søndag 4. august 2024

Baumgartner av Paul Auster

Den amerikanske forfatteren Paul Auster døde i april i år, 77 år gammel. Han var gift med den norskættede forfatteren Siri Hustvedt. Jeg har ikke lest Auster før, men lot meg virkelig henføre av denne nydelige historien, så det skal jeg gjøre noe med.

Forlaget om handlingen:
Sy Baumgartners liv har vært definert av kjærligheten til kona Anna. Når han nå, ni år etter at hun døde i en ulykke, stiger inn i 70-årene, strever han fremdeles med å finne ut av hverdagen uten henne.

Minner trenger seg frem og fletter seg sammen med dagligdagse gjøremål. Baumgartner ser tilbake på tiden da han og Anna møttes som fattige studenter, på forsøkene deres på å leve av egen skriving i New York, på alle tiårene med lidenskap. Han opplever å finne kjærligheten på nytt, samtidig som han kastes stadig lengre bakover i sin egen, mangslungne familiehistorie.

Baumgartnerer en rik og intelligent fortelling om skjønnheten i de små øyeblikkene, fra en av USAs største romanforfattere.


Åpningsscenen i denne romanen beskriver hovedpersonen og en rekke uheldige omstendigheter, som fører til en ulykke. Han får assistanse av mannen som er innom for å lese av strømmåleren, en sær type med stort hjerte. Vi hører også om UPS-Molly, damen som har levert 412 bokpakker på døren hans, et sørgelig resultat av hverdagslivets ensomhet.

Etter mange avbrutte forsøk på å ringe sin søster, kimer det plutselig i dørklokken:

Så vidt Baumgartner kan forstå, er uttrykket i Eds øyne både håpefullt og fortvilet. En merkelig kombinasjon, tenker han, og da Ed hilser ham med et forsiktig smil, er virkningen enda mer forvirrende - som om måleravleseren halvveis forventer at døren sil bli smelt igjen rett i ansiktet på ham. For å døyve mannens uro inviterer Baumgartner ham inn.

        Takk Mr. Boom Garden, sier mannen idet han skrider over terskelen. Det setter jeg pris på. Baumgartner, som er mer lattermilde enn fornærmet over radbrekkingen av navnet sitt, sier: Kan vi ikke like gjerne tiltale hverandre ved fornavn?


I fortsettelsen får vi høre om Anna Blume, kona til Baumgartner som døde for 10 år siden. Denne delen gir oss også en historie om en ung jente som var superflink å spille baseball, men som ikke fikk fortsette, for spillet var bare for gutter, når barna nådde en viss alder, og flere skråblikk på det amerikanske samfunnet.

Romanen fremstår som fragmentert, da flere av historiene har et eget plott, men alt henger sammen, i den overordnede handlingen. Baumgartner er en aldrende fenomenolog og forfatter ved et Princeton-fakultet. Han har begynt å surre litt, og nå drømmer han at Anna ringer ham på hennes frakoblede telefon, som fremdeles står på det urørte kontoret hennes.

Anna selv er med i romanen, når hun i det ene kapitlet i førsteperson forteller fra sitt siste biografiske stykke. Kanskje det er mer biografi i denne romanen, for når vi hører om Baumgartners slekt, dukker det opp en morfar som døde i jødemassakrene i Russland under 2. verdenskrig, og en mormor som het Ruth Auster. 

Selv om historien fortelles fra flere vinkler, finnes det noen ledetråder. En student vil skrive phd på Annas dikt, Baumgartner har selv en bok han vil få ferdig, også har vi jo den fine Ed Papadoulous, strømmålermannen, som dukker opp igjen.

Litt spenning, humor og overraskende vendinger gjorde denne romanen til en jeg satt stor pris på å lese. Alderdom, sorg og savn har funnet meg i flere romaner i det siste, dette ble Paul Austers siste bok, før han døde i fjor, det bidro til stemningen jeg gikk inn i lesingen med.

I likhet med Beathes bibliotek, anbefaler jeg gjerne boken videre


Forlag: Aschehoug 
Utgitt: 2024
Sider: 173
Kilde: PDF fra forlaget

10 kommentarer:

  1. har inte lät Baumgartner ännu. men jag var mycket förtjust i New York - trilogin. tack för smakebiten!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så den er bra ja, tror jeg må prøve meg på den :)

      Slett
  2. Mr Boom Garden :)) Takk for smakebiten!

    SvarSlett
    Svar
    1. En av mange små finurlige morsomheter i denne boken :)

      Slett
  3. Ja,denne var fin. Jeg har en murstein av ham liggende så den skal forhåpentligvis leses i løpet av høsten, om ikke høstens bøker "kommer i veien", uansett så gav det mersmak.
    Ikke for å være så pirkete men han var nettopp fylt 77 når han døde i slutten av april i år, og ikke 83. Enn om han hadde fått noen år til på seg, da hadde vi kanskje fått en bok eller to til fra denne kanten...
    Tusen takk for link :-)

    Ha en fin søndag :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Pirk i vei, jeg retter det, takk! Høstlisten har en tendens til å rokke ved leseplaner, men mursteinen ligger godt der den er og venter på bedre tider :)

      Slett
  4. Jag har böcker av Paul Auster i hyllan men har inte läst dem. Ibland påminns jag - som nu.

    SvarSlett
  5. Jeg liker hans bøker fantastisk godt, har lest en del av han. Jeg tok en rask kikk nedover bloggen din. For en fin sommerferie du har hatt i den flotte campingvogna. Jeg har vært mange av de stedene du har vært med vestskap, Selje og Bremanger (der blir det kanskje ikke flere turer til, slik jeg har vært nesten hvert år, for min venninne er lei alt regnet og vinden og har lagt ut drømmehuset sitt til salgs. Men da flytter hun ned hit, så det blir hyggelig :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ferie med minicamper var veldig kjekt, for et vakkert land vi har! Godt å få venninnen hjem da, med en sønn på Rena vet jeg at det er mye tørrere vær på dine kanter :)

      Slett
  6. Jag har inte läst Auster alls men är verkligen sugen på den här!

    SvarSlett