torsdag 14. april 2011

Vegetarmat for alle!

I dagens BT finner jeg på trykk på debattsidene et kjempefint innlegg som beskriver flere fordeler ved å ikke spise kjøtt. Det er de to bystyrekandidatene for Miljøpartiet De Grønne, Aslaug Moi Frøysnes og Lars Thore Fadnes som ytrer seg. Miljøpartiet De Grønne er et lite, men friskt og aktivt parti her i Bergen som Frode og jeg har støttet i fler år. Jeg er ikke noe politisk menneske, men har alltid gjort plikten min og gått til stemmeurnene. Hva jeg har stemt på har vekslet, og med årene har jeg mistet det meste av den lille politiske interessen jeg har hatt, for partiene blir mer og mer lik hverandre. De lover og lyger like bra alle sammen. MPG skiller seg ut ved at de tar opp saker som ingen andre tør, og er en liten gneldrebikkje der vi trenger dem. At de er så små at de ikke trenger å forholde seg til statsministerkandidater og sånt frigjør energi til å ta opp de nære ting.
Mange blir vegetarianere av dyrevennlige hensikter, mens det gode du gjør for kloden og miljøet ved å ikke spise kjøtt er for andre minst like viktig. At kroppen ikke har godt av all syren som kjøttspising medfører er en kjent sak, men at verdens kjøttproduksjon står for en femtedel av de globale utslippene av klimagasser er kanskje mer ukjent. Det er mer enn all verdens transportvirksomhet til sammen! 70% av jordbruksarealet på kloden brukes til oppdrett av husdyr, men bidrar samtidig bare med 17 % av den gjennomsnittlige energien fra kostholdet globalt sett.
Fredsprisvinner og leder av FN`s klimapanel Rajendra Pachauri mener at vi bør spise mindre kjøtt for å bidra i kampen mot global oppvarming. Yoko Ono og Paul Mc Cartney lanserte i fjor kamapnjen Meat Free Monday, en kampanje jeg med letthet støtter.
Det etiske ved at vi fete, late nordmenn skal spise kjøtt flere ganger for dagen, mens majoriteten av våre brødre og søstre, ikke kan dette, var min første spire til å bli vegetarianer. Siden har jeg lært mye om miljøgevinster og helsegevinster. Man får nedsatt risiko for hjertesykdom, nedsatt risiko for sukkersyke, enkelte krefttyper og lavere forekomst av vektproblemer.

6 kommentarer:

 1. Takk for supert innlegg! I år satser det lille partiet på å bli stort nok til å komme inn i bystyret :-)

  SvarSlett
 2. Blogging er en vittig ting! Nå gikk jeg fra dette innlegget: http://espenrostrup.com/2011/04/14/lavkarbo-brenner-mer-fett-under-trening/#comment-348
  ..til ditt.. :) I hver sin ende av skalaen på et vis. :) Gøy å lese forskjellige syn på ting! :) (Men vegetarisme og lavkarbo har faktisk en ting felles har jeg skjønt - man skal spise mye grønnsaker!) :)

  SvarSlett
 3. Lykke til Sondre, vi heier fra sidelinjen :)

  Helen: det går fint an å leve på lavkarbo uten å spise kjøtt, det har dette matvraket fått merke :)

  SvarSlett
 4. Ja - hadde glemt du også spiste lavkarbo! Men du spiser melkeprodukter? Så altså vegetar-lavkarbo med melkeprodukter og egg? eller uten egg?? (Spiser du fisk foresten?) (Har sikkerr lest om alt dette på bloggen din - men jeg leser så mange blogger at jeg blander hvem som gjør hva...) ..Så en liten oppklaring hadde vært fint! :D

  Jeg leser "Frisk med lavkarbo" nå.. og tanken på en lavkarbo-vegetarianer-raw fooder fasinerer meg :) (Som da altså er du..) :)

  Jeg leste et superfood innlegg av deg (som jeg tydeligvis må ha lest før siden jeg hadde lagt igjen en kommentar..hehe), og jeg kan ikke se for meg at du trengte å slanke deg du som er så aktiv! Men det er vel der lavkarbo fasinerer meg mest akkurat nå.. det med vektnedgang. (Testet lavkarbo et år etter fødselen til min sønn - men gikk rett på uten å trappe ned, så jeg ble dårlig av det... Litt mer gradvis kan nok gjøre seg om jeg prøver igjen etter neste fødsel..) :)

  SvarSlett
 5. ..og etter litt kjapp research her inne fant jeg ut at du spiser melk og eggeprodukter... ;)

  SvarSlett
 6. Hei Helen :) Jepp, jeg har ingen "plager" eller "vonter" bortsett fra at vekten øker bare jeg ser på en kake. Jeg spiser ikke kjøtt, men kaller meg ikke for vegetarianer siden jeg spiser fisk ca. 1 gang pr. uke (kompromiss for familien...) jeg spiser egg, men kutter ut i perioder da jeg blir så forsuret av det. Av melkeprodukter er det helst helfet yoghurt som er min greie. Ingen hos oss drikker melk, og nå bruker jeg havre eller mandelmelk i matlaging.
  Det er vel om å gjøre å finne sin stil, og minus kjøtt er helt topp for meg. Lavkarbo går greit, og jeg lager mange rawfood retter, men blander ikke inn frukt hvis jeg kan unngå det.
  Kjekt å høre at jeg kan fasinere :)
  Takk for koselig kommentar, alltid kjekt å høre fra deg.

  SvarSlett