søndag 24. mars 2019

Galgen - ny krim fra islandske Yrsa Sigurdardottir

Endelig! et nytt møte med Huldar og Freya. Jeg har lest det meste av Yrsa Sigurdardottir sin krim, og blir igjen og igjen slått i bakken av kvaliteten på plott og spenningskurve. Dette er krim som du sluker i en fei, uten å sette noe i halsen ☺

Forlaget om handlingen:
En ung investor blir funnet død – hengende fra en planke i naturområdet Galgahraun. Når politiet oppdager restene av en papirlapp festet med spiker til brystkassen hans, blir det tydelig at det ikke er snakk om et selvmord. 
Politietterforskeren Huldar blir satt på saken og oppsøker den døde mannens luksusleilighet på jakt etter svar. Der er også barnepsykologen Freyja, på oppdrag for å hente en liten gutt. Gutten kan ikke gjøre rede for hvorfor han befinner seg i leiligheten og har tilsynelatende ingen forbindelse til den avdøde – og foreldrene hans er ikke å finne. 
Nok en gang blir Freyja og Huldar involvert i samme etterforskning. Deres felles fortid er broket, men de blir nødt til å samarbeide. Hva er sammenhengen mellom drapsofferet, et tidligere ilandskylt kvinnelik og den lille gutten? 

I Yrsa Sigurdardottirs serie møtes politi og barnevern på Island. Bøkene i serien står støtt på egenhånd, men forfatteren er grei med trofaste lesere, og bruker ikke mange ordene på å repetere hendelser fra tidligere bøker i karakteroppbyggingen. Tenker allikevel at det går greit å hoppe rett inn i Galgen, som er den ferskeste boken.

Igjen skaper forfatteren et plott hvor den endelige løsningen på mysteriet ikke avsløres før helt mot slutten. Handlingen innbefatter en del krangling på kammerset, hvor Erla, den kvinnelige politisjefen fremstår som en skikkelig bitch. Nykommeren, studenten Lina er et friskt pust, og den nylig avslørte homofilien til Gudlaugur, gir en menneskelig fønvind inn fra siden.

Med privatlivet til Huldar skjer det ikke så mye i Galgen, mens Freyas historie utvikles videre. Hun har vært behjelpelig med å passe broren Baldur sin lille datter, når han har sittet i fengsel, og nå når han skal løslates oppstår det noen utfordringer hun må ta seg av.

Handlingen foregår i Reykjavik, og siden jeg tilbrakte ti dager her for et par år siden, var det med glede jeg fulgte karakterene rundt i gatene. Det var lite vær og vind og øde landskap denne gangen, men det er greit for Island er jo så mye mer enn stemninger skapt av ødemark og værguder.

Tematikken som ligger til grunn for handlingen dreier seg om ufrivillig sex, distribusjon av dette og ikke minst hevn. Kanskje ikke så originalt, men den godeste Yrsa har skrevet sammen en skikkelig bladvender, så det gjorde ingen verdens ting.

Forlag: Kagge
Utgitt: 2019
Sider: 383
Kilde: Leseeks


Artemisias verden har en fin omtale av boken!

En av mange flotte gater i Reykjavik

6 kommentarer:

 1. Så bra det også du likte denne. Ja, denne var bedre enn de tre forrige i serien, synes jeg. Så får vi se hvordan det går videre med turtelduene..
  Reykjavik er en fin by,var der også for noen år siden.
  Takk for link!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dette var gode greier, men så har jeg likt de andre i serien også. Kjenner igjen det du sier om språkvask stemmer godt. Nå gleder jeg meg til å lese om din opplevelse på Krimfestivalen i helgen :)

   Slett
 2. Kanske jeg leser mer av henne, ha bare lest ei bok. Flotte kritikker fra dere som har lest, så det frister. Jeg må prioritere mellom mange for tida.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er mye bra å velge i, så vi har et luxusproblem vi som kjenner til de fleste :)

   Slett
 3. Jeg har ikke lest Yrsa Sigurdardottir (gisp) :-)
  Men jeg har alle bøkene hennes. Så det handler bare om å prioritere dem foran norsk krim. Jeg prøver å lese så mye jeg klarer av den norske krimmen som blir utgitt. Men jeg skal lese henne når jeg bare får litt tid :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Heldige deg som har henne tilgode, du kan bare glede deg :)

   Slett