tirsdag 24. januar 2023

Utskudd - noveller av Majken van Bruggen

Majken van Bruggen debuterte i 2008 med romanen Månefjellet. Etter det har hun gitt ut to romaner til, fortellinger, og nå denne novellesamlingen. Hun vant Subjektprisen 2022, en kulturpris i elleve kategorier. 

Forlaget om samlingen:
Menneskene i Majken van Bruggens nye noveller befinner seg i utkanten av samfunnet, de kan kalles den tause majoritet eller de usynlige. I Utskudd handler det for eksempel om barn fra dysfunksjonelle familier, gamle og ensomme, og folk som har kjørt seg fast i stivnede relasjoner – alle kjenner de på utenforskap. Sympatien i Utskudd ligger konsekvent hos karakterene som strever med å finne en plass i en verden som tilsynelatende ikke har rom for dem. Novellene er rå og usentimentale, og skrevet i et skarpt og korthugd språk, som gjør at skildringene av menneskene blir direkte, ekte og ømme.

Forlag: Kolon
Utgitt: 2022
Sider: 125
Kilde: Leseeksemplar

Utskudd byr på åtte noveller som virkelig tar pusten fra deg. Allerede fra første setning, kjenner du en klam hånd rundt halsen: 

Jeg har sett ham stå parkert utenfor skolen. Han har bilen på den andre siden av veien, borte ved bensinstasjonen, og når han står der, kan han se elevene gå gjennom skolegården og ut porten. 

Flere elementer dukker opp underveis i historien, som gir leseren nye idèer om hva som skjer. Slutten er som de skal når en leser noveller, overraskende på en måte som gjerne gir leseren enda et nytt perspektiv.

Dette var fra den første novellen, her møter vi en tenåring som reagerer på foreldrenes drikking på en utagerende måte. I fortsettelsen av novellesamlingen blir vi kjent med flere mennesker som har det vont i sin relasjon til de nærmeste. 

En far og en datter forsøker å finne tilbake til hverandre, etter muren moren satte mellom dem da hun ville skilles. En liten gutt må takle å få sin far ut av fengselet, og venne seg til å være sammen med ham igjen. En dominerende far og en kuet mor, har en tenåringsdatteren som heller vil lese, enn å regne algebra.

Jeg likte godt fyren i rullestol som irriterte seg over assistenten sin, som laget mat og tørket støv, helt til hun måtte ha vikar i noen uker, og livet til mannen fikk en ny dimensjon.

Oppgjøret som fant sted på Filipinene hadde noe thrilleraktig over seg, mens historien om den gamle kvinnen som flørtet på nettet fra gamlehjemmet, bød på deilig lun humor. Den siste novellen var den tristeste, den satt i lenge etter jeg hadde lagt vekk novellesamlingen.

Majken van Bruggen skriver veldig godt, de mellommenneskelige relasjonene er skakkjørte, men allikevel troverdige og til å kjenne seg igjen i. Det er relasjonene som er ødelagt, ikke de usynlige skjebnene som får føle konsekvensene, i form av ensomhet og redsel. Men her er masse håp, og flere av dem kommer styrket ut av situasjonen som skildres.

8 kommentarer:

 1. Denne ser jeg må rykke opp og fram i haugen av uleste bøker. Litt noveller får det bli i februar, en kort mnd. med korte bøker passer :)

  SvarSlett
  Svar
  1. For meg ble det en pustepause mellom tyngre bøker, gled deg til denne!

   Slett
 2. Denne leste jeg for en stund siden og jeg likte den veldig godt. Ble vel kun noen få ord på instagram, men hadde/har en plan om å skrive litt om den i månedsoppsummeringen for januar.
  Jeg likte også de siste novellene du nevner- han med rullestolen og hun på gamlehjemmet.. spesielt.

  SvarSlett
 3. Oj, haha, nå har jeg visst fått reklame på bloggen. Foreløbig kun i innlegget mitt om reklame, fordi jeg la inn annonse i det..
  Må studere det mer, og legge inn på flere steder, og automatisk. Fikk mail om at det var i orden i morges. Bloggen godkjent. Det tok sin tid:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Der så jeg reklamen din ja, beskjeden den på det gamle innlegget. Jeg glemmer instagram, så den har jeg ikke lest. Gøy at vi heftet oss ved de samme novellene :)

   Slett
  2. Ja, det var den, Bare klikk deg inn på skotilbud, så kanskje jeg tjener noen øre.. ;)
   Jeg synes som sagt det var fine og gode noveller. :) Det er på insta "alle " er med bøker.. og gruppene på fb. Men jeg er glad for bloggene, det er her vi har tid og rom til å kommenere:)

   Slett
  3. Jeg må innrømme at jeg aldri klikker på noe som helst på nettet, er redd for å bli pepret med reklame.
   Er jo på instagram, men det funker liksom ikke for meg, er ikke så ivrig på fb-gruppene, der kunne jeg nok bidratt mer.
   Ha en fin kveld Anita, her i Bergen blir vi skikkelig høytrykkspylt i kveld :)

   Slett
 4. Henne har jeg ikke hørt om, men jeg liker det du skriver om skakkjørte relasjoner hvor det likevel finnes håp. Takk for tips :)

  SvarSlett