mandag 19. juli 2021

Elskeren - en spennende krim fra Helene Flood

Helene Flood brakdebuterte med boken Terapeuten for to år siden. Jeg lyttet til denne boken da jeg reiste nordover på sommerferie i 2019, så det å lese Flood har blitt en sommeraktivitet for meg. Jeg likte den forrige boken hennes godt, så forventningene var store til "bok nummer to".

Forlaget om handlingen:
Rikke jobber som forsker og er lykkelig gift med ungdomskjæresten Åsmund. Sammen har de barna Emma og Lukas, og en leilighet i Oslos beste boligstrøk. Da familien var på visning i firemannsboligen på Tåsen, falt alt på plass: Her kunne livet bli helt perfekt. Harmonien brytes da naboen i etasjen over blir funnet drept. Eller var den brutt for lenge siden?

Ettersom firemannsboligen inntas av politi og presse blir det vanskeligere og vanskeligere for naboene å holde hemmeligheter og ugjerninger skjult for hverandre. Drapet på Jørgen angår dem alle, ikke minst Rikke, og i takt med at etterforskningen skrider frem konfronteres hun med hvor lite hun egentlig vet om dem som lever vegg i vegg med henne.

Rikke er en spesiell person, for selv om hun har mann og to barn, så er hun mest opptatt av seg selv. Hun behandler fireåringen Lukas som en baby, og trettenåringen Emma som et monster, hun ikke forstår seg på. Mannen er en skjønning, som ikke aner at hun har innledet et forhold til naboen, og selv om jeg kan forstå Rikke, så er hjertet mitt hos Åsmund. 

Historien som utspiller seg nærmer seg langt om lenge, noe spennende. Alle naboene går hverandre på nervene, der de legger øret til veggen, og prøver å få med seg hva som skjer hos de andre. Når de i tillegg kommer over lemlestede katter, som er hengt opp i nabolaget, er det ingen som føler seg trygg. 

Leseren vet hele tiden at det ikke er Rikke som er gjerningsmannen, og det blir brakt på det rene at det må være en av de andre i huset. Det får de også vite, så det er ikke rart at de går og skuler på hverandre. Hver og en blir kalt inn til avhør, og siden Rikke er desperat etter å holde sidespranget skult for sin mann, så er det egentlig her spenningen ligger, kommer hun seg ut av denne knipen uten å tape ansikt?

Handlingen byr på en god dose hverdagsproblemer, i forhold til egne og andres barn, jobbrelaterte ting, og mellommenneskelige relasjoner. Dette tar bort noe av fokus fra thrilleren, som dette tross alt skal være. Jeg leste Elskeren som en roman, og det er jeg glad for, for jeg stiller krav til en bok som selges som en psykologisk thriller, og disse kravene ble ikke tilfredsstilt hos meg, sånn som denne historien fortelles.

Alt i alt synes jeg dette er en velskrevet historie, Flood gjør det lett for leseren å følge med i handlingen, tempo er ok, med korte kapitler og små cliffhangers hist og her. Jeg leste boken i et par store jafser, og var fornøyd nok til at jeg har pushet den på flere av mine reisefeller i ferien ☺

Andre bloggere om boken:Forlag: Aschehoug
Utgitt: 2021
Sider: 446
Kilde: Leseeksemplar

13 kommentarer:

 1. Jøss, som du produserer omtaler om dagen, skjønner du har mye å ta igjen;) Artig det, at du er tilbake og holder liv i blogglandia:)
  Jeg likte Elskeren bedre enn Terapeuten. Synes hun er god til så skrive og snekre sammen spennende og interessante domestic noir.
  Takk for link og fortsatt god ferie til deg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hadde mye å ta igjen med to uker med lesing og ingen pc, det dabber nok av. Det ser ut som den harde kjerne er holder koken selv om det er ferietid, det er gøy.
   Ønsker deg en fortsatt fin sommer Anita! Vi ankom Snåsa samtidig med at sommeren forsvant, så det ble et kaldt og vått trønderbesøk denne gangen. Jeg flyr hjem til Bergen i morgen, og håper på bedre vær der :)

   Slett
  2. Skjønner. Ja, vi holder nå , om ikke koken, så i alle fall en liten lunk;)
   Takk, det samme til deg Tine. Det er ikke noe vær å skryte av her i Lofoten, mye regn, kaldt, på med longsen, men litt oppholds i går og vi fikk oss en fin tur i marka.

   Slett
 2. Ser du liker den litt bedre enn meg. Likte ikke Terapeuten noe særlig og syntes denne var mer interessant. Takk for link og ha en fin ny leseuke. =)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg var vel bedre forberedt på at det er en vag spenningskurve i bøkene hennes, og leste den som sagt som en roman, det hjalp. Leseuken er i gang, i dag skal jeg med tog, fly og bane, så da blir det mye Moby Dick på øret.
   Ønsker deg en fin leseuke også Ina!

   Slett
  2. Jeg leser alle bøker uansett sjanger uten forventning, og av og til hjelper det. =)

   Slett
 3. For meg var Terapeuten kjedelig. Og så skjønner man hvem den skyldige er i øyeblikket personen blir introdusert. Traurig. Har lest at Elskeren er mer spennende, men usikker på om jeg er rett leser for boken.
  Tenk om flere bøker ble merket med "spennende roman" enn psykologisk thriller ...

  SvarSlett
  Svar
  1. Bøkene hennes er helt spesielt skrevet, veldig slow, men medrivende allikevel. Helt enig med deg, "feilmerking" fra forlaget gjør ikke noe for boken :)

   Slett
  2. Samme med Max Manus Rottejegeren som er lista som krim fra forlaget. Men son roman er den bra

   Slett
 4. Ser vi ganske samstemt å liker denne boka her. Takk for link å tar å linker deg Trine

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er vi, takk for lenke :)

   Slett
  2. Nå skal jeg prøve meg på sør koreanske forfatter som skriver krim. "En kule i hjertet"
   Un-su Kim kom ut på Aschehoug denne sommeren. Blir både nytt bekjentskap og en forfatter fra et land jeg ikke har lest noe av før

   Slett
 5. you have a good knowledge of Cricket you Can play daily online ,live cricket games,
  cricket online games, best cricket games, play cricket online, cricket game online at best cricket games app for android phones to win real
  cash and amount to instant approve in your bank or Paytm wallet.
  play cricket online

  SvarSlett