lørdag 27. januar 2024

Dødelig makt av Kjell E.P. Hurum

Nytt navn for deg? ikke så rart for dette er Kjell E.P. Hurums forfatterdebut. Siviløkonomen som er i sin beste alder, kommer fra Oslo og har studert i Bergen og i USA. Forrige helg hadde jeg Dødelig makt på agendaen, og jeg storkoste meg med boken, som minner mer om en thriller enn en roman.

Fra bakpå boken:
En iskald februarmorgen blir statsministeren bortført utenfor regjeringskvartalet. I kjølvannet av bortføringen oppstår et spill om makt, prestisje og penger, der rollene til media, politiet og regjeringen settes opp mot hverandre, og flyter i hverandre. 

Utenriksministeren, i rollen som fungerende regjeringssjef, forsøker å holde situasjonen under kontroll.

Det hersker forvirring om det som er skjedd, og skillet mellom helter og kriminelle blir utydelig. Den fungerende regjeringssjefen handler resolutt og oppfordrer alle til å beholde roen. På innsiden av statsapparatet finnes det imidlertid en kraft, som er både innflytelsesrik og destruktiv. 


Sannheten kommer for en dag og fører til et dramatisk oppgjør, der statsministerens liv settes på spill i et forsøk på å gjenopprette orden.

En hverdagslig scene åpner historien, familien Mikkelsen gjør det de pleier å gjøre på morgenen. Idyllen brytes da lyden av bilfløyten når inn på kjøkkenet i Inkognitogata 18, sjåføren er på plass og Frank Mikkelsens dag har begynt. Her forsvinner idyllen og roen, ut av statsministerens liv, for han når aldri frem til sitt kontor denne dagen.

Dødelig makt er ikke en tradisjonell kidnappingshistorie, plottet rommer mye mer enn bare oppklaring av en forsvinning. Gjennom hele boken forholder vi oss til fire scenarier; det som skjer i regjeringskvartalet, i politiets etterforsking, blant journalistene og hos skurkene som har utført denne kidnappingen.

Denne måten å bygge opp historien på gjør at det aldri blir en stille stund. Historien fortelles lineært, her er ingen refleksjoner eller tilbakeblikk, veldig lite karakteroppbygging, men gjennom det som hender, lærer leseren raskt hvem som er til å stole på, og hvem en bør holde seg langt unna.

Innledningen ble en utfordring for meg, for her hoper adjektivene og adverbene seg opp, noen litt antikvariske ordvalg snublet jeg over også, men alt dette forsvant som dugg for solen, når historien kom skikkelig i gang. 

Jeg savnet å være mer tilstede i selve kidnappingen. Den ble "fortalt" via spekulasjoner i media, og vitneuttalelser. Det går faktisk ganske mange måneder før saken får en løsning, og det er ikke mye vi hører om at kollegene eller familien til Mikkelsen savner ham, dette var litt underlig. 

Ugjerningsmennene, eller de som har fått i oppdrag å overvåke Mikkelsen, snakker som om de er stokk dum, der de kaller hverandre "ditt kjøtthue" og andre imbesile fraser. De er kanskje dum, uansett er de veldig tålmodige som holder ut den lange overvåkningen, og veldig ondskapsfulle som greier å pine et uskyldig menneske på denne måten. (leseren blir spart for dette), og veldig naiv som tror denne jobben vil betale seg for dem.

            Det se`kke ut til at venna dine vil ha deg hjem igjen. Er de ikke egentlig venna dine, eller? Vi blir nødt til å gjøre noe som viser at vi mener alvor her.

Med statsministeren satt ut av funksjon trer Geir Arborg inn i hans sted som fungerende regjeringssjef. Han er en selvopptatt og ambisiøs mann, som i rask rekkefølge tar avgjørelser som i størst mulig grad gagner ham selv. Dette blir det mye dramatikk av.

Dramatikk finner vi også på politikammeret. Førstebetjent Lars Urdal føler seg forbigått, når han ikke får være med i ledergruppen, og begynner å kjøre sitt eget løp. Han er en kreativ type med is i magen, gled deg til å se hva han finner på!

Har du lyst å lese en spennende krim, som inneholder spenningstopper som bombetrusler mot regjeringskvartalet, biljakt i Oslo sentrum og ildspåsettelse, så er dette boken for deg. Her er det lite føleri, men en lettlest historie med høy underholdningsverdi. 

Jeg anbefaler gjerne boken videre


Forlag: Kolofon
Utgitt: 2023
Sider: 251
Kilde: Leseeksemplar

5 kommentarer:

 1. Ekstra kjekt når det dukker opp sånne ukjente, og er bra i tillegg. Mulig jeg må få tak i boka. God helg Tine 😃

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne må du lese, ikke bare for de av oss som liker å lese debutanter, men den er veldig bra. Håper du finner frem til den :)

   Slett
 2. Tusen takk for en fantastisk omtale av debutboken min! 😃 For dem som ønsker å lese boken, kan den bestilles direkte fra forlagets egen nettbokhandel: https://bokhandel.kolofon.no/b/dodelig-makt

  SvarSlett
  Svar
  1. Der svarte du på det jeg skulle spørre om, men glemte. Gikk inn på Kolofon sin nettside, men fant ikke noen "kjøpemuligheter". Gratulerer med bok i butikkene, håper mange finner frem til den :)

   Slett
  2. Tusen takk! Den kan kjøpes fra forlaget på bokhandel.kolofon.no, samt hos norli.no, ark.no og andre nettbokhandlere. 😃

   Slett