tirsdag 27. juli 2021

Jane Eyre av Charlotte Brontë - en klassiker

En av bøkene en finner i Janne Stigen Drangsholts glimrende klassiker-bok Fra Shakespeare til Knausgård er Jane Eyre. Hun skildrer boken som "den kanskje mest feministiske boken 1800-tallet greide å frembringe". Jeg hadde allerede lest søsteren Emilys Stormfulle høyder, og var spent på om jeg fant noen likheter mellom disse romanene som begge kom ut i 1847.

Forlaget om handlingen: 
Foreldreløse Jane Eyre har ingen lett start på livet. Hun vokser opp hos sin velstående, men iskalde tante. Vesle Jane blir fullstendig neglisjert og til slutt sendt av gårde på kostskole. Som ung kvinne og alene i verden må hun skaffe seg arbeid, og begynner som guvernante på det enorme godset Thornfield Hall. Det eies av den gåtefulle Mr. Edward Rochester. Jane trives i sine nye omgivelser, og hjertet hennes banker ekstra for sin arbeidsgiver... 


Men de dystre gangene i Thornfield bærer på store hemmeligheter. En natt oppdager Jane at det brenner i Rochesters soverom, og at godseierens liv er i fare. Klarer hun å vekke ham i tide? Og hvem står bak brannen?

Jane er en stille og pliktoppfyllende liten jente da vi møter henne. Da faren døde overtok hans bror ansvaret for henne. Onkelen døde han også, og da var det den sure tanten som skulle ta seg av henne. Når hun blir sendt bort på kostskole, får 6 år gamle Jane endelig møte mennesker som vil være venner med henne. Men, venninnen Helen Burns dør av tuberkulose, så det er bare den ene lærerinnen, Frk. Temple, som klarer å beskytte henne fra de vondsinnede ryktene, som tanten greier å sette ut på kostskolen.

Hun blir på skolen i 8 år, da får hun seg en guvernantepost på Thornfield Hall. Her skal hun undervise den franske piken Adele på 10 år, blant annet i det engelske språket. Hun får noen fine år her, sammen med Fru. Fairfax og de andre på godset, men dramatikken øker, og hendelsene som fører til at hun må vekk, skal jeg ikke røpe.

Hun eier ikke annet enn det hun står og går i, når hun flykter ut i verden, og etter noen grusomme dager og netter, blir hun tatt hånd om av snille mennesker. Historien videre byr på litt forviklinger og mye dramatikk, men en ser for seg hvordan det kommer til å gå.

Charlotte Brontë skrev godt, hun får tydelig frem hvordan viktoriatidens kvinner led under skammens åk, når de hele tiden dømmer andre mennesker og blir dømt selv. Mennene bestemte over dem, og klasse hadde mye å si, så var du kvinne og litt nede på rangstigen, hadde du mange som berøvet deg for den friheten, som vi i dag tar som en selvfølge. 

Disse viktorianske romanene fra England har aldri vært min favorittlesning, men etter å ha lest et par stykker nå, så begynner jeg å bli vant med måten historiene blir fortalt på, og har glede av å lete etter budskapet som befinner seg mellom linjene, og spor etter samfunnsstrukturer fra samtiden. 

Boken er glimrende innlest av Marika Enstad og varer i drøye 11 timer. Dette var mitt andre lån på Storytel, medlemskapet er fornyet, og jeg ser frem til å fortsatt få mine lytteopplevelser herfra.

Janne Stigen Drangsholt oppsummerer Jane Eyre slik:

Ung og ubemidlet kvinne kjemper for frihet, men ender opp med å bli gift.
Og det til tross for at mannen allerede har en kone gjemt på loftet.

14 kommentarer:

 1. Så morsomt at du tross dine vegringer likte denne.Kanskje hjelper det med en god lydbok? Jeg er selv vegrende når det gjelder disse bøkene..
  men jeg har faktisk kjøpt denne en gang ifb 1001-sirkelen til Line. Har enda ikke lest den. Pocket med små skrift. Du vet..
  Gøy å se omtaler om Janne-bøker igjen.:)
  Ha en fin kveld.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Noen av disse gamle klassikerne er utgitt i pocket med uhyrlig liten skrift, jeg har lært meg å styre unna. Fikk tak i årets siste bok til 1001 lesesirkelen, og sjekket bevisst etter skriftstørrelse, før jeg handlet.
   Har noen JSD-klassikere igjen, men bokhøsten er i gang, så det blir litt krim og andre nyheter fremover :)
   Her kom regnet nettopp, vi har ventet i hele dag, jeg fortet meg hjem fra jobb og føk opp på fjellet for å få litt trimpoeng uten å bli våt (annet enn svett)
   Nyt kvelden Anita!

   Slett
  2. Jeg gjør også det, men for en del år siden var jeg mer optimististisk mtp skriftstørrelse (og så kanskje bedre).
   Lummert og varmt her i dag, men enda er det oppholds.. Kjørte fra Lofoten når godværet var på vei på mandag og traff det i Fauske og enda varmere i Mo i Rana og sørover i går.
   Ser dokumentar om Hemingway på NRK2 nå.

   Slett
 2. Jeg husker jeg hatet boken første gang jeg leste den for ca 35 år siden. For hvert tiår jeg leser den liker jeg den litt bedre. Nå leser jeg ett og ett kapittel sammen med datteren min.
  Fant du noen likhetstrekk med Stormfulle høyder?

  SvarSlett
  Svar
  1. Må si du er standhaftig, jeg er mer enn fornøyd bare med å ha fullført. De var ikke så like de to romanene, Jane Eyre var jo en sterk selvstendig jente og dame, mens i Stormfulle høyder var det annerledes. Kjenner jeg er på gyngende grunn her, så lar det bli med det :)

   Slett
 3. Å, jeg har ikke lest hva du har skrevet, for denne har jeg på lista som jeg skal lese. Har begynt på Drangshold sin fine bok! Det var morsomt å printe ut lista og kunne krysse av de jeg hadde lest. Mange fine tips til 1001 bøker der :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy at du har kastet deg over den du og, en glimrende måte å bli inspirert til å lese klassikere. Laget du liste selv, eller har du funnet den et sted? det er ingen liste i min bok, noe jeg har savnet, i tillegg til innholdsfortegnelse, du aner ikke hvor mange ganger jeg har sittet og flippet meg gjennom boken, for å finne den boken jeg er på jakt etter :)

   Slett
  2. På side 238- 240 er det i min bok. Jeg har lånt denne på biblioteket. Den må jeg kjøpe meg.

   Slett
  3. Ja, den er bakerst i min bok også, men uten sidehenvisninger, så det har jeg satt på selv.

   Slett
  4. Da har dere sikkert bok fra andre opplag, eller innholdsfortegnelsen har falt ut av leseeksemplaret jeg har fått :)

   Slett
  5. Måtte sjekke. Har 3.opplag. Det er sitatlisten bakerst, men den inneholder alle bøkene med titler og forfatter først.

   Slett
  6. OK, da har jeg greid å telepatere mitt sterke ønske om innholdsfortegnelse :)

   Slett
 4. Jane Eyre er ein av mine personlege favoritter, og eg er av dei som liker veldig godt viktorianske romaner. Eg anbefaler deg å lese Anne Brontës romaner, "The Tenant of Wildfell Hall" ("Kvinnen på Wildfell Hall") og "Agnes Grey."

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt å høre, har notert meg tipsene dine, kjekt å ha lest alle tre søstrene :)

   Slett