mandag 16. september 2013

Lys mellom to hav av M.L. Stedman

I helgen har jeg kost meg med "Lys mellom to hav". En vakker historie om sorg og savn, kjærlighet og ære, med troverdige karakterer og medrivende handling. 

Historien starter i 1918 når Tom Sherbourne vender tilbake til Australia etter å ha deltatt i første verdenskrig. Han får jobb som fyrvokter på Janus Rock, mange timers seilas fra kysten. Et tilfeldig møte og litt brevveksling gjør at han etter et år kan returnere til fyret etter landlov, med sin unge kone Isobel.
De har et flott liv der ute, bare formørket av at Isobel ikke klarer å forbli gravid. Etter å ha født et dødt barn to måneder for tidlig, skjer det utrolige at de hører barnegråt fra stranden, og der ligger det strandet en liten robåt med en død mann og en 2 måneder gammel baby. Isobel klarer å overtale mannen sin til å ikke rapportere hendelsen, så de begraver den døde mannen og overbeviser omverdenen at barnet er deres. Isobel lever godt med denne løgnen, mens Tom sliter med kvaler over ikke å ha gjort det rette.

I morgen skulle hun avhøres av politiet. Da stjernene bleknet i grålysningen hadde hun greid å overbevise seg selv om at Tom fortjente å lide for det han hadde gjort. Og han hadde selv gitt henne våpnene hun trengte.

Dette her er en utrolig vakker bok. Den er sår og øm på forskjellige måter, og en får raskt et tydelig bilde av de ulike personene, og deres særegenheter. Måten Isobels personlighet endrer seg etterhvert som hun blir desperat etter å beholde Lucy, er utrolig overbevisende skildret. Tom blir også hjemsøkt av skyld og skam over det han har gjort, og jeg lider med ham når jeg leser.
Handlingen er lagt opp sånn at en føler med lidelsene til alle de involverte, og forstår hvorfor de reagerer og handler som de gjør. Det er ikke før helt på slutten en får vite løsningen på vanskelighetene de alle er i. Avrundingen av romanen skjer 20 år etterpå og er tåredryppende vakker.
Forfatterens kjærlighet til dette, sitt barndoms landskap kommer tydelig frem i det hun skriver. Beskrivelsene av omgivelser og ikke minst livet de lever er utrolig flotte, jeg fikk lyst å emigrere til en øde øy med en gang. Tenk å bo helt alene på en liten øy, og bare få besøk av en båt en gang hver tredje måned....

Forfatteren M.L. Stedman kommer opprinnelig fra vestkysten av Australia, så inspirasjon til historien har hun med seg hjemmefra. Hun har jobbet som jurist i de mange årene hun har bodd i London, før hun begynte på skrivekurs og fikk gitt ut denne boken, som er hennes første. Boken har hatt et fantastisk salg og er nå oversatt til 25 språk.
Jeg anbefaler deg på det sterkeste å lese "Lys mellom to hav"!

4 kommentarer:

 1. Denne boken høres helt fantastisk ut, og nå er den ført opp på leselisten min!! Tusen takk for tipset :)

  SvarSlett
 2. Så fint at du likte denne,Tine:) Syntes den var fantastisk fin!

  SvarSlett
 3. Sa flott omtale! Nesten så jeg fikk lyst til å lese boka en gang til :)
  Medrivende er et godt ord for denne boka! Og det er sant: Man føler virkelig med alle de som lider i boka! Sterke og troverdige karakterer!
  Fortsatt god bokhøst :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for kjempe positiv tilbakemelding!

   Slett