torsdag 12. januar 2023

Jeg strekker armene ut mot dette diktet av Kristian Bergquist - Diktlesesirkel i januar

Diktlesesirkelen på bloggen Artemisias Verden fortsetter i 2023, yippi! Det er ikke mange diktsamlinger jeg leser i løpet av et år, men noen blir det. Tidligere har jeg lest og likt Kristian Bergquist sin diktsamling Alt du er trengs her, som kom ut i 2020, så når Anita nå ber oss finne en norsk favoritt, så valgte jeg meg hans samling fra 2022. 

Forlaget om samlingen: 

Kristian Bergquist skriver nakent, inderlig og lunt om ensomhet, sosial angst og kjærlighetslengsel. I denne boka finner du et utvalg av diktene hans. Disse diktene er vonde og vakre, inkluderende og forhåpningsfulle, ofte med lys og skakk komikk. Det er dikt som strekker seg ut mot leseren, for å ta imot og for å bli tatt imot.

Forlag: Oktober
Utgitt: 2022
Sider: 91
Kilde: Biblioteket

Kristian Bergquist debuterte i 2007 med diktsamlingen Hva nå, kjære? Siden da har han utgitt en roman og en rekke diktsamlinger. 

Denne samlingen som kom ut i fjor består av et utvalg dikt, hvorav noen har vært på trykk før. 
Nils-Øivind Haagensen åpner for lesingen med noen ord om samlingen, om tittelen og ikke minst en formaning om å lese diktene flere ganger. 

Jeg har ikke så mye å tilføye til diktene, de er fine, noen treffer bedre enn andre, sånn er det jo. Deler med dere noen av dem som gjorde sterkest inntrykk på meg.

som eksen min sier:
du har alltid vært
noe for deg selv
men i det siste
har du vært vel
mye for deg selv

******

skjønner at jeg nok er 
et ordensmenneske
og hver ting
har sin plass
men ofte
vet jeg ikke 
hvor jeg skal
gjøre av meg

******

jeg tenker at 
et selvmord
ikke skjer ut 
av det blå 
men ut 
av det svarte

10 kommentarer:

 1. Så bra bidrag Tine:) Jeg liker også Bergquist, men har ikke lest denne. Artig at du kaster deg med med ny glød:)

  SvarSlett
  Svar
  1. La en lav list for bloggingen, holt meg til diktene, som var fine. Ofte har jeg skrevet om forfatteren og forfatterskapet, men jeg tenkte at det er bedre med noe enkelt enn ingenting. Gleder meg til neste gang :)

   Slett
  2. Absolutt bedre med noe enkelt enn ingenting:) Ikke gjøre det mer vanskelig enn nødvendig:) Lysten til å utfordre seg enda mer, kommer når det kommer...

   Slett
  3. Mitt problem er å finne ut hva jeg skal lese, egentlig ikke å lese det. Har lest nok vanskelig lyrikk, til å ha stor respekt for de som leser den typen med letthet.
   (ser meg blind på "holt", det som er en skrivefeil over der, og ikke en grammatikkfeil)

   Slett
  4. Nei, du har ikke problemer med å lese mer krevende, eller utfordre deg. Det var met som en mer generell kommentar...(tenker på andre lesere også, innimellom)
   Ser ingen skrivefeil..

   Slett
  5. Og så bra at du gleder deg til neste gang:)

   Slett
 2. Jeg har også lest mye av Bergquist, liker han. Denne har jeg ikke lest så tusen takk for tips 🙂 sjelden alle dikt i en samling treffer og det er helt greit. Fint dikt du hadde med.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjekt å høre at du også liker ham, og at jeg kunne tipse deg, som alltid har stålkontroll på dikt :) God helg Beathe!

   Slett
 3. Her er jeg like grønn som coveret når det gjelder forfatteren. Men diktene du har plukket ut, DE liker jeg! Må jeg rett og slett notere meg forfatteren til jeg kommer hjem?

  SvarSlett