onsdag 30. august 2017

Ankomst av Gøhril Gabrielsen

Mitt første møte med Gøhril Gabrielsen var for et par år siden, da jeg lot meg begeistre av hennes forrige roman Din, alltid. Året etter vant hun Amalie Skram-prisen, en pris jeg følger spent med på hvert år. Forventningene var store til årets roman Ankomst, men jeg ble ikke skuffet, dette er lesestoff til å holde pusten av!

Forlaget om boken:
En forsker skal overvintre ved et fuglefjell lengst nord i Norge. Hun er nylig blitt separert, datteren bor hos eksmannen, og hun venter på sin nye elsker. 

Etter hvert blir det klart at forskningsoppholdet også er en flukt. Hvem har hun egentlig overlatt datteren til? Og hvorfor kommer ikke elskeren?

Forlag: Aschehoug
Utgitt: 2017
Sider: 170
Kilde: Leseeksemplar


Woao og fytti grisen for en spennende bok! Følelsene mine ble virkelig satt i kok da jeg leste denne intense historien. Hovedpersonen vår, en navnløs dame i 30-årsalderen, befinner seg alene i ødemarken. Hun er prisgitt elementene, og kulde, mørke og ensomhet gjør at fantasien spiller henne, opp til flere puss.

Forskeren vår har funnet seg en hytte langt fra folk. Dette er et gammelt gårdshus, og mens hun er der, er hun i historien til familien som har bodd her. Etter som handlingen går fremover flettes denne familiens skjebne sammen med de irrasjonelle fornemmelsene hun selv opplever.

Mens jeg tråkker omkring, spør jeg meg selv hva som får meg til å ville gyve løs på hindringene, uansett hvor hardt prøvet jeg er. Hvor mange stormer kan jeg stå imot, før også veggene i meg løsner og gir etter for trykket?

Med støtte fra et fond skal hun sluttføre doktorgradsavhandlingen sin i denne hytten. Feltarbeidet skal dokumentere forhold rundt hvordan klimaendringer og atmosfæriske forhold påvirker sjøfuglenes vandring. Teksten er tidvis preget av at hun er forsker, og vi tar del i oppgavene hun er i ødemarken for å utføre. Siden jeg liker villmark og er fascinert av sjøfugl, fremstår denne delen som eksotisk og interessant.

Havfugl, klimaforskning og vill natur, er bakgrunnen for denne romanen, men det er grøsserelementer nok her til å skremme vannet av den tøffeste av oss. Tilstedeværelsen hun sanser blandet med redselen for eksmannen, gjør det riktig så creepy, samtidig som hun engster seg for datteren hun har etterlatt hjemme.

Mer vil jeg ikke røpe av handlingen. Boken er velskrevet til tusen, men uendelig mange betraktninger som går på det å være menneske. Språket er nydelig og handlingen har mange uventede vendinger og spenningstopper.
- Ankomst er en bok jeg anbefaler deg å lese!

Solgunn har også skrevet om boken

7 kommentarer:

 1. Og DET skal jeg gjøre! Dette var vel tidenes anbefaling :-D

  SvarSlett
  Svar
  1. Du kommer til å elske den :)

   Slett
  2. Og jeg ELSKER den! Fyttigrisen og woah fra meg også :-D Nå skal jeg forsøke å skrive noe vettugt om den, men "LES DEN!" er det eneste jeg hittil har klart å knote ned.

   Slett
 2. Har ikke lest noe av forfatteren før, men denne ligger klar på Kindle og blir nok lest i løpet av høsten!

  SvarSlett
 3. Denne har jeg bestilt og går og venter på, ser at du likte den kjempegodt! Så noe å glede seg til!

  SvarSlett
 4. Denne har jeg fått i hus, gleder meg til den. Din, alltid var en av årett beste da den kom

  SvarSlett