torsdag 17. august 2017

Killerinstinkt - en ungdomsbok av Thomas Enger

Thomas Enger skriver krim både for voksne og unge voksne. De fem bøkene i serien med Henning Juul har jeg fulgt med på, men den serien er dessverre avsluttet. I 2014 vant han Uprisen for boken Den onde arven, og nå er han tilbake med en ny sterk ungdomsbok.

Forlagets presentasjon:
Hvor godt kjenner du egentlig menneskene du har rundt deg? Det spørsmålet må Even Tollefsen finne svaret på når hans eks-kjæreste Mari blir funnet drept på Fredheim videregående skole morgenen etter revypremieren. En av Evens venner blir også funnet grovt mishandlet og drept, et helt annet sted på skolen.

Mistanken retter seg raskt mot Even, som aldri rakk å få svar på hvorfor Mari slo opp med ham. Snart blir det tydelig både for Even og politiet at en ulykke som krevde livet til Evens far ti år tidligere, er viktig for etterforskningen. Samtidig begynner Even å tvile på hvem av sine nærmeste – venner eller familie – han egentlig kan stole på.

Vi er i Nedre Romerike Tingrett, hvor hovedpersonen Even sitter i vitneboksen. Begivenhetene som utspiller seg i romanen spinnes ut i fra Evens vitnemål.

Handlingen er ryddig og logisk, med et plott som virker enkelt i begynnelsen, men som senere viser seg å være temmelig intrikat. Etterhvert som vi blir kjent med Evens venner og familie, bygges det opp til et klimaks og noen heftige vendepunkt, som virkelig økte dramatikken.

Her er flere minneverdige karakterer, en journalist som er, eller ikke er, litt skummel, og morens kjæreste Knut, som også gir en nerve til handlingen. Moren til Even virker temmelig ute av det, så det er godt han har onkel Imo, som er ett og alt for den farløse Even. Det kommer frem at den drepte eks-kjæresten til Even, journalistspiren Mari, drev og stilte spørsmål rundt Evens familie, og hans fars dødsfall for ti år siden.

Etter drapene blir livet temmelig intenst for Even, som både må kjempe mot ryktene som sprer seg i bygda, og mot en drapsmann som ikke skyr noen midler for å fjerne alle spor etter seg.

Dette er en godt skrevet og utrolig spennende historie, med vanntett plott og gode karakterer - jeg anbefaler den gjerne videre, til ungdom i alle aldre!

Forlag: Kagge
Utgitt: 2017
Sider: 256
Kilde: Leseeksemplar

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar