onsdag 3. januar 2024

Byttet - ny krim fra Stefhan Ahnhem

Manusforfatter Stefan Ahnhem har skrevet for film og tv i en rekke år. De seks bøkene i serien om Fabian Risk har blitt utgitt i 25 land, og solgt i millioner av eksemplarer. Byttet er ikke en del av denne serien, men en psykologisk thriller som foregår i USA og i Stockholm.

Forlaget om handlingen:
Dette var akkurat det Carl og Helene trengte. En lang ferie, for å finne tilbake til hverandre. De har funnet drømmehuset i California, og byttet bolig med et par som skal tilbringe sommeren i villaen deres i Stockholms skjærgård.

Men så snart de ankommer Santa Cruz er det noe som kjennes feil. Så huset virkelig slik ut på bildene? Og hva driver egentlig det andre paret med i deres hjem? Flaks at Carl har installert overvåkningskameraer i alle husets værelser.
Byttet er en psykologisk thriller om hvordan drømmene og fantasiene våre kan vendes mot oss, slik at vi til slutt ikke engang tør å tro på oss selv. Om hvordan løfter er til for å brytes. Og om hvordan de vakreste fasader lett kan rakne i møte med lidenskapens krefter.

Har du noen gang vurdert husbytte i ferien, så lover jeg deg at du ikke kommer til å tenke tanken en gang, etter å ha lest denne boken.

Vi blir kjent med to par, som sliter med forskjellige greier i forholdene sine. Helene og Carl Wester har veldig ulik motivasjon for den lange ferien de har lagt ut på. Helene vil at de skal vie seg til hverandre, mens Carl ikke liker å bli styrt, vil helst bestemme og aller helst ville han vel vært på jobb akkurat nå.

De bytter hus med Scarlett og Adam Harris, Adam er en svensk kunstner som skal ha en stor utstilling i Stockholm, mens hans kone nettopp har greid å ta av noen kilo, og håper at dette skal få fart på sexlivet deres i ferien.

Historiens bakteppe er spekket med luksus og tilsynelatende perfekte mennesker, som lever i overflod, de er fixert på utseende og å ha det mest mulig behagelig. Denne settingen gjorde at jeg hadde problemer med å leve meg inn i historien, i tillegg var karakterene i overkant selvsentrerte og egoistiske, så til tider syntes jeg ikke synd på dem, til tross for det de blir utsatt for.

Utover i handlingen får leseren forklaringer på den ene underlige hendelsen etter den andre, noe som sa meg at alt har en naturlig forklaring, det er bare til å vente, så serveres den. Jeg har lest noen av bøkene i serien om Fabian Risk, og vil påstå at jeg liker den serien bedre, dette ble litt for forutsigbart. Denne boken er skrevet som om det er et filmmanus vi leser, med kjappe sceneskift og masse innhold. 

Når det er sagt, spenningskurven er høy, og underholdningsverdien helt ok, så bortsett fra angsten for å bytte hus med noen, vil nok ikke boken feste seg.


Hverdagsnett har også skrevet om boken.
Sjekk ut Krimlitteratur sin gjengivelse av et intervju med forfatteren

Forlag: Aschehoug
Utgitt: 2023
Sider: 421
Kilde: PDF fra forlaget

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar