tirsdag 31. januar 2023

Oppsummering av årets første lesemåned

Nytt år, nye muligheter, heter det så fint. Jeg styrer no på i den samme tralten som jeg har gjort de siste årene, med jobb, lufteturer, lesing og kultur.
Januar er preget av 1001-lesesirkelen som har fått 12 nye utfordringer, så jeg som liker å ligge litt i forkant av ting, har lest tre av de 12 bøkene, og skaffet meg et par til. 

Artemisias diktlesesirkel er også i gang, og studerer du listen min ser du at jeg er med der også.

Månedens leseliste ser slik ut:

 1. Trude Teige - Lene seg mot vinden - 5
 2. Abdelaziz Baraka Sakin - Messias fra Darfur - 4
 3. Èdouard Louis - Farvel til Eddy Bellegueule - 5
 4. Petra Hulovà - Alt dette tilhører meg - 4
 5. Haruki Murakami - Etter skjelvet - noveller (1001) - 5
 6. Trude Teige - Noen vet - 5
 7. Anne Enright - Sammenkomsten - (1001) - 4
 8. J.M. Coetzee - Vanære - (1001) - 6
 9. Anders De la Motte - De bergtatte - 6
 10. Maria Kjos Fonn - Memoria - (barn)4
 11. Marie Aubert - Jeg er egentlig ikke sånn - 4
 12. Trude Teige - En hjelpende hånd - 4
 13. Tomas Espedal - Lyst - 5
 14. Kristian Bergquist - Jeg strekker armene ut av dette diktet - 4
 15. Karin Smirnoff - Havørnens skrik - 5
 16. Hernan Diaz - Tillit - 4
 17. Trude Teige - Svik - 4
 18. Lene Berg - Fra far - 5
 19. Majken von Brüggen - Utskudd - noveller - 5
 20. Trude Teige - Jenta som sluttet å snakke - 4
 21. Petra Rautiainen - Et land av snø og aske - 5
 22. Kathrine Nedrejord - Forbryter og straff - 4
 23. Annie Ernaux - Årene - 5
 24. Toril Brekke - Sara - 5
 25. Ali Smith - Andre tider - 6
Romaner: 19
Noveller: 2 
Krim: 2
Barn: 1
Dikt: 1


Det ble litt mye igjen, jeg føler meg som en grådig unge som ikke kan styre seg. Til min unnskyldning er 7 av bøkene lydbøker som jeg lytter til på tur og t/r jobben med buss. Diktsamlingene er korte, og her er en barnebok som var rask å lese.
Flere av romanene jeg har lest denne måneden er nesten sakprosa, siden forfatterne dokumenterer fra sitt eget liv: Annie Ernaux, Kathrine Nedrejord, Edouard Louis, Tomas Espedal og Lene Berg. Jeg har lest et bidrag til diktlesesirkelen og tre 1001-bøker.
Jeg liker å lese bredt, og 5 kategorier er helt innafor. Et våkent øye vil se at jeg ikke har blogget om alle bøkene, dette er med hensikt, da jeg ikke har like stor glede av å skrive som jeg hadde før. 

Nytt av året er at jeg er på Goodreads, og endelig kan jeg si at jeg har funnet ut av det. Jeg kommer ikke til å bli noen superbruker, men skal greie å legge inn bøkene jeg leser, og finne ut av 1001-lesesirkelen som finnes der. Lesemålet mitt satt jeg til 170 bøker i 2023, skal jeg greie det, må jeg roe kraftig ned, for det betyr max 14 bøker i måneden. Snakk om å drite seg ut i første sving ☺

Ja, ja, jeg prøver igjen i februar, (godt hjulpet av at det er en kort måned) 

På den kulturelle arenaen ser det i januar slik ut: 

Audun Myskja holdt foredrag om å finne roen, en skikkelig nedtur, for dette var tåpelig. Jeg hørte Richard Wagners Parsifal med Harmonien over to kvelder! Uken etter var vi tilbake i Grieghallen for å høre Harmonien spille Mozart på hans 267 års dag. Jeg har vært tre ganger på kino denne måneden, Kampen om Narvik og Banshees of inisherin, så jeg på den "vanlige" kinoen, også var jeg på Cinemateket på USF for første gang, og der fikk jeg et herlig gjensyn med Thelma og Louise fra 1991, tre veldig gode filmer. 

Den kulturelle delen av januar avsluttes i kveld da jeg skal være med å feire Litteraturhuset i Bergen sin 10 års dag:

Det er 10 år siden Litteraturhuset åpnet dørene for publikum, 31. januar 2013. Vi inviterer til et evalueringsmøte for den kontroversielle jubilanten. Debatten rundt huset raste nemlig lenge før det i det hele tatt fantes et hus. Mange engasjerte seg i ordskiftet om hva huset burde bli, for ikke å snakke om hva det ikke burde bli. Hvordan gikk det? Hvordan ble det? Og hvordan ser huset ut 10 år frem i tid? Vi har invitert et kompetent panel til å evaluere.
Med: Tomas Espedal, Hilde Sandvik, Frode Helmich Pedersen og Michael Opara. Ordstyrer: Christian Kjelstrup.

Ikke at tv er kultur, men vi kjøpte ny tv denne måneden, så nå var det nesten gøy å se på film. Vi så den danske serien Den som dreper på NRK 2, den var veldig spennende.

Geena Davies og Susan Sarandon i filmen Thelma og Louise fra 1991 


God lesning i februar, alle mine bokvenner!

16 kommentarer:

 1. Litt av en måned...men det kommenterer du jo selv, så kanskje jeg bare skulle overse det?
  Jeg har lest 8 av dine denne gang, både av krim, Lene Berg, Ernaux, Eddy, van Bruggen, Murakami.
  Sikkert flott med ny Tv så man får bra lyd og "filmopplevelse". Jeg har bare en liten gammel med dårlig lyd, men jeg ser ikke så mye på det heller.

  Ser du er litt lei av å skrive/blogge. Det forstår jeg med det tempoet du har hatt. Man skal jo tenke gjennom hva man skriver og det tar nå tid okkesom, selv om man er rask. Jeg er glad for de innleggene du kommer med og at du tar deg tid til kommentering på min blogg og andres blogger, vi holder liv i leiren:) Også glad du er med i diktsirkelen:)

  Jeg må huske Lyst...

  Nå har jeg lånt to bøker av Coetzee til 1001-sirkelen og bestilt to til. Brune gamle bøker fra arkivet i bibliotekets kjeller..

  Synd du opplevde Myskja som tåpelig. Har vært på et foredrag med han en gang og lest noen av bøkene hans. Synes han har mye å fare med. Men hva han valgte å snakke om hos dere kan jo være en annen sak. Høre ut som det var noe med meditasjon og pust som han også driver mye med.

  Ønsker deg en fin februar Tine: Jippi for lysere tider:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Gøy at vi har lest så mange av de samme bøkene, og ja til det med filmopplevelse.
   Jeg klarer nok ikke å slutte å blogge, vil det ikke heller, men kutter jeg ned på leseeks så kan jeg mer velge selv om jeg vil skrive.
   Husk Lyst, fikk høre Tomas Espedal i aksjon på Litteraturhusets 10 års "evaluering" i kveld, artig type, som var sammen med fire andre artige typer.
   Coetzee er bra, men har biblioteket brune gamle bøker altså, spennende!

   Slett
  2. Åh, herlig med artige typer på Litteraturhuset.)
   Ja, biblioteket her har masse gammelt som de kan hente i arkivene i kjelleren. Bra de ikke kasserer alt. Det som er ødelagt og for flekkete kasserer de.

   Slett
 2. Altså, Tine. Eg må jo slutte å jobbe og se på TV for å halde tritt med deg ;-)

  Eg har lest Enright, Coetzee, Diaz og Ernaux. Førstnemnte likte eg ikkje, dei andre var gode.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har blitt himla god til å stenge ute husarbeid og andre trivialiteter, men nå har jeg gitt meg noen restriksjoner på lesetimer. Enright falt i smak hos meg, mens Diaz var "så der."

   Slett
  2. Eg høyrte Diaz på lyd, ramla litt av innimellom, men likte den såpass at eg høyrte kun på den i kvart ledige minutt. Skal eg lese den om igjen blir det papir for lyd vart litt rotete.

   Slett
 3. Jeg er imponert over deg. Januar har vært en god lesemnd . for meg. Fått roen forand ovnen om kvelden. Det hjelper ikke med ny TV her i huset. Vi har heldigvis egen tv stue, men fjernkontrollen slipper ikke Steinar annet enn når han sovner. Men, jeg har heldigvis egen tv på verkstedet i 2.etg, men det blir ikke mye titting, for der ligger alt jeg skulle ha gjort.... slik går no dagene....:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er godt å leve sammen men har forskjellige interesser. Her i huset er det også gubben som er mest glad i tv, men så skal det litt til å se mindre tv enn det jeg gjør :)

   Slett
 4. Phiuuu... Der har du gjort et godt innhogg i årets lesemål gitt :-) Som Anita - jeg har notert meg Lyst, men venter til jeg kommer hjem og får lånt på biblioteket.
  At du ikke skriver om hver ei bok og ikke har samme gleden. Vel, det var meg i fjor. I år er det mese lysere, så jeg får omfavne skrivegleden så lenge jeg har den. Viktig å skrive etter lyst og ikke pålagt tvang, fant jeg ut.
  Kjekt du også er med på 1001-lesesirkelen. Det er noe enklere å holde oversikten på GR, så jeg forstår hvorfor Elida la den dit. Nå har jeg brukt GR siden jeg begynte å blogge i 2011. Litt kos, for der finner jeg alle bøkene mine med "terningkast", også dem jeg ikke har skrevet om. Greit å ha de gangene jeg lurer på om jeg har lest ei bok eller ei, hehe. Den hukommelsen.
  Det er blitt lite kulturelt på meg her borte i vest, men vi fikk med oss Avatar-filmen her borte i Whistler før kinoen la ned..!! Krise..!! Vi har vært storforbrukere av kinoen så dette var trist. Godt de ennå har biblioteket, som faktisk er riktig så bra.
  Du har hatt en solid januar. Mine 9 blir få, men en god start for meg. Januar er helt på tampen, så vi krysser fingrene for ny og inspirerende måned!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg må sette bremsene kraftig på hvis jeg skal greie "bare" 170 bøker i år. Skitt med kinoen da, trodde ikke sånt legges ned, men det er kanskje ikke et stort sted dere er på?
   Det går jo i bølgedaler dette engasjementet, sikkert best å roe litt ned, så blir alt normalt igjen.

   Slett
 5. Eg er (som alltid) imponert over tal bøker og av at du les så mykje forskjellig. Sjølv les eg mykje "smalare" og ikkje på langt nær så mykje. Men så er det ingen konkurranse heller..
  Merker meg at du har fleire av Trude Teige her, eg har lest 4 av dei. Dei andre januarbøkene dine er ukjente for meg, mua De la Motte som eg les no.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ingen konkurranse, bra du sa det :) Teige har nesten blitt et eget prosjekt denne måneden, måtte "rydde" litt i Kajsa Coren serien (hadde ikke lest de fire første) også fant jeg de to fine romanene fra Ålesund.
   Jeg prøver bevisst å lese "bredt", liker å utfordre meg selv, og siden jeg blir fortere og fortere lei krim, så må jeg variere. Sliter meg gjennom den jeg holder på med nå, skjønner det ikke, jeg elsket jo Mentalisten

   Slett
 6. Lang leseliste som vanlig. =) På meg ble det bare 8 bøker i januar, og noen av dem var store. Har som mål med å nå 100 bøker i år også. Blir det flere, er det bare bonus. Kos deg med bøkene i februar. Her har snøen kommet tilbake. Har ikke noe å si hvis jeg blir snødd inn, for har mange uleste bøker og mye kaffe. =)

  SvarSlett
  Svar
  1. Antall bøker er ikke alt, absolutt ikke. Lykken er å bli snødd inne med masse bøker :)

   Slett
 7. For en liste! Jeg blir helt andpusten! Men du gleder deg over bøkene, så bare fortsett! Variert lesning, ser jeg. Jeg har også perioder der jeg får nok av krim, men så er jeg tilbake igjen, og sluker flere på rad. Men alltid fint å lese litt fra ulike kategorier, slik som noveller og dikt innimellom. Og historiske romaner nå og da. (Liker når det noe fra Italia). God lesemåned, Tine!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er også glad i Italia, selv om neste ferietur går til Spania, for en gangs skyld. Variasjon er gull, og jeg er nok som deg, av og på med krimmen :)

   Slett