torsdag 7. mars 2019

En høyere rettferdighet av Hjorth & Rosenfeldt

En høyere rettferdighet er Hjorth og Rosenfeldts sjette bok i serien om Sebastian Bergman. Jeg digger denne serien, den er skikkelig creepy til tider, og veldig godt skrevet, så her snakket vi skyhøye forventninger i forkant av lytteopplevelsen.

Forlaget om boken:
Kriminalpsykolog Sebastian Bergman har innsett at hans dager på Riksmord er over, nå holder han forelesninger og skriver bøker. Den eneste han har sporadisk kontakt med, er Ursula. Datteren Vanja har han ikke hørt fra på fire måneder.

Vanja har en midlertidig jobb som etterforsker i Uppsala. Nå jobber hun med en serie overfallsvoldtekter, der gjerningsmannen smyger seg på ofrene bakfra, bedøver dem med en sprøyte og trekker en sekk over hodet før han fyllbyrder overgrepet. Når et av ofrene dør, kobles Riksmord inn. Og snart også Sebastian Bergman.


Nok en gang tvinges teamet til å legge sine personlige problemer og konflikter til side for å fange den brutale voldtektsmannen som hele Uppsala frykter. Etter hvert er det ting som tyder på at ofrene ikke er tilfeldige.


Den som har fulgt denne serien vet at dynamikken etterforskerne imellom utgjør en stor del av handlingen. Til og med den bratte spenningskurven kan tilskrives enkelte av karakterenes gjøren og laden i privat regi. Jeg kan ikke annet enn  undre meg om det er slik at om vi kommer tett nok innpå livet på kolleger, så vil de vise sider av seg selv vi ikke aner noe om.

Forhistorien er viktig i denne serien, så hopp for all del ikke rett inn i denne sjette boken, til det er serien alt for god (du ville gått glipp av mye god underholdning). Karakteroppbyggingene har foregått over flere bøker, og heldigvis går ikke forfatterduoen i den fellen at de repeterer for nye lesere, det hadde jaget vekk de som har fulgt med en stund.

Mannen som ikke var morder - Dødens disippel - Fjellgraven - Den stumme jenta - Ikke bestått - En høyere rettferdighet

Handlingen er kronologisk, og fortelles for det meste av en stemme, bortsett fra noen få ganger når det er ugjerningsmannen vi hører. Plottet er intrikat og løsningen avsløres ikke før helt mot slutten. Språkstilen er karakteristisk for denne typen bladvender, med mye dialog og en røff sjargong.

Selv var jeg forberedt på at konflikten mellom Sebastian og Vanja fremdeles er betent, så jeg hang meg ikke så veldig opp i at dette fikk god plass. Det er andre hemmeligheter som avsløres i denne boken som er vel så interessante, og selv om dette er en temmelig hardbarka krim, så gis leseren også noen kloke refleksjoner å tygge på.

Lydbokversjonen av En høyere rettferdighet er glimrende lest inn av Ivar Nergaard, og siden det passet seg slik at jeg innimellom leste selv, fikk jeg oppleve "pageturnereffekten" siden boken har korte kapitler og mye luft. Dette er en av de beste krimseriene jeg leser, og denne sjette boken anbefales på lik linje med de foregående.


Utgitt: 2019
Spilletid/sider: 10:31/463
Kilde: Anmeldereksemplar

8 kommentarer:

 1. Gleder meg til å lese denne - er blodfan av serien. Og etter hva du skriver holder de trykket oppe :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt å høre at vi er flere i blodfanklubben, denne kan du glede deg til :)

   Slett
 2. Dette blir neste lydbok for meg, Eg merkar at forventningene steig etter denne omtalen. Likar godt bokserien og opplesaren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig, både serie og oppleser er i toppklasse, gled deg!

   Slett
 3. Jeg gleder meg til å begynne på denne serien.:) Venter på en bok nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Har du ikke lest den første boken enda? Heldiggrisen deg! Det er sjelden jeg planlegger å begynne på nytt på en krimserie, men med denne har jeg faktisk kjøpt de tre første bøkene i pocket, så jeg kan gjenoppleve møtet med Sebastian Bergman på nytt :)

   Slett
 4. Du ga meg lyst til å lese/lytte denne Tine - jeg har både bok og lydfil liggende. For tiden lytter jeg Karin Fossums Formørkelsen og synes den er veldig godt skrevet og komponert.

  SvarSlett
  Svar
  1. Fossum er helt dronning spør du meg. Kjekt å høre at du fikk lyst å få med deg det nyeste kapittelet om Sebastian. Velger du lydboken får du Ivar Nergaard sin flotte innlesning rett i øret :)

   Slett