fredag 29. mars 2019

Dvalen av Camilla Grebe

Dvalen er en frittstående oppfølger til fjordårets Glassnøkkelvinner Husdyret. Jeg var begeistret for den, både handlingen og måten Camilla Grebe skriver på, så det var med iver og glede jeg festet på meg øretelefonene og la i vei i Stoltzen, med boken på øret.

Forlaget om handlingen:
Attenårige Samuel saboterer en narkotikahandel og tvinges på flukt. Etter at han har gått under jorden svarer han på en annonse. En familie i skjærgården søker etter assistent til sin hjerneskadde sønn. Men det varer ikke lenge før tilværelsen hos den sørgmodige Rakel og hennes sønn Jonas tar en grufull vending.

Kriminalinspektør Manfred Olsson plages av en familietragedie, samtidig som han etterforsker to narkotikarelaterte mord. 

Aller først en advarsel, går du på tur når du lytter, pass på så du ikke går utfor veien, for dette er i perioder vanvittig spennende. Grebe har med kløkt og oppfinnsomhet puslet sammen en historie som byr på mye mer enn bare drap og etterforskning. Her stilles det betimelige spørsmål, som i alle fall ga denne leseren, noe å tygge på. Hva sosiale medier gjør med oss mennesker, hvordan vi lever våre liv gjennom skjermen, og lar vår lykke avhenge av likes og kommentarer, var besnærende og litt skremmende lesning.

Karakteroppbyggingen er akkurat sånn som jeg liker den, uten lange digresjoner faller alt på plass av seg selv, og spesielt Pernilla mor til Samuel og ikke minst Samuel selv, kommer en godt under huden på. Det ligger en hund begravet i Pernillas fortid, som inkluderer en fraværende mor og involvering i menighetsarbeid som har hatt dårlig påvirkning på henne.

Samuel er en ungdom som gir faen i det meste, så lenge livet på kort sikt er behagelig. Han er en lite sjarmerende person, som jeg tenker burde fått en tupp i ræven av sin mor for lenge siden. På den positive siden, språket til Samuel tilfører handlingen kjærkommen humor, og mot slutten av boken blir også denne karakteren til å holde ut.

Manfreds historie begynner med at datteren faller ut av  vinduet, og denne ulykken følger historien helt til slutt. Det er interessant å se hva ulykken gjør med Manfreds relasjon til sin kone, noe som avrundes med en sterk konklusjon som innbefatter smugrøyking og mobilbruk. Han leder også etterforskningen av mordene, men denne delen av handlingen er nedtonet til fordel for det som skjer med Samuel og Pernilla.

Det fungerer bra med fire innlesere, alle gjør en god jobb, og skiftingen av synsvinkel blir tydelig for lytteren.

Er det kvalitetskrim som kan få deg til å holde pusten (eller gå utfor veien) du er på jakt etter, så let ikke lenger, her har du den!

Utgitt: 2019
Spilletid: 12 timer
Kilde: Lytteeksemplar

4 kommentarer:

 1. Begynte på Mottes Vinterild i dag jeg, og den sugde meg inn med en gang.
  Har fortsatt Grebes Husdyret liggende i kø her. Får kanskje bli med på ferie til Madeira før påske..
  Denne virker også spennende..:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Motte er en forfatter jeg ikke har lest, men det frister å bli sugd inn. Tipper du tar Husdyret og Dvalen på rappen, gled deg!

   Slett
 2. Hmm, kanskje jeg skal lete opp Husdyret. Har gått utenom pga den serien (om psykolog SiriB) hun skrev med sammen med Åsa Träff. Altså jeg hørte hele serien, men det ble stadig mer irritert. Disse høres derimot svært spennende ut. Får se om hun får en ny sjanse, når jeg er ferdig med Damhaug. Skulle egentlit lese Connelly nå, men ble sidetracked av Krimfestivalen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hun skriver godt alene, så blås støv av Husdyret og kos deg. Hvis du liker Vargas og hennes Adamsberg, så må du få med deg den siste i serien, jeg holder på og er kjempebegeistret :)

   Slett