mandag 15. oktober 2018

Som pesten av Hanne-Vibeke Holst

Hanne-Vibeke Holst er en anerkjent og prisbelønnet dansk forfatter, som jeg ikke har lest noe av før. Ønsker du å virkelig forstå hva som foregår i kulissene når en dødelig og svært smittsom influensaepidemi bryter ut, er Som pesten en gullgruve for deg!

Forlaget om boken:
Den danske legen Karoline Branner har knapt rukket å ankomme Genève og den nye jobben som koordinator i WHOs avdeling for pandemibekjempelse, før en ny og dødelig influensa bryter ut. Først i Danmark, og så sprer den seg gradvis kloden rundt.
Den idealistiske Karoline settes på sitt livs prøve. Den grusomme influensaen er ikke den eneste kraften hun slåss mot, for bak lukkede dører utspiller det seg en voldsom økonomisk og politisk kamp som etter hvert får dødelige konsekvenser.

Mange romaner er bygget på faktiske hendelser, og gjett om jeg kunne ønske at skildringene i denne romanen var så langt fra virkeligheten det går an, men jeg frykter at denne beretningen er mer virkelighetsnær enn vi aner.

Rammefortellingen dreier seg om pandemien som starter og etterhvert sprer seg, til store deler av verden. Denne handlingen har to utgangspunkter, hvor Karolines profesjonelle og private liv er et av dem. Mannen Jasper, har mange jern i ilden, i tillegg til å passe på sønnen Hugo, men Karoline har også personlige utfordringer hun sliter med.

I sekundærhandlingen møter vi Hans Bergman, hans elskerinne Rose og hans dødssyke kone Steffanie, som i smug planlegger assistert dødshjelp ved Dignitas. Linken mellom disse utgangspunktene er at Rose er Karolines assistent. Det at Steffanie gjerne vil dø midt oppi kampen om å redde flest mulig av klodens mennesker, gir et fint speil til tematikken som belyses.

Når det viser seg at innvandrere fra Afrika lettere blir syke, blir tematikken farget av flere etiske spørsmål om hemmelighold, prioriteringer og menneskeverd.

Romanen er full av intriger, spesielt hva Jasper bedriver er i begynnelsen vanskelig å forstå. Det gjør det veldig spennende, at leseren vet at Karoline er i ferd med å få en kniv i ryggen, mens hun haster uvitende omkring, for å redde verden. Dette og de mange overraskende vendingene, gjør Som pesten til en pageturner, til tross for de mange detaljene rundt arbeidet som WHO, vaksineprodusenter og legemiddelindustrien utfører. Forhandlingene mellom dem, landets leger og politikerne er aktuell og ikke minst skremmende lesning.

Mot slutten av denne lange romanen øker spenningsnivået betraktelig. Karoline er i store problemer, både på privaten og jobbmessig, og før vi ser løsningen på problemene hennes skrus tempoet opp ytterligere. Hanne-Vibeke Holst skriver virkelig godt, det er tydelig at hun har greie på det hun skriver om, og kan det med å lage et intrikat plott som går opp til slutt.

Romanen anbefales på det varmeste!


Bodil Vidnes-Kopperud skuffet ikke denne gangen heller. Hun har en behagelig stemme, og leser på en måte som gjør at lytteren ikke mister oppmerksomheten fra det som skjer i romanen.


Utgitt: 2018
Spilletid: 31,5 time!
Kilde: Lytteeksemplar

3 kommentarer:

  1. Litt usikker på om jeg kommer til å lese denne, men etter denne omtalen så er det ikke umulig:-)
    Har forøvrig lest trilogien Kronprinsessen, Kongemordet og Dronningofferet av henne - glimrende bøker i en herlig blanding av dansk politikk og krim.

    SvarSlett
    Svar
    1. Interesserer tematikken deg, så er det et must, men spenningen i siste halvdel av boken gjør den interessant for de fleste. Takk for tips, hun skriver godt, så det kan godt tenkes jeg presser inn en bok til av henne i haugen :)

      Slett
  2. Jeg er en stor fan av Holst. Har lest både den trio'n som Bjørn nevner samt den om Therese (mer chick'litty), pluss en bio tidligere i år. Må balanser meg fram til om forfatter vinner over emnevalg her. Pandemi. Sukk. Men godt du liker. Gjør det litt lettere og trekke hodet opp fra sanden..

    SvarSlett