tirsdag 15. august 2017

Barsel - en diktsamling om å få barn av Kristin Storrusten

Det er ikke ofte jeg leser diktsamlinger, men jeg prøver. Jeg øver på å lese sakte og la det synke inn, jeg trekker pusten, leser halvhøyt for meg selv, og lever meg inn i det. Dikt kan være så mye, men det som går igjen er all luften på sidene. Det er ikke alltid det jeg leser treffer noe i meg, men det gjorde Kristin Storrusten sine tanker og ord om Barsel.

Fra bakpå boken:
Hvert år fødes seksti tusen barn i Norge. I seksti tusen hjem sitter noen og føler alle ting på en gang. Denne boken er tilegnet dem – og alle som en gang skal sitte der, og alle som en gang har sittet der.

Barsel er nemlig en diktsamling om å få barn. Den er mørk, morsom og setter en klissete syltetøyfinger på hvordan det er å være i permisjon. Det handler om følelsen av å være totalt ensom, samtidig som du aldri får være alene. Den er en beretning til deg som har glemt hvordan det var å ikke kunne spise et varmt måltid. Den river av skorpen på minnet om hvordan det var å våkne hver time natten igjennom.


Denne diktsamlingen hadde jeg glede av, til tross for at det er mange år siden jeg selv var i barsel. Kristin Storrusten har et fint skråblikk på de nybakte, og detaljene hun setter søkelys på er så små, at det ikke er tvil om at hun har vært der selv.


Når ingen ser meg
og jeg er alene i stuen
og det er lyd i beibikålen

Reiser jeg meg rolig
og så øker jeg farten
raskt
raskere
raskest
og sladder over kjøkkengulvet
og hopper over tinga i gangen
og bøyer meg under vinduet
og kommer med utstrakte hender inn i springkler og finner smokken

og Batman har igjen reddet Gotham by


Går det an å glemme dette? Siden jeg har hatt en smokkebruker på liggebesøk flere ganger i sommer, har jeg virkelig fått vekket til live denne gamle ferdigheten. (takk og pris for selvlysende smokker...)

Samlingen av øyeblikksbilder fra et travelt småbarnsliv, inneholder ikke bare sukk og stønn over tapt ungdom, tapt fasong og tapt nattesøvn, som dette diktet her:


Men hvilke kriterier er det egentlig du har?
spurte ekspeditøren utålmodig
Han hadde vist frem åtte ulike mobiltelefoner

Bare ett

Kameraet må være klart så raskt at jeg rekker å ta bilde av søskenkjærligheten


Denne boken må være den perfekte barselgave, en diktsamling til å le og gråte over. Til deg som ikke leser dikt til vanlig, men kanskje har lyst å se hva moderne diktskriving innebærer, er Barsel et godt valg!


Forlag: Tiden
Sider: 63
Utgitt: 2017
Kilde: Leseeks

3 kommentarer:

  1. Holder på med denne nå og liker den godt så langt. Selv om det er er en stund siden så husker jeg deler av det veldig godt ennå. Det gjør vel de fleste som har vært der.

    Kjekt å lese dikt av og til, jeg har fått mer og mer sansen for det de siste årene.

    SvarSlett
    Svar
    1. Du har fått dreisen på diktlesing etterhvert. Som du vet, så er jeg ikke flink med dikt, men jeg øver. Kristin Storrusten sin Barsel likte jeg godt, var mye å kjenne seg igjen i her :)

      Slett
  2. Jeg leser sjelden dikt, men denne hørtes litt gøy ut

    SvarSlett