tirsdag 20. juni 2023

Arthur og det gylne tauet av Joe Todd-Stanton

Her kommer en tegnet roman fylt med norrøne guder, monstre og en usannsynlig helt. Det skal jo være gøy for oss voksne å lese for barna, og det er det her. Med denne boken blir det ikke vanskelig å lokke 3-6 åringen opp i lesekroken. Hvis du tror at norrøn mytologi er for tungt for en treåring, så tror du feil, det har jeg fått bevist i dag ☺

Forlaget om handlingen:
Bli med Arthur på hans farefulle reise til den norrøne gudeverdenen for å redde landsbyen sin fra evig mørke og kulde. Her må han med kløkt og list hjelpe Tor med hammeren med å bekjempe den fryktelige Fenrisulven.

Dette er den første boka i serien om den eventyrlystne Brunstein-familien, som utforsker mytologier fra hele verden.

Joe Todd-Stanton er en engelsk illustratør og barnebokforfatter, og boken hans, The Secret of the Black Rock, vant Waterstones Children's Book Prize i 2018. Sagaen om Brunstein-familien har solgt i 180 000 eksemplarer og er utgitt i 15 land.


Det er professor Brunstein som er fortelleren i denne boken. Han er en del av Brunstein-familien, og fra sitt museum forteller han en av forfedrene sine, sin dagbok. Denne Arthur var en spesiell gutt, siden han var så snill, hadde han blitt belønnet med en fjær som ga beskyttelse og en fortrollet stav, dette skulle komme ham til nytte på det store eventyret han la ut på.


På en av sine mange turer i skogen får han øye på et svart uhyre, og han ser at det er på vei mot byen. Når uhyret slokker bålpannen deres, sender de Arthur til landet til viking-gudene, for å låne hammeren som kan lage lyn og torden, og tenne bålet deres igjen.

Denne boken er full av Joe Todd-Stantons flotte tegninger, gjort i behagelige farger med en tydelig strek. Bildene er store og tydelige, men inneholder også detaljer som bidrar til å få barna engasjert underveis. 


Arthurs reise er lang og farefull, når han møter Tor får han forklart at uhyret som slokket bålet deres, er Fenris, sønnen til den slemme guden Loke. Tor lover å tenne bålet igjen med hammeren sin, hvis Arthur vil hjelpe ham å fange ulven.

I denne historien hører vi ikke bare om Tor, Fenrisulven og Loke, men også om verdenstreet Yggdrasil. Arthur blir reddet av en fabelfugl, og Odin får ingrediensene Arthur møysommelig har skaffet, og slik fikk de laget det gylne tauet som måtte til for å binde Fenris.


Mine små to-åringer i barnehagen har nå blitt tre, nesten alle sammen, og gjett om de var klar for et skikkelig eventyr. De detaljerte illustrasjonene ble nøye studert, spesielt andre gangen vi leste boken, og selv om de er små var de opptatt av handlingen like mye som de skumle bildene av ulven.
 


Som et første møte med norrøn mytologi er denne boken helt perfekt. Her dveles det ikke ved detaljene, for historien er handlingsdrevet og dermed også lett å formidle for små mennesker. Små mennesker kan også være tapre og det gode vinner over det onde, sånn skal det jo være ☺

God lesning små og store!


Forlag: Mangschou
Utgitt: 2016/på norsk 2023
Sider: 53
Kilde: Leseeksemplar


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar