onsdag 6. april 2011

Gratulerer Chris Tvedt med Rivertonprisen

Chris Tvedt (Bergenser!) ble i går tildelt Rivertonprisen for sin bok Dødens Sirkel. For et par år siden var jeg på en aften med Chris Tvedt og leste da alle de fire bøkene han hadde gitt ut. Dødens Sirkel er bok nr. 5 og den leste jeg da den kom ut for et år siden. Den røde tråden i bøkene hans er advokaten Mikael Brenne, så bøkene bør leses etter hverandre hvis du vil lese alle, men det er ikke nødvendig hvis du bare vil lese en.
I juryens begrunnelse heter det at årets vinner av Rivertonprisen skiller seg ut blant de bortimot 40 bøkene jurymedlemmene har lest. Ikke på grunn av hovedpersonens yrke, men fordi forfatteren beskriver en klassisk reise i fornedrelse og om de slagene hovedpersonen må utkjempe for å renvaske seg selv. - Det gjør han på en måte som hekter oss på en intrige og en handling som krever sitt av så vel hovedperson som leser. Det er ikke bare Rivertonjuryen som er begeistret for bergensforfatterens femte krim. BTs anmelder Lars Helge Nilsen beskrev «Dødens sirkel» som en skikkelig «höjdare» - «så fullpakket med spenning, overraskelser og snedige vendinger at klisjeen «leses på strak arm» ligger faretruende nær».
Beste norske krim Rivertonprisen består av «Den gyldne revolver», og deles ut årlig til beste norske kriminallitterære arbeid i året som har gått. Bak prisen står Rivertonklubben, Den norske Forleggerforening, Bokhandlerforeningen og De norske Bokklubbene. Prisen har vært utdelt siden 1972, da den gikk til Sigrun Krokvik for «Bortreist på ubestemt tid». Tidligere vinnere er Gunnar Staalesen (to ganger), Frode Grytten, Anne Holt, Tom Kristensen og Tom Egeland. Chris Tvedt er født i Bergen i 1954. Han er utdannet jurist, men har også studert litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen. I mange år praktiserte han som advokat, men de siste årene har han vært forfatter på heltid. Siden debuten har han jobbet jevnt og trutt og gitt ut ca. en bok i året.
Tittlene hans i rekkefølge:
Rimelig tvil
Fare for gjentagelse
Skjellig grunn til misstanke
Rottejegeren
Dødens sirkel

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar