ingen tungvekter dette her, men språket fløt fint, og hun hadde mange fine stemningsbilder. Der var noen spesielt artige sekvenser med den senile moren til Helena, men den fatale hendelsen med søsteren godt uti boken, kom alt for brått på.
Forholdet mellom Helena og Aurèlie er som sagt kjernen i boken, men jeg følte det som om forfatteren har prøvd å gjemme dette litt innimellom alle de andre karakterene og hendelsene. Er hun redd for å skrive om et lesbisk forhold? Det at to gifte kvinner avtaler at nok får være nok og holder seg til sine menn, er vel sånn vi tenkte for 30-40 år siden, men gjør vi det virkelig ennå?
Ingen ikke-lesbisk som leser dette vil føle seg støtt av det de leser, ei heller jeg, men de sekvensene jeg fant kjedelige og uinteressante var faktisk når disse to drømte om hverandre.
Det som var virkelig interessant var beskrivelsen av forholdene i det krigsherjede landet, naturen, og menneskene som deltok i Bruno og Aurèlies liv her.

"Før jeg forlater deg" er absolutt en bok jeg vil anbefale!

8 kommentarer:

 1. Veldig fin omtale :) Høres ut som en interessant bok, som jeg nok kommer til å lese ;)

  SvarSlett
 2. Fin omtale - du fekk meg til å få lyst til å lese den :-)

  SvarSlett
 3. Denne boka har jeg vært nysjerrig på en stund.. Flott omtale. Leser den nok etterhvert, når jeg får den.:)

  SvarSlett
 4. Ja, denne dukka opp i min postkasse i dag. Bra omtale, boka vert lagt øverst i bunken på nattbordet mitt :)

  SvarSlett
 5. Jeg ser at du også stiller noen spørsmål ved denne; jeg har stilt meg mange spørsmål ved den jeg! Jeg trur faktisk at det må være noe jeg ikke har skjønt eller fått med meg...
  For sikkerhets skyld linker jeg til omtalen din, det er jo ikke rettferdig hvis andre skal "dømme den" ut fra det jeg skriver når jeg kanskje har misforstått hele historien!

  SvarSlett
 6. Flott omtale, Tine :) Jeg har også lest den og er enig i det meste du skriver, bortsett fra at jeg ikke helt føler hun prøver å skjule det lesbiske forholdet da ;) Det er noen artige scener med moren som minner meg om min tid som hjelpepleier på gamlehjemmet - og så elsker jeg London og Paris og Afrika, så denne traff meg midt i hjertet :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, og takk for fint svar. Jeg mente ikke at forfatteren prøver å skjule det. Handlingen er jo veldig tydelig. Jeg mente heller at de som gir ut boken ikke sier noe om det, verken i beskrivelsen av boken på nett eller utenpå boken.

   Slett
 7. Fin omtale! Jeg likte denne boken godt og var egentlig veldig enig med deg. Terningkast fem!

  SvarSlett