tirsdag 17. januar 2023

Etter skjelvet - en novellesamling av Haruki Murakami

Haruki Murakami er en favoritt hos meg, en spennende forfatter som byr på seg selv i den grad, at jeg ofte skimter hans personlighet, i romanene og novellene jeg leser. Etter skjelvet kom ut i 1999, og er ansett til å være så bra, at den havnet i boka 1001 bøker du MÅ lese før du dør. I årets første kategori i 1001-lesesirkelen er kategorien "en bok utgitt mellom 1961 og listens ende". Etter skjelvet ble mitt valg, et valg jeg er veldig fornøyd med.

Forlaget om  handlingen: 
Økonomien blomstrer og folk har mer penger enn de klarer å bruke. Så rammer jordskjelvet. For personene i denne novellesamlinga er jordskjelvet i Kobe et ekko fra ei fortid de har lagt bak seg.


En kort og grei skildring det der, ikke at jeg kjenner meg igjen i at folks økonomi har mye å si for handlingen, men jordskjelvet i Kobe er sant nok en detalj som går igjen i alle de seks novellene.

Forlag: Pax
Utgitt: 1999/på norsk 2002
Oversatt av: Ika Kaminka
Sider: 157
Kilde: Biblioteket


Jordskjelvet som rammet Kobe fant sted 17 januar 1995. Det var 6434 mennesker som mistet livet, brorparten av dem bosatt i den utsatte byen. Jeg ser for meg, at den unge lovende Murakami, som hadde debutert som forfatter bare to år tidligere, skrev novellene, fremdeles rystet over det som hadde skjedd i byen han vokste opp i.

Det er vanskelig å si noe fornuftig om novellene til Murakami, for det som kan virke som en handlingstråd, viser seg å slett ikke være det. Typisk for ham er at karakterene er fremmedgjorte og ensomme mennesker, som lengter etter den sanne kjærligheten, så også i disse seks novellene.

Handlingen dreier seg ikke spesifikt om jordskjelvet, eksempelvis i den første novellen nevnes skjelvet ved at kona til hovedpersonen er hypnotisert av tv-nyhetene om skjelvet. Ekteparet når ikke helt frem til hverandre, og konas uttalelse om at mannen er en luftklump, legger føring for handlingstråden.

I løpet av novellene er vi innom flere scenarier, vi brenner bål på stranden en vinternatt, våkner med tidenes bakrus, er på et fly hvor en lege plutselig behøves, etc. 

Samtidig hører vi om barn som får mareritt etter å ha sett for mye på tv, om mennesker som undrer seg over meningen med livet, og en som gjør det han selv vil i livet, til tross for familiens formaninger. 

Hovedpersonene har noe uforløst ved seg, utferdstrang, selvrealisering og hevntanker, vi er innom det meste. Historiene byr på mellommenneskelige betraktninger og fantasi, i en gåtefull stil med tydelig nerve, og ryddig oppbygging. 

Jeg likte novellene veldig godt, så godt at boken ved en senere anledning godt kan havne i bokhyllen min ☺

Artemisia valgte også Etter skjelvet som sin 1001-bok i januar 

9 kommentarer:

 1. Fin omtale Tine:) Og takk for link. Ja, de er forunderlige fine disse historiene til Murakami. Jeg tenkte at siste novelle kan være inspirert av forrfatterens egen vei til å bli forfatter, men det er jo ikke noe uvanlig å skrive om det man vet noe om.
  Legger inn din link i mitt innlegg også:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Uten å ha sjekket noe videre, er jeg spent på om han kommer med noe nytt snart, jeg liker forunderlig, når det er holdt på det nivået som Murakami gjør.
   Takk for linking :)

   Slett
 2. Så kjekt at du er i gang med sirkelen, Tine!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjekt å være i gang :) Jeg prøvde å legge lenke til omtalen inn på lesesirkelen på Goodreads, men fikk det ikke til (tror jeg)

   Slett
 3. Ja! Dette er en fin samling noveller fra Murakami. Som jeg sa hos Anita, det er på tide han vinner en solid litteraturpris nå!! Forstår godt at det er vanskelig å skrive noe fornuftig om disse novellene. Fjerne, fremmedgjorte og alt han skriver har et slør av uvirkelighet over seg. En fantastisk flott forfatter der jeg heldigvis har mange bøker igjen å lese :-) Fun fact: visste ikke at denne stod på 1001-lista da jeg leste den tilbake i 2019, så nå er den på lista over 1001-bøker jeg har lest siden 2011 (da jeg begynte å blogge). Har lurt på hvor mange 1001-bøker jeg egentlig har lest. Det er jo ikke som om jeg startet å lese i 2011...

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig, han fortjener mer enn å være i 1001-boka :) Takk for fine skildringer av boken. Har du brukt Goodreads til å telle 1001-bøker? Jeg har en side på bloggen, som stadig får påfyll, takket være Elidas lesesirkel.

   Slett
  2. Ja jeg bladde meg manuelt gjennom GR-bøkene mine og sjekket ut dem jeg mistenkte var 1001-bøker. Har muligens gått glipp av et par, men er sånn noenlunde sikker på at jeg har fått med meg de fleste nå. Hadde en runde her for noen uker siden der jeg fylte på 8-9 stk. Bla Murakami.

   Slett
  3. Tenker mange bruker Goodreads som statistikk, jeg strever litt fremdeles, men finner ut av det etter hvert :)

   Slett
  4. Gi lyd om du trenger hjelp til GR. Er ikke ekspert, men er en ok bruker.

   Slett